Reaktor

Vissza az iskolapadba:  A tanévkezdés nehézségei, és amit tehetünk ellene, magunkért

A nyár a diákok számára a szabadságot jelenti, legyen szó általános iskolásokról vagy éppen egyetemistákról. Jó az idő, sokáig van világos és eltűnik a folyamatos órák és számonkérések által minden diákra nehezedő nyomás. Ám a nyár által jelentett idilli állapot nem tart örökké, sőt a végét jelentő szeptember nagyon gyorsan el is érkezik minden alkalommal. Ezen változtatni bár nem tudunk, de van pár dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy a visszatérés az iskolapadba könnyebb és stresszmentesebb legyen. A szorgalmi időszak elejét jelentő rohanást követően is érdemes megállnunk, és átgondolni, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alapján mit tudunk változtatni annak érdekében, hogy az előttünk álló szorgalmi- és vizsgaidőszak egyszerűbb és stresszmentesebb legyen.

 taska2.jpg

  1. Időbeosztás és tervezés

Minden kezdet nehéz, de ennek a fő oka az, hogy nem tudhatjuk, hogy pontosan mire számítsunk. Egy új tanévvel számos, előre láthatatlan kihívás is következik, de sok esetben tervezéssel és az időbeosztásunk átgondolásával sokat tudunk magunkon segíteni. Fontos, hogy a szeptemberi lehetőséghalmazban ne vesszünk el, és ne vállaljuk túl magunkat. Ahhoz viszont, hogy el tudjuk dönteni, hogy mi fér bele az időnkbe és mi nem, át kell gondolnunk az előttünk álló kihívásokat. Erre egy egyszerű módszer egy sima listát készíteni minden az évben előre tervezhető feladatról. Miután megvan a listánk, gondoljuk át, hogy mi a legfontosabb az azon szereplő dolgok közül (egyetem, munka, szakkollégium, sport, stb…). Ez egy egyszerű módja annak, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy amennyiben választanunk kell az elfoglaltságok között, vagy nem jut mindenre időnk, mi számunkra a prioritás.

Szintén hasznos lehet nem csak az év elkezdésekor, hanem a mindennapok folyamán is az Eisenhower-mátrix. Itt 4 kategóriába lehet besorolni a tevékenységeket a fontosságuk és a sürgősségük szerint. A mátrix tudatosítja bennünk, hogy valójában melyek a legfontosabb teendőink, és segít szelektálni közülük.

the-eisenhower-matrix.png

Számos applikáció segít még az időbeosztásban, amivel egyúttal a produktivitásunkat is komolyan meg tudjuk növelni. Ilyenek például:

Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a számos feladat és kihívás mellett a kikapcsolódás is elengedhetetlen. A saját belső nyugalmunkhoz a legfontosabb, hogy az időbeosztásunk egyensúlyban legyen, és megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyek igazán boldoggá tesznek minket a mindennapokban.

  1. Figyeljünk oda önmagunkra

Komoly negatív következményei lehetnek ha az ember folyamatosan a saját határait feszegeti. Elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk önmagunkra, és ne menjünk szembe a saját szervezetünk jelzéseivel. Sokan éreznek bűntudatot, amikor tanulás vagy munka helyett a pihenést vagy a kikapcsolódást választják. Azzal, hogy elolvasunk egy könyvet, megnézünk egy filmet vagy csak alszunk egy jót, sokkal többet teszünk magunkért, mintha nem hagynánk magunknak alkalmat a pihenésre.

  1. Töltsünk időt a szabadban

Az ősz magával hordozza az egyre rövidebb napokat, a szomorkásabb időjárást és az általános depressziós hangulatot. A szobába bezárkózva viszont sokkal rosszabbnak tűnhet az őszi hangulat, mint kint, a természetben. Azzal, hogy kiülünk egy parkba, elmegyünk egy kört futni vagy sétálni, nem csak a közérzetünket növeljük, hanem az egészségünkért is teszünk. És mellett észrevehetjük, hogy az ősz is pont olyan szép, mint a nyár volt, csak a maga módján.

Ahogy Ludwig Jacobowski is megmondta: „Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént!”. Próbáljunk meg visszatekinteni a nyár emlékeire és gyűjtsünk abból erőt az új tanévhez. És ha úgy fogjuk fel a tanévkezdést, mint egy új esélyt, hogy olyan mindennapokat alakítsunk ki magunknak, ahova mosolyogva kelünk fel, akkor már nem is tűnik olyan ijesztőnek az egész.

süti beállítások módosítása