Reaktor

Környezettudatos életmód vagy kényelem?

Világszerte az ipari hulladék tömege jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a környezetre. Az ipari forradalom óta egyre csak nő a szemét és a káros anyagok környezetünket elárasztó kibocsátása.

Lehet-e kényelmesen környezettudatos életet élni, hogy segítsük a Földünket és a jövőnket?

Kényelem és mobilitás

A Magyar Idők 2017-ben végzett kutatása szerint a fiatal felnőttek és iskolások 74 százaléka utazik tömegközlekedéssel, vagy gyalogosan. A megkérdezett fiatalok 37 százaléka választotta a biciklit, bár nagyrészük inkább a sport, mint a környezettudatosság miatl. Egy nagyobb városban sok ember számára szinte elkerülhetetlen az autó használata. Helyzettől és lakhelytől függően sokan megpróbálnak a lehető legkörnyezettudatosabban közlekedni, de sajnos rengeteg a kivétel. (Ismerek olyan embereket, akik lakóhelyüktől párszáz méterre dolgoznak, mégsem gyalog mennek munkába, ehelyett minden nap autóval teszik meg ezt a rövid távolságot.)

Műanyagmentesség, fenntarthatóság

2019 júliusában műanyagmentes hónapot hirdetettek világszerte, ami valamilyen mértékben elérte a célját. Az akció a lassan lebomló műanyagok környezetromboló hatásai hívta fel a figyelmet. Magyarországon a legtöbben a csomagolóanyagon próbáltak spórolni, és helyette az otthonról hozott vászontáskát vagy ehhez hasonló alkalmatosságot használtak a vásárlásaik során. Véleményem szerint semmivel sem kényelmesebb a boltban egy műanyag zacskót kérni, mint otthonról egy vászontáskát hordani magunkkal a vásárlások idejére. A kutatások szerint mégis nehezen mondunk le a már megszokott termékeink megvásárlásáról, és nehezen térünk át akár üveg, vagy más környezetkímélő csomagolású termékekre. A többség számára az idő a legnagyobb ellenfele egy környezettudatosabb életmód megteremtésének. A nap mint nap munkába rohanó ember nem fog drasztikusan változtatni életmódján. A szándék már sok emberben megvan, de a feltételek még nem mindenki esetében adottak. Ebben az értelemben a környezettudatosság drága.

A vásárlás előkészülete –
a környezettudatos vásárlás gátjai

A környezetvédelem még mindig hátul helyezkedik el a vásárlási szokások hierarchiájában. Dr. Tamus Antalné egy 2010-ben végzett kutatásában arra kérte alanyait, hogy nevezzék meg azokat a korlátokat, amelyek a környezettudatos vásárlástól visszatartják őket. Az alanyok nagy százaléka választja a könnyebben elérhető, praktikus és olcsóbb élelmiszereket, vagy mert megszokta őket, vagy az alacsonyabb áruk miatt.

2009-2010 körül még sokkal kevesebb olyan termék volt a boltok polcain, amelyek csökkentették az ökológiai lábnyomot. Mára ez megváltozott.

forrás: Dr. Tamus Antalné -TUDATOSAN VAGY KÉNYELMESEN? ÉLELMISZER VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK ALAKULÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYÉBEN

Mit tegyek ha mégis
belevágnék a környezettudatos vásárlásba?

Én is megpróbálok környezettudatosan vásárolni, amikor időm és pénztárcám engedi, így most néhány tippel próbálok segíteni.

  1. Az otthonról hozott vászontáska nagy segítség lehet
  2. Ha pénztárcánk engedi, akkor a tartósabb élelmiszereket vásároljuk meg nagyobb mennyiségben
  3. A kevésbé csomagolt áruk keresése
  4. Szelektív hulladékgyűjtés

süti beállítások módosítása