Reaktor

Honnan szerzi a Hamász a pénzt és a fegyvereket?

Honnan jöhet a Hamász támogatása, a fejlettnek mondható fegyverei? Hiszen egy ilyen akció esetében nehéz azt gondolni, hogy teljesen önerőből hajtotta mindezt végre.

A Hamász palesztin fegyveres szervezet 1987 környékén alakult, erős szálakkal kötődve a Muszlim Testvériséghez. A Hamász legfőbb célkitűzése egy iszlám palesztin állam megalapítása Izrael helyén, ennek a célkitűzésnek az eredménye, hogy mindenféle egyezséget elutasít Izraellel.

A fegyveres szervezet hatalma a Gázai-övezetre és Ciszjordániára terjed ki. A Hamász 2006-ban választást is nyert a Palesztin Hatóságot legyőzve, azonban a támadások ezután sem álltak meg, 2008-ban egy öngyilkos merényletet magukra vállalva, az Egyesült Államok terrorszervezetnek nyilvánította őket. Azóta is számos bombázást és merényletet hajtottak végre Izrael ellen.

Az izraeli-palesztin konfliktus az 1947-es ENSZ döntés óta létezik, a britek kivonulása után a területre az ENSZ azt a határozatot adta ki, hogy két államot kell rajta létrehozni: Izraelt és Palesztinát. Az Izraeli Államot kikiáltották 1948-ban, míg Palesztina függetlensége csak 1988-ban, és kizárólag saját maguk által. Tehát a konfliktus 70 éve tart, azóta eszkalálódott odáig, hogy 2023 októberében több, mint 5000 rakétát lőtt ki a Hamász Izraelbe, és hajtottak végre merényletet egy Gázai-övezet közelében folyó fesztiválon, ami 250-nél is több ember életébe került.

tunnel.jpeg

A csempészalagutak Gáza és Egyiptom között. Kép forrása: aijac.org.au

Az Insider forrásai szerint a Hamász körülbelül 300 millió dolláros forrásból dolgozhat és egy több szálon futó globális finanszírozási-hálózatot épített ki. A források megszerzése két ághoz kötődhet, az egyik a szociális ág, mely alapítványokon és aktív segélykéréseken keresztül megszerzi a pénzt, a másik pedig a katonai ág, mely fel használja ezeket a forrásokat.

Ez az alapítványok által való pénzgyűjtés nyilvánvalóan nem hivatalos úton történt, gyakran gázai éhező gyermekekre hivatkozva, vagy bármely más módszerrel próbálták a segítséget begyűjteni. Több alapítvány is létezett, például Svájcban az Egyesült Királyságban, de Ausztriában is.

A nemzetközi figyelmet is elkerülte ez a módszer egészen 2009-ig, azonban azóta szigorított feltételek mellett, sokkal kevésbé jelent fő bevételi forrást, azonban még mindig, a trükközéseknek hála, rendszeres jövedelmet nyújt a Hamásznak.

A másik legfontosabb támogató pénzügyi, és majd láthatjuk, fegyverek terén is, Irán. 70 és 100 millió közé teszik az ország által küldött pénzeket a kutatók, ezzel a támogatással és persze a csempészett fegyverekkel, Irán próbálja destabilizálni Izraelt és folyamatosan aláásni a közel-keleti pozícióját az országnak.

Irán a fegyverek terén is a legfontosabb partnere a Hamásznak, hiszen segítségükkel rengeteg kézifegyvert, rakétát és robbanószert csempésztek a gázai területekre. Irán a 2012-13-as egyiptomi Mursi elnökség alatt építette ki a csempészútvonalakat, hiszen a Muszlim Testvériség-Hamász kapcsolatok miatt Egyiptom nem lépett fel az alagutak ellen, azonban ez a 2014-es elnökváltást követően fel lett számolva. Persze találtak más útvonalat a csempészetre, így az nem szűnt meg, és jelenleg már tengeri utakon is folytatódik a fegyveráramlás Gázába.

Kimutatható, hogy Irán különböző alapítványokon, pl. A Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalmon keresztül is juttatott el pénzeket a Hamásznak. Továbbá pénzváltó üzleteken keresztül pénzmosással küld Khomeini országa óriási összegeket a terrorista szervezetnek.

Iránon kívül Katarról is beszélni kell, hiszen Palesztina legnagyobb támogatói között van. Katar korábbi emírje Hamad bin Khalifa Al Thani volt az első államvezető, aki meglátogatta a Hamász vezetését, 2012-ben. Azonban a Katari támogatások, itt is közel száz millió dollárról beszélhetünk, Izraeli és ENSZ csatornák ellenőrzésen megy át, és a hatóságok próbálják bebiztosítani, hogy tényleg a leginkább rászorulók kezébe kerüljön a pénz.

Katar továbbá a humanitárius krízisre hivatkozva, egész fizetéseket áll a Palesztin vezetés helyett, az ország stabilitásához hozzájáruló, legfontosabb tisztségviselők számára. Azonban ezeknek a fizetéseknek az adója is a Hamász kezében landol. Tehát valójában az ellenőrzések ellenére is jut a katari pénzekből a terrorszervezetnek.

Törökország egyelőre csupán retorikai támogatását adja meg a Palesztin függetlenségnek, jelenleg közvetlenül nem pénzeli a Hamászt. Törökország megpróbál békeközvetítőként fellépni és egy független Palesztin államot követel Izraeltől. A NATO-tagország elnöke, Erdogan még azt is kijelentette, szembe menve a szövetség többségével, hogy a Hamász nem terrorszervezet.  Tehát láthatjuk, hogy a Közel-Kelet két regionális hatalma Irán és Törökország is a Hamász mellett áll, míg Irán fegyverekkel és pénzzel, addig Törökország politikai támogatással.

Dél-koreai szakértők úgy vélik az október 7-ei támadást a Hamász többek között észak-koreai fegyverekkel hajtotta végre. A videókon láthatóak F-7-es kézi páncéltörő gránátvetők, melyek észak-koreai gyártmányok. Észak-Korea tagadta, hogy a Hamász számára fegyvereket küldött volna, azonban Észak-Korea kiterjedt illegális fegyverszállítmány-hálózatainak köszönhetően ez nem elképzelhetetlen. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Észak-Koreából először Iránba csempészték a fegyvereket, majd a megszokott úton Irán ezt tovább küldte a Hamásznak.

Hazánk álláspontját is érdemes megismerni, Szijjártó Péter Külgazdasági- és Külügyminiszter október 7-én facebook bejegyzésben ítélte el a Hamász támadását, egyértelműen terrorszervezetnek nyilvánítva azt. Kifejezte, hogy a magyar állam elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát ebben a helyzetben és az Izraelben és Gázában rekedt magyar állampolgárok számára ismertette a hazajutási és segítségkérési lehetőségeket.

airbzs.jpg

A Magyar Honvédség izraeli mentőakcióján használt Airbus A319-es. Kép forrása: honvédelem.hu

A Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködve menekített haza 325 embert a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépeivel. A Gázai-övezetben 15 magyar állampolgár rekedt, akikkel az izraeli és egyiptomi magyar nagykövetség folyamatosan tartja a kapcsolatot.

Tehát láthatjuk, hogy a Hamásznak kiterjedt hálózata van a fegyverek és akciók pénzügyi fedezésére. Legfőbb állami támogatójuk Irán, de ezek mellett Törökország és közvetetten Katar támogatására is számíthatnak. A magyar állam és az Európai Unió álláspontja is egyértelműen a Hamász terrorszervezetnek nyilvánítása és a támadás elítélése. 

süti beállítások módosítása