Reaktor

Hogyan lesz egy szándékos elhallásból tömegmozgalom?

kepernyofoto_2021-10-25_12_27_42.png

Az egyik legújabb és legnépszerűbb kihívás a TikTokon Loza Alexander amerikai rapper Let's Go Brandon című számára előadott jelenetek feltöltése. Bevallom, életemben nem hallottam korábban Loza Alexanderről, de most hogy a The Federalisten olvastam róla és a számáról, azt kell mondjam, zseniális fickó: tökéletesen időzítve lovagolta meg a közhangulatot, vagyis leginkább a Joe Biden és a hazug média iránti ellenszenvet. 

Na de miről is van szó?

Még október 2-án egy NASCAR autóversenyen egy NBC-s sportriporter épp interjút készített a győztes versenyzővel, Brandon Brownnal, amikor a tömeg jól hallhatóan azt kezdte skandálni, hogy „Fuck Joe Biden”, magyarul „b...szódjon meg Joe Biden.” 

A riporternő érdekes szelektív hallással vagy szervilis píszíségből (ezt sosem fogjuk megtudni) gyorsan lereagálta a kínos háttérzajt, és azt mondta a versenyzőnek, hogy a tömeg őt élteti a „Let’s Go Brandon” (Gyerünk Brandon!) felkiáltásokkal. 

Az esetből egy pillanat alatt ügy lett, és a konzervatív-jobbos média és komikusok kíméletlenül lecsaptak rá, mint annak bizonyítékára, hogyan kozmetikázza a fősodratú, liberális média a valóságot. A „Fuck Joe Biden” szlogen egyébként még a nyár végén kezdett felhangozni, először amerikai futballmeccseken, majd egyre népszerűbb lett, és egyre több nyilvános eseményen, szakszervezeti tüntetésektől sportversenyekig egyre többen és többet kezdték skandálni. Nem nehéz dolog levezetni, miért is ilyen népszerűtlen az elnök: hivatalba lépése óta egekbe szökő benzin- és energiaárak, egyre feljebb kúszó infláció, egy tökéletesen elbaltázott afganisztáni kivonulás, s mindezt megkoronázva elhúzódó ellátási zavarok a kiskereskedelemben írhatók a számlájára. Azóta már olyannyira beszivárgott az elnökellenes köztudatba az eufemisztikus anyázás, hogy legutóbb, október 22-én egy floridai republikánus kongresszusi képviselő is „Let’s Go Brandon”-nal zárta felszólalását.

Ilyen közhangulatban jött a képbe Loza Alexander, egy feketebőrű, fiatal New Jersey-i rapper, aki a brit The Sunszerint Trump-hívő, én meg az arcára tetovált kereszt és szív alapján pedig azt feltételezem, nem ateista liberális.  Szóval ez a közepesen ismert rapper

megírta a Let’s Go Brandon című számát, melynek refrénje azt mondja, „mindnyájan tudjuk, mit mondanak valójában.” A számban a Make Music Great Again feliratú (Tegyük újra naggyá a zenét -  nyilván a Trump-féle Make America Great Again, Tegyük újra naggyá Amerikát szlogenre utaló)

piros (a republikánusok színe) sapkát viselő Alexander megemlíti, hogy senki nem bírja Bident, ezt a „komcsit,” hiszen „nem vagyunk Kínában” (ami a kínai TikTokon mondjuk kicsit vicces) és emlékeztet arra, hogyan utálták Trumpot nyilvánosan elnöksége idején, és most Bidennek is kijut ebből amiért úgy kezeli az amerikaiakat, mintha a Netflixes Squid Game-ben lennénk.    


A zeneileg nem túl nagyratörő, de sokak érzéseit jól megfogalmazó szám az Apple Music slágerlistáján az első helyen volt október 20-án a hip-hop/rap műfajban, és második helyen a teljes zenei kínálatban. 

A The Federalist újságírója szerint Alexander száma egyfajta TikTok himnusszá nőtte ki magát mindazok körében, akik ki akarják magukból adni a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatos elégedetlenségüket és frusztrációjukat. A dal amúgy a YouTube-on is igencsak előkelő helyezést ért el múlt szerdán, a 12. helyre rangsorolták, már több mint 3 millió alkalommal nézték meg. Más rappereket is megihletett a szlogen, például a szintén fekete bőrű, trumpista Bryson Grayt, aki egy karabéllyal a kezében arról rappel a száma közben, hogy Biden a Covid járvánnyal kapcsolatban is hazudott, merthogy azt mondta, az oltás „megállítja majd” a vírus terjedését. Na ezt azzal honorálta a YouTube, hogy leszedte a számot, mondván, „félrevezető egészségügyi információkat” terjesztett.

Alexander száma közben az iTunes-on is a 4. helyre lett jó. Nyilvánvaló, hogy az egész sztori és annak abszurditása nagyon sokakat mozgat meg. A dalból kinövő kihívásban résztvevők „letsgobrandonchallenge” hashtag-es posztjai eddig már több mint 283 (!) millió megtekintést gyűjtöttek a TikTokon. Bár a TikTok közben elkezdte fenyegetni Alexandert, hogy leveszi a videót, merthogy állítólag „bullying”-et valósít meg [a kisemberek bántják szegény világleghatalmasabbemberét :( - a szerk], egyelőre fenn van a szám és a challenge is. Érdemes rákeresni a hashtagre a TikTokon, nagyon vicces videók jönnek szembe.

Hajrá Brandon!

süti beállítások módosítása