Reaktor

Éghajlat-változásból politikai földindulás? - vélemény

Greta Thunberg 16 éves asperger-szindrómás svéd diáklány. Hogy lehet mégis, hogy ilyen fiatalon a világon mindenhol ismerik a nevét, rengetegen a megváltót és a Föld megmentőjét látja benne, még többen pedig gyűlöletüket zúdítják erre a kislányra? Pedig nem tett semmit, csupán felszólalt egy valódi probléma ellen azért, hogy minél több ember figyelmét felhívja a klímaváltozásra. Hogy lehet, hogy mégis sokan ellenségként tekintenek rá?

Úgy, hogy valójában nem őrá tekintenek ellenségként, és ez maga a probléma gyökere is. A balliberális politikai kurzus kisajátított egy valóban létező problémát, vörös kezeit rátette mindenre, ami zöld, és foggal-körömmel ragaszkodik is ezekhez. A klímakatasztrófa az ő tulajdonuk lett. Politikai terméket gyártottak egy valóban fennálló problémából.

Ne legyen kétségünk, ez nekik nagyon is megéri. Nem véletlenül olyan népszerűek és elterjedtek a katasztrófafilmek. Az emberiséget izgatja a téma, hogy egyszer vége lesz a világnak, és rettentően tartanak is ettől. A baloldal remekül felmérte ezt, és úgy tűnik, sikerült a téma privatizációját végig vinnie. Ha ma megkérdezünk 10 járókelőt az utcán, hogy a környezetvédelem bal- vagy jobboldali téma, akkor 10-ből 10 az utóbbit fogja mondani. Pedig nem is olyan régen még a jobboldal ügyének is nevezhettük volna, hiszen a keresztény teremtésvédelemhez és a hazaszeretethez (értem most ezalatt a hazai természeti kincsek védelmét) is szervesen hozzátartozik.

Ennek egyenes következménye, hogy aki netán nem az ő politikai ideológiájukat támogatja, azt természetesen azonnal megbélyegzik, a bolygó ellenségének és az olajlobbi harcosának titulálják. Ebben korábban már nagy tapasztalatot szereztek a nácizással – mert akinek az övékkel ellentétes véleménye van adott témáról, az ugye biztosan az.
Itt visszakanyarodnék Gretához. Egy 16 éves beteg kislányt emberi pajzsként használni, kitolni előre a frontra, és ha őt bírálva őket bírálják, akkor szörnyülködni. Ez történik.

Ne gondolja senki, hogy Thunberg egyszemélyes hadseregként, egymaga jutott az ENSZ elé. Komoly gazdasági és politikai érdekkörök állnak a svéd kislány mögött. Pontosan azok, akik a baloldal egyik legfontosabb politikai üzenetévé tették a globális felmelegedés elleni harcot. Mivel láthatóan rengeteg szavazatot és támogatót hoz a zöldbe burkolózott vörösöknek a klímakatasztrófa, tegyük fel a kérdést: valójában mennyire áll az érdekükben ezt megoldani? Amíg a probléma fennáll és tematizálja a politikai közbeszédet, ők komoly politikai tőkéhez és rengeteg támogatóhoz jutnak.  Lehetséges, hogy nem véletlenül egy kislány a klímaharc első számú hadvezére, aki azon kívül, hogy megnyeri az embereket magának és az őt támogató politikai erőknek, semmit nem fog elérni. A permanens harc fenntartásához ennyi elég is. Magát a problémát nem fogja megoldani, de folyamatosan középpontban tartja. A balliberális oldalnak pedig ez így teljesen megfelel.

süti beállítások módosítása