Reaktor

Hogyan változtatta meg Donald Trump 2016-ban az amerikai politikát?
Avagy milyen választási koalíció repítette Donald Trumpot a Fehér Házba?

pexels-aaron-kittredge-129112.jpg 

Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke kétségkívül az USA modernkori politikatörténetének egyik legmeghatározóbb és legmegosztóbb alakja. Amikor 2015 júniusában feleségével, Melania Trumppal lejött a saját manhattan-i felhőkarcolójának mozgólépcsőjén és bejelentette aspirációját az elnöki pozícióra, senki sem gondolta komolyan, hogy egészen a Fehér Házig fog menetelni.

Donald Trump győzelmét a 2016-os republikánus előválasztáson Barack Obama 2008-as győzelme óta a legnagyobb politikai bravúrként tartják számon. A politikai intézményrendszeren kívülálló jelölt a Republikánus párt jelöltségét majd a végső győzelmet számos tényező mesteri felhasználásával és okos stratégia alkalmazásának kombinációjával biztosította.

161109085224-12-trump-victory-speech-1109.jpg

Előválasztás

Mielőtt belépett volna a politikába, Donald Trump egy jól ismert celeb, üzletember és televíziós személyiség volt. Ismertsége és médiajelenléte kezdettől fogva jelentős előnyhöz juttatta.

A kezdeti alig 1%-os támogatottságáról megindulva óriási meglepetést okozott, amikor hosszú hónapnyi nehéz küzdelmet követően megverte a Republikánus Párt olyan profi politikusait az előválasztáson, mint Ted Cruz texasi szenátort, vagy Marco Rubio floridai szenátort.

Előválasztási győzelme sokkolta saját pártját is. A sikerben olyan tényezők játszottak szerepet, mint Trump médiaaktivitása. Provokatív kijelentései és szokatlan kommunikációs stílusa széles körű médiavisszhangot váltott ki, pozitívat és negatívat egyaránt. Ez segített neki uralni a hírciklusokat, és a nyilvánosság előtt maradni. Trump fellépése a republikánus párti vitákon gyakran emlékezetes és szórakoztató volt, ami segített neki kitűnni a jelöltek nagy mezőnyéből. Kampánygyűlései lelkes tömegeket vonzottak, és energiával töltötték fel bázisát.

A közösségi média használatával (különösen a Twitterrel) Trump közvetlenül kommunikált támogatóival, és megkerülte a hagyományos médiacsatornákat. Ez lehetővé tette számára, hogy ő maga formálja a narratívát kampánya körül és ne a hagyományos média bélyegezze őt meg.

Trump kampánycsapata megértette a republikánus előválasztási rendszer működését, és a kulcsfontosságú államokban koncentráltak a küldöttek megszerzésére. Azon dolgozott, hogy minél több küldöttet szerezzen a különböző államokban a választási rendszer különlegességeit kihasználva, még akkor is, ha nem minden államban nyerték meg a szavazást.

160427_gma_karl_16x9_992.jpg

 

Elnökválasztás

Ennél is nagyobb volt a megrökönyödés a politikai elemzők körében, amikor az USA egyik legtapasztaltabb politikusát, a teljes Demokrata Párt, a kulturális, pénzügyi és politikai elit által teljes mellszélességgel támogatott Hillary Clintont is legyőzte a novemberi elnökválasztáson.

Mindezt tette úgy, hogy a Republikánus pártelit jelentős része, politikusaik százai nem támogatták a jelöltségét, míg a Demokrata Párt egy emberként állt Clinton mögött.

Donald Trump győzelme a 2016-os amerikai elnökválasztáson egyszerre több tényező együttes közrehatásának is betudható volt. Noha 2016-ban 63 millió szavazatot kapott, 2 millióval többet, mint 2012-ben Mitt Romney, amit aztán 2020-ra 76 millióra növelt, a Demokrata Párt nagyobb számban tudta növelni a Joe Bidenre leadott szavazatok számát, és ezzel tudtak nyerni. Trump 2016-os bázisa azonban sziklaszilárdan megmaradt, sőt a latinok, és a nagyvárosi szavazók eltolódásának köszönhetően növelni is tudta a támogatottságát.

 

Milyen tényezők dobták meg Trump támogatottságát?

A politikai elitekkel szemben alkalmazott retorikája rendkívül szimpatikus volt a szavazók számára. Az amerikai társadalom egy nagyon jelentős része elégedetlen volt a politikai berendezkedéssel, és úgy érezte, hogy aggodalmaival a hagyományos politikusok nem foglalkoznak.

A 2008-as pénzügyi válság hatásai, a növekvő gazdasági és társadalmi különbségek mind hozzájárultak a politikai elitekkel szembeni elégedetlenség növekedéséhez.

Ez a Demokrata Párton belül is megfigyelhető jelenség volt, ugyanis Bernie Sanders szélsőbaloldali anti establishment jelölt több mint 13 millió szavazatot kapott a Demokrata előválasztáson. Nem kevés Sanders szavazó végül Trump mellett tette le az X-et novemberben. Trump kívülállóként pozícionálta magát, aki ahogyan fogalmazott "lecsapolja a mocsarat", megszünteti a politikai elitek korruptságát és megkérdőjelezi a washingtoni status quót.

Trump a kampányában olyan gazdasági kérdésekre összpontosított, mint például a munkahelyteremtés és a protekcionista kereskedelmi politika, ami erősen rezonált olyan Rozsdaövezetekben (Michigan, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin) élő kiábrándult egykori demokrata és független szavazók között, akik úgy érezték, hogy a globalizáció és a gazdasági változások miatt romlik az életszínvonal.

Ígérete, miszerint munkahelyeket hoz vissza Kínából és Mexikóból az Egyesült Államokba átfordította az alapvetően baloldali munkásosztály szavazóit, és több kulcsállamban a végső győzelmet jelentette neki.

Trump egyenes és olykor ellentmondásos kommunikációs stílusa visszhangra talált a lakosság egy olyan szegmensében, amelyet a politikai elit figyelmen kívül hagyott. Ők azok a szavazók, akik nem foglalkoznak politikával, így a szofisztikált politikai média nem éri el őket. Ez a társadalmi réteg a hagyományos republikánus-demokrata tengelyen kívül áll, és több millió, akár 3 millió végső Trump szavazót is magában foglalhatott 2016 novemberében. Ezen emberek elérésében az is szerepet játszott, hogy Trump a közösségi médián keresztül közvetlenül tudott kommunikálni a támogatóival.

Trump határozott álláspontja a bevándorlással kapcsolatban és a határfal felépítésére tett ígérete megütötte a fülét azoknak a választóknak, akik aggódtak a határbiztonság és az ország változó demográfiai helyzete miatt. A bűnözés, a fegyveres lövöldözések száma jelentősen megugrott a főleg bevándorlók által lakott területeken. Emellett a bevándorlóknak köszönhetően emelkedtek az ingatlanárak, azonban alacsonyan tartották a fizetéseket.

Vidéki és rozsdaövezeti támogatás: Trump jól teljesített a vidéki területeken és a Rust Belt államokban, ahol a gazdasági hanyatlás és a munkahelyek elvesztése miatt település szegényedett el. Az olyan iparágak újjáélesztéséről szóló üzenete, mint a gépgyártás, a szénipar, megszólította és mobilizálta ezeket a régiókat.

Trump szokatlan kampánystílusa széles körű médiavisszhangot váltott ki, pozitív és negatív egyaránt. Ez a tudósítás hozzájárult neve ismertségének további növeléséhez és üzenetének felerősítéséhez.

Ahogy mondani szokás, a negatív kampány is kampány. Ebben óriási szerepe volt a Twitternek és más közösségi platformoknak.

 

2020028-2016-debates-ap-773.jpg

 

Az ellenfél gyengeségeire is ügyesen játszott rá. Hillary Clinton, a demokrata jelöltnek számos kihívással kellett szembenéznie férje, Bill Clinton elnöksége kapcsán, az e-mailjeinek használatával kapcsolatos vitákkal kapcsolatban, és egyesek a politikai berendezkedés képviselőjének tekintették, hiszen egy több, mint 30 éve a politikában lévő emberről volt szó, a karrierpolitikus mintapéldája.

Az elektori kollégium rendszerének köszönhetően ügyesen használta ki az amerikai választási rendszer furcsaságait. Trump stratégiája a kulcsfontosságú ingadozó államok megnyerésére összpontosított az Elektori Kollégiumban,

ami végül lehetővé tette számára, hogy megszerezze az elnöki posztot annak ellenére, hogy több mint 3 miilió szavazattal kevesebbet kapott országos szinten, mint Hillary Clinton.

 

thumbnail_slide1.jpg

Összességében ezek a tényezők vezettek Trump 2016-os győzelméhez. Az a társadalmi koalíció, amely ő mögötte akkor felsorakozott, továbbra is készségesen támogatja a politikáját. Kérdés, hogy ez elég lesz-e a 2024-es győzelemhez.

Donald Trump ugyanis a 2024-es elnökválasztáson a visszatérésre készül, és egy olyan politikai bravúr véghezvitelére, amelyre utoljára Grover Cleveland elnök volt képes az 1890-es években.

Sosem tudta elnök azt követően második ciklusra a Fehér Ház kulcsait elnyerni, hogy előtte át kellett volna adnia a hatalmat.

Bár pont Donald Trump azaz ember, aki nem egyszer kijátszotta már az amerikai politika vastörvényeit. A jelenlegi közvéleménykutatások alapján nincs okunk azt feltételezni, hogy nem újból Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt, a nagy kérdés most az, hogy mit kezd majd a hivatalban lévő kihívó elnökkel, Joe Bidennel szemben?

süti beállítások módosítása