Reaktor

Így költöztek az emberek a koronavírus alatt

A statisztikák azt mutatják, hogy mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken csökkent a lakosság. Ez konkrétan 13 ezerrel kevesebb főt jelent a fővárosban, azonban az agglomerációban lévő települések lakosságszáma viszont nőtt, ez lényegében az egész országra jellemző – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, mely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, melyik településen mennyivel nőtt a lakosok száma az egy évvel korábbihoz képest és ennek fényében hogyan alakultak az eladásra kínált használt lakások és házak átlagos négyzetméterárai.

 Drágulás miatt kiköltözés

Az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születéseket és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezéseket is magában foglalja

- fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ahogy a bevezetésben említettük, Budapest lakossága 13 ezer fővel csökkent, de a megyeszékhelyeken is kevesebben laktak 2021 januárjában, mint egy évvel korábban. A fővárosban az idei az ötödik év sorozatban, hogy csökken a lakosság, legutoljára 2015 és 2016 januárja nőtt a budapesti lakosok száma. A magyarázat az agglomerációs települések gyarapodására a kiköltözés, melynek oka a lényeges ingatlan ár különbség illetve a nagyvárosi lakásárak emelkedése.

A növekedési ranglistát a Győr-Moson-Sopron megyei Rajka vezeti. A kiköltözések jelentőségét jól mutatja, hogy Rajka lakossága egyetlen év alatt 6 ezer fővel emelkedett, ami a lakosság 60%-os növekedést jelent. A jelentős növekedésben feltehetően szerepet kapott az ingázókra vonatkozó járványszabály is, amely szerint a pandémiás helyzetben a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak az érintettek [Olvasónk megjegyzése alapján Rajka esetében az anomáliában közrejátszik, hogy sok Szlovákiában élő magyar lakcím alá jelentkezett be, ezért ez jelentős mértékben csupán adminisztrációs jellegű. Ez játszik szerepet abban, hogy Rajka átoltottsága papíron alacsony]. Rajka után a budapesti agglomeráció több képviselője következik: többek között Érd, Gyömrő, Nagytarcsa, Délegyháza, Veresegyház, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós. A szóban forgó települések népessége 1-8 százalékkal 300-600 fővel emelkedett éves összevetésben 2021 elejéig.

Azonban az agglomerációban lévő települések növekedése kihatott a helyi ingatlanárakra is. A 2014-ben elindult drágulás 2020-ra Budapesten szinte megállt, a többi nagyvárosban pedig lassabb ütemben folytatódott. A lakásdrágulás pedig a kiköltözési hullámot is felerősítette a legfelkapottabb városokból az agglomerációs övezetekbe. A lakosok számának növekedése a lakóingatlanok árára is hatással volt: Rajkán idén május közepén 489 ezer forintos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat, ami 20 százalékos drágulást jelent a 2020 januári szinthez képest.

A top tízes ranglistán szereplő - budapesti vonzáskörzetbe tartozó - települések közül Érden például 2020 januárjához képest 23 százalékkal 556 ezer forintra nőttek az átlagos négyzetméterárak a kínálati piacon. Gyömrőn 14 százalékkal 544 ezer forintra emelkedtek az ingatlan.com adatai szerint.

2021-ben is népszerűek lesznek

Balogh László elmondta azt is, hogy a karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségéhez, a járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt a korlátozások miatt. Emellett a korábbi években megkezdett családiház-építkezések felgyorsított befejezése is szerepet játszott a nagyvárosok vonzáskörzeteiben látható növekedésben. A lakások energiafogyasztására vonatkozó szigorúbb előírások eredetileg 2021-től léptek volna életbe, de végül meghosszabbították a határidőt, ennek ellenére sok építkezés már a múlt évben befejeződött.

A szakértő szerint a nagyvárosokban paradox módon emelkedtek az árak, de ez elmondható a vonzáskörzetükben lévő településekre, ahol a népességnövekedés fényében ez érthető. Az előbbi azzal magyarázható, hogy bár a lakosság csökkent, ez a csökkenés lassúnak, és alacsonynak mondható, és emellett a kereslet bőven megmaradt.

Balogh László bizakodó, a szakértő szerint a tavalyihoz képest jobb évet fog zárni a hazai lakáspiac, és élénkülés várható minden lakáskategóriában, azaz új és használt lakások terén egyaránt. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek - például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetésének - köszönhetően.

A települések 2020-as népességváltozását és az aktuális kínálati négyzetméterárakat az alábbi térképen, vagy ezen az oldalon lehet megtekinteni.

 

 

süti beállítások módosítása