Reaktor

Elon Musk a klímamegváltó?

A Covid19 sokat taglalt negatív hatásai mellett sok közegre igen stimulálóan hatott: az egész világ sosem látott módon fogott össze, hogy megpróbálja legyőzni a járványt, korlátozták az országok közötti közlekedést, és gőzerővel dolgoztak egy vakcina kifejlesztésén, ami így közel egy év alatt elkészült. Viszont az emberiséget egy sokkal nagyobb veszély fenyegeti. Ez a klímaváltozás.

Miben más a globális felmelegedés, mint a koronavírus? Miért csak ígérgetnek a világ vezetői már oly hosszú idő óta a klímavédelem terén, és miért nem cselekednek olyan határozottan, mint ahogy azt a járvánnyal kapcsolatban tették?

El kell ismerni, a koronavírus járvány sokkal közvetlenebb, sokkal intenzívebben érezzük a hatását, pár hónap alatt odáig fajultak a dolgok, hogy le kellett állítani az egész világ működését. Az éghajlatváltozás, bár már érezzük a hatását (például, hogy évek óta mindig fekete Karácsony van) sokkal lassabban bontakozik ki, és még annyiban nem befolyásolja az életünket, mint a koronavírus. A tudósok szerint ha nem változtatunk, akkor 2100-ra majdnem 6 °C-kal is emelkedhet az átlaghőmérséklet, ami katasztrófához vezet.

Pályázat a bolygó megmentéséért

 Sokak számára fontos téma a klímavédelem, így a híres üzletember, Elon Musk egy érdekes pályázattal állt elő.

A pályázat az XPRIZE Carbon Removal névre hallgat, és nem kevesebb, mint 100 millió dollárt szán rá a mérnök. A pályázat célja, hogy olyan megoldást dolgozzanak ki, amely révén a légkörből kivonható a szén-dioxid. Eleinte csak napi 1 tonna ilyen gáz kivonását kell elérni, majd a nyertes pályázatnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy ez a szám gazdaságosan növelhető legyen. Ha a pályázat elérné a célját, akkor évente 10 gigatonna károsanyagot lehetne kivonni a levegőből, vagyis el lehetne érni a Párizsi Klímaegyezmény által kitűzött célokat. Ami fontos, nem egyszerű teóriák kidolgozását várják, hanem konkrét rendszerek megtervezését. Például, ha azzal állsz elő, hogy ültessünk fákat, akkor nem fognak komolyan venni.105968984-1560512308328rtx6z8xn.jpg 

A kiírás szerint egyébként majd április 22-én fog indulni a verseny, aminek jelentősége van, mivel ez a nap a Föld napja. 

A verseny 4 éven át tart majd, és 2025-ben, szintén a Föld napján ér majd véget. A győztes pedig átveheti az 50 millió dolláros fődíjat.

Na, igen, állandóan a klímavédelem, de ez fog most valamiben ténylegesen is változtatni?

Ami biztató, hogy korábban már volt hasonló XPRIZE pályázat, ott akkor az Ansari X Prize keretében fellőtték az első újrahasznosítható űrhajót.

De felmerül a kérdés az XPRIZE Carbon Removal kapcsán, hogy ezzel megmenti-e a Földet Elon Musk? A hírekből eddig nem derült ki, hogy a nyertes pályázatot hogyan tudják majd a gazdaságban hasznosítani.

Miért fontos kérdés ez? Ellenkező esetben a kidolgozott megoldás hasznosítása ugyanúgy csak ígérgetés lesz, mint a különböző klímakonferenciákon kitűzött klíma-semlegességi célok. Ami bizakodásra ad okot, hogy a világ egyik leggazdagabb embere, Elon Musk adja hozzá a nevét és pénzét. Ez arra mutat, hogy saját költségére akarja a levegőt megtisztítani, amire, valljuk be, a nagy multi cégek és képmutató politikusok nem fogják soha sem rászánni magukat.

Továbbá az is tény, hogy Elon Musk üzletember, mint ahogy anno a Teslából is nagy céget csinált, most is valószínűleg üzletet lát a projektben, ami nem, hogy nem probléma, hanem kifejezetten előny! Hogy miért?

Az ok, amiért még nem "zöldült át" a gazdaság, az nem más, mint a pénz. 

A nagy multicégeket, a leginkább szennyező országokat csak a profit érdekli. Ha a zöldebb gyártás olcsóbb lenne, azonnal áttérnének a zöld működésre. [pl. ha a biológiailag lebomló palack használatán a Coca Cola 5 dollárt spórolna, akkor hamar áttérnének erre a módszerre.]

Tehát, ha Musk hajlik a zöld innovációra, akkor ezzel felkeltheti a mamutvállalatok érdeklődését is, ami hatalmas eredményekkel járna -végre- hosszútávon is.

süti beállítások módosítása