Reaktor

Egyetemi életkezdés: varázs és bonyodalom

Sokan azt gondolják, hogy
amikor felveszik őket az egyetemre, onnantól kezdve már sínen vannak. Ez
azonban nem így van, hiszen igaz a mondás, hogy bent maradni legalább olyan
nehéz, mint bejutni. A saját tapasztalataimat írom most le az olvasóközönségnek,
hogy mi az, amire szerintem figyelni kell előbb gólyaként, majd tapasztalt
egyetemistaként is. Életünk egyik legmeghatározóbb pillanata, mikor megkapjuk a
felvételiről szóló sms-t, azonban ezzel az üzenettel sok új kihívás is érkezik
hozzánk.

Lakhatás: Mindjárt az elején el kell döntsük, hol is lakjunk. Szerencsére én mindkét nagy klasszikus csoportot próbáltam, ezért tudok mindkettőről írni. Az egyik természetesen az albérlet, a másik pedig a kollégium.

Már az elején leszögezném, hogy mindkettő kicsit csalóka egy középiskolásnak. Mert az albérlet árak elég magasak napjainkban, mégis inkább a kényelmet és nyugalmat látják ebben. A kollégiumok esetében pedig hajlamosak a középiskolai rendszerben megszokott, nem túl jó állapotú szobákra gondolni. Azonban egyetemistaként tudjuk, hogy a debreceni létesítmények igen magas színvonalúak. A legtöbb esetben anyagi szempontok döntenek, persze akadnak kivételek is.

A már fent említett lakásbérlés manapság egy átlagos egyetemista esetében csak lakótársakkal oldható meg. Jó esetben külön szobában, rossz esetben két ember bérel egy szobát. Utóbbinál már inkább javaslom a kolit, hiszen a feltételek ugyanazok lesznek, az ár azonban kedvezőbb. Egy új városba és közösségbe érkezve szerintem sok ember fél beköltözni egy ilyen helyre a városi legendák miatt. Itt gondolok a különböző beavatásokra, valamint a rendszeres bulikra egyaránt. Ezeket meg kell cáfolnom, hiszen egyes intézmények olyanok, mint egy nagy család Debrecenben, míg másokban minimális a kapcsolat a lakók között.

Azonban új barátokat természetesen albérletben szerezni sokkal nehezebb, mint mondjuk a koli közös konyhájában. A szabadidő eltöltése is könnyebb az utóbbiban, a sportpályáknak köszönhetően. A közösségi terekben, parkokban vagy tv-szobákban is kiváló programokat lehet szervezni. Valamint az intézmények is igyekeznek színesíteni az ott töltött időt.

Mindezeket összefoglalva az egyetemi évek elején több szempontból is hasznosabbnak tartom a kollégiumot. Az önállósodás első lépéseit itt is el lehet kezdeni, amit később egy albérlettel lehet folytatni. Fontos azt is megemlítenünk, hogy a család hiányával másképpen birkóznak meg az egyes emberek még ebben a fiatal felnőtt korban is. Ezt sem árt figyelembe venni egy esetleges egyetem kiválasztásakor, hogy milyen gyakran jut idő majd hazalátogatni. Mert főleg a kezdetekben nagy szükség van a család támogatására.

Albérlet Kollégium Szobám

Gólyatábor és az első órák az egyetemen. Nagyon sok elsőéves úgy gondolja, hogy a gólyatábor csak a bulikról szól, természetesen van egy ilyen része is. Azonban ekkor már rendszerint a Debrecenben tanulók megismerhetik az épületeket, a tanáraikat és megoldják a beiratkozást is. Valamint, ami egy közösség szempontjából fontos, már itt találkozhatnak a csoporttársaikkal még az órák megkezdése előtt. Ezek mind nagyon fontosak véleményem szerint és segítenek ahhoz, hogy megszokjuk a környezetet.

A táborban a felsőbb évesek pedig segítenek a tantárgyfelvételben is, ami szintén nagyon hasznos, főleg azoknak, akik nem is tudják, milyen ez a rendszer. Az is nyílt titok, hogy nem mindegy hogy melyik tanárnál veszi fel az ember az adott órát (nem beszélve a félév végi osztályzásról és az év közbeni számonkérések gyakoriságáról).

Fotó::Facebook

Végül, de nem utolsósorban maguk az órák következnek. Szerintem szinte mindenkit meglep az egyetemre belépve, akinek nincsenek korábbi tapasztalatai, hogy itt már mennyire magas szinten zajlik az oktatás. Elég csak arra gondolnunk, hogy itt az órák időtartama a legjobb esetben is egy középiskolai duplája. Nem beszélve a tudományos kifejezésekről, valamint arról, hogy itt már nem olyan interaktívak az órák. Valamint itt nem minden hangzik el az órák alatt, ami vizsgán előfordulhat. Gyakorlatok esetében 3 hiányzás a megengedett. Ezt nagyon szigorúan veszik, erre figyelni kell, mert ha ezt nem tartjuk be, könnyen kreditbüntetést kell majd fizetnünk a nem teljesített kreditekért.

Sokan félvállról veszik az elején az egyetemet és nem tudnak mit kezdeni a sok szabadidővel. Bevallom, én is ebbe a hibába estem, azonban a barátoknak és a családnak hála gyorsan vissza lehet térni a helyes útra. Hiszen előadásra járni nem kötelező, azonban ez a filozófia az első vizsgaidőszak után a múlté lesz. A követelmények elsőre ijesztőnek tűnhetnek, viszont egy idő után hozzászokik mindenki és felveszi a ritmust.

süti beállítások módosítása