Reaktor

Az önkormányzati választás tényleg rólunk szól

Sokan kevésbé érdeklődnek az önkormányzati, mint az országgyűlési, vagy az európai parlamenti választások iránt. A felületes szemlélő számára ezt akár magyarázhatja is, hogy az utóbbiak esetében ismert, a médiában gyakran látott politikusokra adjuk le voksainkat, akiket akár aktívan követünk Facebookon, netán valamelyik beszédét élőben is hallottuk már. Az önkormányzat választáson kevésbé (legalábbis az országos médiában jellemzően egyáltalán nem) ismert, helyi illetőségű jelöltek neve áll a szavazólapon. Utóbbiról gyakran hallható az is, hogy „ úgy sem függ semmi attól, hogy ki a képviselő, vagy a polgármester". A következőkben ezt az állítást szeretnénk cáfolni, illetve bebizonyítani a fiatalok számára, hogy igenis,menő és egyben fontos dolog szavazni az önkormányzati választáson!


1. Sokkal jobban függ tőle a mindennapi életed, mint azt gondolnád.


EUképviselőink az egész országot képviselik, országgyűlésiképviselőink egy-egy választókerületet. Azönkormányzati képviselő ugyanakkor csak egy pár ezer fős, vagy akár még ennél is kisebbválasztókörzetét az adott településen. Mivel az utóbbia legkisebb méretű az összehasonlított területek között, az önkormányzati képviselő a lehető legapróbb problémákkal is érdemben tud foglalkozni. Túl gyorsan közlekednek az autók a utcádban? A szomszéd park szerinted elbírna még néhány fát? Esetleg éjjel a buliból hazafelé tartva nem vagy megelégedve a közvilágítással? Nos, ezek közül mindegyikben segítséget tud nyújtani a képviselőd.

2. Könnyedén elérheted - akár Facebookon, akár az utcán sétálva

Az önkormányzati képviselő jellemzően a körzetében, vagy annak közvetlen közelében él. Éppen ezért nem valószínűtlen, hogy a környékeden sétálva véletlen összefuss vele, és megvitassátok a számodra fontos kérdéseket. Mivel nekik az a feladatuk, hogy Téged képviseljenek, nem fognak elzárkózni egy beszélgetéstől, ahogy a javaslataidtól sem. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy amikor Gyurcsánnyal beszélgetsz Messengeren, igazából nem „ Feri”, hanem egy chatbot küldi a válaszokat (ez nagyjából olyan, vagy rosszabb, mintha saját magadban beszélgetnél). Ezzel szemben, ha egy önkormányzati képviselőt szeretnél elérni, csak írnod kell egy üzenetet a Facebook oldalára, és nagy valószínűséggel közvetlen ő fog válaszolni. Ennyire egyszerű az egész.

Hogyan döntsek?

Most, hogy már látjátok, igenis fontos dolog elmenni szavazni, hadd adjak néhány tippet, hogy a lehető legjobb döntést hozzátok meg október 13-án a függöny mögött.

  • Járj utána, hogy ki a jelölt! Egy felelős pozícióra választunk képviselőket, ahol nem árt némi politikai vagy önkormányzati tapasztalat. Amennyiben a jelölt már látott el külső szakértői feladatokat egy önkormányzati bizottságnál, esetleg a pártja városi csoportjának évek óta aktív tagja, valószínűleg jobb rálátása van mind a politikára, mind a város ügyeire.
  • Ne figyelj a negatív hangokra! Sajnálatos módon az idei kampányban számos helyen az értelmes érveket és a település jövőjével kapcsolatos kérdéseket felváltotta egyetlen üzenet, hogy le kell váltani a polgármestereket, mert egy adott párt tagjai. Ezekkel a hangokkal nem szabad törődni. Miért akarnánk leváltani valakit, akinek az irányítása alatt jól megy a városnak? Számukra, akik ezt az üzenetet hangoztatják, nem a település jövője a fontos, hanem a politikai előnyszerzés. 
  • Az önkormányzati választáson nem pártokra, hanem személyekre szavazunk! Ne tévesszenek meg azok a politikai szirénhangok, amelyek szerint semmi hatásköre nincs az önkormányzatnak, és a képviselő testület csak a kormánypárt döntéseinek a helyi végrehajtója. Bármely településről lehetne hozni konkrét érveket, amelyek bebizonyítanák, hogy ez mekkora hazugság.
  • Nézz el egy politikai fórumra! Biztos vagyok benne, hogy a te lakóhelyeden is tart a következő hetekben a jelenlegi polgármester egy fórumot, ahol ismerteti a város előző öt éves teljesítményét és eredményeit, illetve a terveket a jövőt illetően. Ezen kívül meghallgathatod az ellenzéki jelölt gondolataid is, hogy több szemszögből is megismerhessed a lakóhelyedet érintő kihívásokat. Ez után nekik is bátran lehet kérdéseket feltenni. Ha információhoz akarsz jutni, és nem akarsz órákon keresztül cikkeket böngészni az interneten, akkor ezeket a fórumokat neked találták ki. Mindent meg fogsz itt tudni, amire csak kíváncsi vagy.

Remélem, meg tudtalak győzni, hogy van értelme elmenned október 13-án (mivel a szavazókör a lakóhelyedhez közel van, ezért maximum 30 perc az egész procedúra, és még sétálhatsz is közben egy jót a szabad levegőn). Amennyiben figyelembe veszed a fenti tippeket, biztos vagyok benne, hogy a lehető legjobb döntést fogod hozni. 

süti beállítások módosítása