Reaktor

Miért olvassák sokan az Indexet?

Az Index magát független médiumként határozza meg, és azt hiteti el az emberekkel, hogy a létezése alapvető a magyar médiapiacon ("Nincs másik"). Azt sugallja, ügyesen, mert sokan vallják ezt, hogy ha nincs Index, akkor a magyar demokrácia sérül. Én úgy gondolom, hogy az Index nem független, és a létezése sem a demokrácia indikátora.

Ha végig nézünk a cikkeken, nem kell ahhoz Nobel-díjas kutatónak lenni, hogy észrevegyük, az Index nem szereti a magyar kormányt. A cikkeik jelentős részében a kormányt támadják, szinte katonai fegyelemmel, mint ha mindenkinek meg lenne mondva, mit kell írnia.

Ha ez egy független hírforrás lett volna, akkor biztosan lehetett volna olyan bejegyzéseket is találni, amelyek a kormány egyes intézkedéseit méltatják.

Ráadásul, ha itt független újságírók dolgoztak, akkor miért mondtak fel csak azért, mert nem az általuk preferált főszerkesztő maradt? A munkahelyeken nem az alkalmazottak választják meg a főnököt.

Egy kisebb tömeg dolgozott az Indexnél: ennyi ember nem csoda, hogy azonnal tudott mindenre reagálni. A mennyiség azonban nem egyenlő a minőséggel, sőt! Ahogyan a sorozatgyártott popszámokat sem a zseniális zenei megoldásokért hallgatjuk, az Indexet sem a komoly elemzésekért, esetleg érdekes véleménycikkekért olvasták sokan, mivel nem ez volt a jellemző tartalom az oldalon.

Az Index fő erőssége az azonnali reakció volt szinte mindenre, ezért érezték az olvasók azt, hogy nem maradnak le semmiről.

A tágabb jobboldalon ez hiányzik: az Origo/888/Vadhajtások egyes területeken területen nagyon is jól teljesít, ugyanakkor én ezeknél nem érzem azt, hogy mindenre azonnal reagálnak.

A másik, amiről már korábban írtam, a hírtípusok: az Indexen olvashattam például a Fjallraven Classic túráról. Akármennyire sztereotípia azt, hogy Kanken táskát csak a nagyvárosi liberális fiatalok hordanak, kivételek mindig vannak, én is ilyen táskát hordok a hétköznapokban, pedig én jobboldali és konzervatív vagyok. Én az ilyen cikkek miatt tévedtem az Indexre, mert érdekelt, hogy milyen egy Fjallraven túra. Az Origo-n sporthír túladagolást, a 888-on politika túladagolást kapok, a Vadhajtásokat pedig a legtöbben azért olvassák, mert szabadon, ha erősen is leírják néha azt, amit sokan gondolunk.

Édesanyámmal beszélgettem a napokban az Indexről, hogy ő miért olvasta, a válasz röviden ugyanez volt: érdekes életmódcikkek, amiknek nincs köze a politikához. Ez volt az Index erőssége, ezt az űrt kellene amúgy is betöltenie a jobboldali médiának, hiszen

egy jó bükki kirándulás, vagy egy filmkritika nem politikai kérdés, nem ideológiai kérdés, hanem szükséglet.

Az édesanyám példája azt is jól mutatja, hogy az Index olvasóinak nagy része nem politika miatt, nem az eszmeisége miatt szeretett Indexet olvasni, hanem azok az írások miatt, amik érdekes dolgokat mutattak be.

Az biztos, hogy lesz idővel olyan médium, ami betölti ezt az űrt, és az is biztos, hogy nem lesz független, hiszen

minden szerkesztőségnek van egy közös szellemisége.

A kérdés csak az, hogy a konzervatív vagy a liberális oldal fogja előbb kiaknázni az Index esetleges visszaszorulása által kapott nagy lehetőséget arra, hogy frissüljön a magyar médiapiac. Túlzottan uralja az online hírközlés világát, így új, magyar híroldalaknak nem sok esélye van.

Esély nyílhat új, Indextől eltérő szellemiségű, közéleti témákban erős médiaprojekteknek, fiatal újságíróknak, akiket akár a konzervatív álláspontjuk miatt nem vettek volna fel dolgozni az Indexhez. Én szeretném, hogy kialakuljon egy olyan kozervatív médium, ahol sok érdekes, politikamentes tartalmat is elérhetek.

süti beállítások módosítása