Reaktor

Az óceánpajzs
Kiváltságosok privilégiuma világhatalomra töréshez

A 21. században valószínűleg senki nem kérdőjelezi meg az Amerikai Egyesült Államok világhatalmi pozícióját. Az USA a világ harmadik legnagyobb területű, és szintén a világ harmadik legnépesebb országa. Az államok GDP szerinti versenyében toronymagasan vezet, és a hadseregek erőviszonyában is mindenki felett áll. Rengeteg tényező vezetett az USA mai erőviszonyainak kialakulásához, de ezek közül is kiemelkedő jelentőségű az óceánpajzs jelensége.

usa-map.jpg

Kép forrása: Nations Online Project

Az óceánpajzsot, mint geopolitikai fogalmat leginkább egy példán keresztül érthetjük meg, melyhez az Amerikai Egyesült Államoknál nem is találhatnánk tökéletesebbet. Az USA Észak-Amerika déli részén helyezkedik el, ahol a világon található három nagy óceán közül kettővel határos. Keletről az Atlanti-óceán „köti össze” Európával, míg a nyugatról a Csendes-óceánnal határos. A két óceán pajzsot képez az USA körül, amellyel olyan szintű védelmet biztosít számára, melyet mesterségesen szinte lehetetlen lenne létrehozni. Ugyanakkor az óceánoknak a biztonsági szempontok mellett számos egyéb előnye is van, melyeket összeadva megértjük, hogy miért is tartja úgy a geopolitika, hogy az óceánpajzs által az USA rendelkezik a világ egyik legszerencsésebb elhelyezkedésével.

Katonai szempontok

A szigetországi lét nyújtotta előnyöket már az újkorban bemutatta Anglia. Az általában szárazföldön vívott európai háborúkból ki tudott maradni, illetve amennyiben részt szeretett volna venni azokban, az a saját döntése volt. Nem vonultak át hadseregek a területén, nem fosztogatták ki a falvait, nem tették tönkre az infrastruktúráját. Ha valaki meg szerette volna támadni, akkor ahhoz tengeri flottával kellett rendelkeznie, és fel kellett készülnie arra, hogy a hátország jelentette utánpótlását egy tengerszakasz választja el a harcoló hajóktól.

Mindez igaz az USA-ra is, csak sokkal nagyobban. Az Amerikai Egyesült Államok az Európában és az Ázsiában folyó konfliktusokból ki tud maradni. Aki be szeretne lépni az USA területére, vagy Kanada és Mexikó felől, vagy az óceánokon keresztül teheti azt meg. Ezáltal egyes európai kis országokkal szemben nem 7-8, hanem mindössze 2 határszakaszt kell ellenőriznie. Ahhoz, hogy valaki megtámadja az USA-t az óceánokon keresztül, egy nagyon hosszú utazásra kell felkészülnie, amihez szinte felfoghatatlan mennyiségű üzemanyagra, élelmiszerre és fegyverre van szüksége. Emellett számolnia kell azzal a hátránnyal, hogy ameddig az amerikaiak hatalmas területű országuk által biztosított utánpótlással rendelkeznek, addig a velük szembenállók szinte semmilyen segítségre nem támaszkodhatnak.

Az óceánpajzs tehát egyfajta természetes védelmi pajzsot biztosít az Egyesült Államoknak, ami megnehezíti az ország potenciális támadóinak a földről való elérését. Ez katonai szempontból különleges előnyt jelentett az USA-nak, hiszen a háborús konfliktusokat távol tartotta az országtól és lehetővé tette, hogy a belső fejlesztésekre és a gazdasági növekedésre összpontosítson.

Gazdasági szempontok

Míg katonai műveleteknél nehézségeket jelent az óceánok átszelése, addig kereskedelmi szempontokból hatalmas lehetőségeket rejt. Az óceán ugyanis nem csak elválasztja a kontinenseket, hanem össze is köti azokat. Az USA be tudott kapcsolódni az európai és az ázsiai gazdasági folyamatokba egyaránt, anélkül, hogy bármikor is számolnia kellett volna a szárazföldi kereskedelmi veszélyekkel. USA el tudta kerülni, hogy sok határon kelljen áthaladnia áruival, és így a vámokat is „megúszta”.

Az Amerikai Egyesült Államok el van szigetelve a világ többi részétől, de ugyanakkor minden kontinenssel össze is van kötve. Egyedül rajta múlik, hogy az adott kérdés tekintetében melyik adottságot szeretné kihasználni.

Természetesen egy ország aktuális helyzetének komplex megítéléséhez sok szempontból szükséges azt megvizsgálnunk, és ezek közül mindössze egy a geopolitika. Az Amerikai Egyesült Államok szinte létrejötte óta világ vezetői babérokra tört, amihez az ambíciója mellett az adottságai is megvoltak. A kérdés, hogy vajon elérte-e az USA a lehetőségei csúcsát, vagy még lenne-e helye fejlődésre, egy másik cikk témája lehet. Az viszont biztos, hogy az óceánpajzs egy olyan természetes földrajzi jelenség, amely keveseknek adatott meg, és még kevesebben voltak képesek olyan szinten kihasználni a belőle eredő előnyöket, mint az USA.

Dr. Kaiser Ferenc Stratégia a modern korban című írásában a következőt írta az Amerikai Egyesült Államokról: „A gazdasági erő mellett az USA helyzetét más tényezők is javították. Potenciális riválisaitól jelentékeny távolságok választották el, az óceán pajzs, akár kelet, akár nyugat felé egészen a Szputnyik 1957-es fellövéséig megbízhatóan védelmezte ellenfeleivel szemben”.

Az óceánpajzsnak az USA felemelkedésében játszott szerepe megkérdőjelezhetetlen. Viszont ez csak 1957-ig tartott? Vagy még ma, a repülőgépek, a űrbéli hadviselés és a kibertámadások korában is lényeges, hogy ki rendelkezik óceánparttal?

süti beállítások módosítása