Reaktor

Csalás! Itt hallottad először!

Elkezdett terjedni egy kép az interneten az egyik előrejelző oldalról, ahol Joe Biden Michiganben egyik pillanatról a másikra rengeteg szavazót kap, behozva a lemaradását Trumptól. Ez nyilván lehet hamisítvány, vagy természetes jelenség, ha nem egyszerre frissítjük az adatokat. Egy jelölt kap, majd kap a másik is. De a másik nem kapott, a többi sem. Ez egy Biden-exkluzív kör volt, akkor, amikor senki nem nézett oda!

A kép valódi, és a háttértörténete éppen felrobbantja az internetet.

csalas1.jpg

Az éjszaka nehéz volt: Trump állt nyerésre, megfelelve a becslésünknek. A Demokraták demoralizálva voltak. 5-6 államból jelezték, hogy a szavazatszámlálást szüneteltetik Demokrata helyeken, ahol állami szinten Trump nyerésre állt, mert fáradtak (időzónától függetlenül, egyszerre). Furcsa. Majd hajnalban folytatni kezdték.

A választások éjszakáját követő hajnalon mind Michigan, mind Wisconsin államban hirtelen érkezik egy eredmény hajnali 6 körül: több mint 100 ezer szavazat Joe Bidenre. 100%-ban rá, senki másra.

A fivethirtyeight grafikonján ez jól látszik:

trump1.png

Az is látszik, hogy a feldolgozás ugyan egyenletlen, de ha az egyik jelölt ugrik - sok adat jön - ugrik a másik is, hiszen mindkét jelöltnek vannak szavazói még a másik fellegvárában is. Ez így is történik, egészen a hajnali anomáliáig.

Ugyanez a meglepetés hajnalban Wisconsint hopp, megfordította:

trump2.png

Mindkét eredmény egy megyéből jön államonként, mindkét megye Demokrata fellegvár (Wayne county = Detroit, valamint Milwaukee), és mindkettő hírhedt a gyanús kimenetelű választásokról.

Mindkettő hajnalban talált - azóta is példa nélkül álló - mennyiségű Biden szavazatot. Wayne megyében ezzel rekordott döntött a részvétel 84%-kal, az eddigi 70%-ot megdöntve.

100+ ezer szavazat egy pillanat alatt, 100% Biden. Se Trump, se harmadik utas jelölt. Erre még Saddam Hussein is összehúzná a szemöldökét.

Levélszavazatok, amik Bidennek kedveznek? Ezt mi is megírtuk! Neki, mondjuk 1:1375-ben, de legyünk extrémek, 20:80-ban. Akkor is látszania kellene Trumpnak egy ekkora merítésben, de semmi: csak Biden, a semmiből, se azelőtt, se azután.

A wisconsini és michigani, hajnai varázsszavazatok bőven eldöntik a választást Biden javára. A Fehér Ház nyilván nem hagyja annyiban, háború jön: ha kivonjuk ezt a differenciát, Trump nyeri mindkét államot.

Mit látunk akkor a nyitóképen? Egy adatbeviteli hibát, amit a Decision Desk követett el 5:04 és 5:43 között, amikor 15.371 szavazat helyett 153.710 szavazatot vitt be a rendszerébe (amiből a kép származik). A kettő különbsége a híres, 138.339-es adat.

Ha ezt az időszakot megvizsgáljuk a fenti grafikonon, látszik, hogy az adatbeviteli hibának Biden hatalmas ugrásához nincsen köze:

datahajnal.jpg

A screenshot valós, abból az időszakból, amikor Trump 2.2 millió körül állt, Biden pedig 1.9 millió környékén, és a Decision Desk kijavított hibáját mutatja, ami a FiveThirtyEight adatait nem befolyásolja. A nagy Biden dump egy órával később történik Michiganben. Valaki azzal érvel neked, hogy csak elírás volt és korrigálták? Küldd el neki ezt a cikket!

Konteó lenne ez az egész? A cikkben szereplő képeket a Twitter jelenleg is cenzúrázza, akkor is, ha maga Trump osztja meg. A grafikonokat is, hiteles forrásból.

Ha a választás tisztasága helyett a paranormális érdekel, ismerkedj meg a Detroitban szavazó halottakkal!

A dolgok egészét pedig az élő, folyamatosan frissülő közvetítésünkkel is követheted!

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása