Reaktor

Fenntartható ruhatár - hogyan vágjunk bele?

f7bbd43a-4c59-48b4-9325-4d70ba4aa738.jpeg

(Fotó: Marie Clair)

Az elmúlt néhány évben egyre népszerűbbek a “csomagolásmentes”, “fenntartható”, “környezetkímélő” címszavak, és bár ez egy nagyon jó irány, sokszor nem tudjuk hogyan is induljunk el a változás felé. Mára már köztudott, hogy a divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, és bár a fast fashion boltokat szinte lehetetlennek tűnik megállítani, mégis van egy-két dolog amivel támogathatjuk a kezdeményezést, anélkül, hogy teljesen felborítanánk az életünket. 

Én személy szerint évekig kerültem a témát, hiszen nagyon szeretek vásárolni, és azt gondoltam, hogy ha van bármilyen fast fashion darabom, akkor már úgy is mindegy. Ez egyáltalán nem így van, és egy kis kutatás után sok olyan tippet és tanácsot kaptam, amit könnyű beépíteni a mindennapjainkba, de mégis sokat tesz a környezetünkért, a pénztárcánkért, és a magabiztosságunkért is.  

Nagytakarítás

Bármilyen divattal kapcsolatos oldalon az egyik legelső tipp a ruhatár kiszortírozása - okkal. Sokunknak nem ismeretlen az a szituáció, hogy a szekrényekből már folynak ki a ruhák, de azt érezzük, hogy nincs mit felvenni, és ugyanazt a néhány szettet hordjuk minden nap. Én szerintem ennek egy klinikai esete vagyok, ugyanis körülbelül a ruhatáram 10%-hoz nyúlok csak átlagosan, és csak amikor valamilyen különleges esemény van, esetleg akkor mozdulok ki a megszokott buborékból, vagy még akkor sem. A probléma itt nem abból származik, hogy sok ruhánk van, hanem abból, hogy rosszul választunk a boltokban. Egy szigorú - tényleg szigorú - szortírozás egy jó kezdet, hiszen megszabadulunk azoktól a daraboktól amiket sosem fogunk már felvenni és csak porfogók. “De ez még jól jöhet egyszer” - hangzik az érv. Ha valamihez nem nyúltunk évek óta, (és most nem a ritkán hordott sí nadrágról, vagy a pár évente visszatérő farsangi jelmezről beszélek) akkor nincs helye a ruhatárunkban.

Adományozás

Ha sikerült kiszanálni mindent ami felesleges, akkor az első lépés azok továbbadása legyen, hiszen ha a zsák sokáig van szem előtt, lehet, hogy néhány darab “visszakúszik” a szekrénybe. Velem már többször is előfordult, hogy nem jutottam el odáig, hogy rendesen utánanézzek az eladási, adományozási lehetőségeknek, így egy zacskó ruha hónapokig pihent a szekrény aljában, majd amikor újra átnéztem akkor egy-két darab visszakerült a polcokra, de ugyanúgy nem hordtam őket. Próbáljuk minél előbb megtalálni a régi ruháink új gazdáját, hogy aztán tiszta lappal indulhassunk. A gardrobom.hu, Facebook Marketplace, vagy a gardróbvásár jó kiindulópont lehet, ha minőségi, újszerű darabokról van szó, hiszen így egy kis pénzt is “visszakapunk” a folyamat során. A Vöröskereszt, Máltai szeretetszolgálat, vagy egyéb jótékonysági szervezetek munkáját is nagyban segíthetjük egy-egy zsák ruhával, azonban csak a hordható darabokat adjuk oda, hiszen a hibás, szakadt ruhákkal ők sem tudnak mit kezdeni.

3de09c3a-7fdd-4899-ba80-7c74d44e4c24.jpeg

(Fotó: Bíró Ágota)

 

Tervezés

Ha már csak tényleg olyan dolgok maradtak a szekrényben, amiket valóban szeretünk és szívesen viselünk, akkor jöhet a munka kreatív része. A kapszulagardrób fogalma egyre népszerűbb mostanság - nem véletlenül. A koncepció lényege, hogy olyan darabok legyenek a ruhatárunkban, amiket sokféleképp tudunk egymással kombinálni. Neutrális színek, egyszerű fazonok, amiben kényelmesen, de csinosan érezzük magunkat. A kedvenc nadrágunkat például érdemes lehet beszerezni több színben is, hiszen így biztosan hordjuk majd, és az öltözködésünk is változatos marad. Ezen a ponton érdemes szettekben gondolkodni, és a meglévő ruháinkat összepárosítani. Ha a tervezés során úgy látjuk, hogy szükségünk van egy-két új ruhára, akkor mindenképp olyan darabokat válasszunk, amik a meglévő szettekhez passzolnak. 

Vásárlás

Bár egyetértek azzal, hogy inkább kevesebb, de minőségi ruhánk legyen, az árcédulát látva sokszor elmegy a kedvünk az egésztől. A fast fashion boltok nagyon csábítóak az akciókkal, és a kéthetente megjelenő új kollekciókkal, de sok esetben ez a minőség kárára megy. Egy mosás után elcsavarodó pólók, színt vesztő, kiszakadó nadrágok, “szúrós” kötött pulcsik. Nekem már mind volt a szekrényben, de csak pénzkidobás. Mindenképp érdemes elnézni a turkálóba, ahol sokszor megterhelő lehet a válogatás, de ha egy órát rászánunk, akkor igazi kincseket lehet találni. Ha a turik világa abszolút nem jött be, akkor jöhetnek a használtruhás csoportok: hátha valaki pont meg szeretne válni egy nekünk tetsző darabtól. A barátnőkkel, barátokkal tartott ruha csere is praktikus megoldás, és még egy szuper este is kerekedhet a dologból, illetve a magyar tervezők háza táján is érdemes lehet nézelődni, bár ebben az esetben mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. 


Bár a fenntartható divat követői egy valóban nemes cél felé haladnak, ha nekünk nem sikerül egyből átalakítani a szemléletünket, vagy ha becsúszik egy-egy fast fashion darab, akkor sem történik semmi. Ami fontos szerintem, hogy tudatosabban szemléljük a ruhatárunkat, és véget vessünk a céltalan vásárlásoknak. Ha már csak egy kicsit is kevesebb felesleges darabot veszünk, vagy meg tudjuk nyújtani ruháink életidejét, már a jó úton haladunk. 

Ha szeretnéd letesztelni tudásod a fenntartható ruhatár felé vezető úton, akkor töltsd ki kvízünket a cikk legfontosabb témaköreiből! 

 




süti beállítások módosítása