Reaktor

Milyen gyorsan felejtünk? (2006)

Emlékeimben az én 2006-om 2004-ben kezdődött. A családommal Karcagról Budapestre menet, az autóban rádiót hallgatva csapta meg a fülemet a hír, mi szerint Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök lemondott, és helyét Gyurcsány Ferenc vette át. Sokan belső puccsot emlegettek. Bár akkoriban még nem politizáltam sokat, már gyerekként is érdekesnek és kifogásolhatónak találtam, hogy valaki a sajátjain átlépve ragadja magához a hatalmat.  

Már egészen kisiskolás korom óta követem az ország közéleti eseményeit. Többek között tudtam már akkoriban is, ki az a Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Sólyom László.

Ha az akkori Gyurcsány Ferencre gondolok, az őszödi beszéd előttről emlékeimben még a kampányvideója jelenik meg, melyben hol egy autóban, hol országjárásait bemutatva hangzatos célokat és programokat fogalmaz meg.

Majd eljött 2006 ősze, mikor is kiszivárgott az őszödi beszéd és zavargások törtek ki az országban.

Ez családban, általános iskolában egyaránt téma volt. A közvetítéseket a televízió képernyője előtt ülve követtem éjszakába nyúlóan a szüleimmel.

Amit kisiskolásként ezekből felfogtam, hogy van egy miniszterelnökünk, aki az őszödi beszéde és az abból kiragadott, fenti idézet alapján felfedi, hogy folyamatos hazugságaival teljesen tévútra terelt egy egész országot. Nem kicsit, nagyon!

Az ország pedig reagált, melyre hamar érkezett is a válasz: lovasrohamok, rendőri túlkapások, gumilövedékek, könnygáz - dolgok, melyeknek sosem lett volna szabad megtörténniük.

Ferenc Gyurcsany - World Economic Forum Annual Meeting Dav… | Flickr
Gyurcsány Ferenc 2007-ben Davosban

A mai napig az egyik legnehezebben felfogható dolog számomra, hogy Gyurcsány Ferenc a zavargások és az erre reagáló, hibás lépéseinek sorozata után sem mondott le az ország vezetéséről. Egészen hosszan, a világválság Magyarországra való begyűrűződéséig kitartott.

Az ország fellélegezhetett, de korai volt az öröm: az ország Ferije, mert ugye így ismeri őt a jelen, politikából szemezgető fiatalsága, újra elkezdte építeni karakterét. Humorával, komikus, stand-upos képességeivel sikeresen elérte fiatal Instagram és Facebook követőit. Brandet épít, főz, ruhákat, ajándéktárgyakat osztogat.

Akik fejében 2006-ról csak homályosak az emlékek, könnyen figyelmen kívül hagyják a modern, barátságos, humoros politikus imázsa mögött megbúvó kőkemény tényeket.

Milyen gyorsan felejtünk?

Őszintén bevallom, ma már én is átnézem Feri foci tippjeit, nevetek Instagram posztjain, megmosolygom az ismerőseim vele lefolytatott Messenger beszélgetéseit, de a végén mégis emlékeztetem magam arra, hogy ki volt ő, és ki még mindig.

Érdekes, hogy a politika velem és a hozzám hasonlókkal ellentétben milyen gyorsan felejt: az a baloldal, amit hosszú időre maga Gyurcsány Ferenc lehetetlenített el és robbantott szét, most újra összefog vele.

Tegyük azt, amire akár közeli, akár távoli történelmünk ismerete képessé tesz bennünket: emlékezzünk és tanuljunk! Bőven elég volt egy 2006!

Reaktor szerzői korai 20-as éveikben járó egyetemisták, akik gyerekként élték meg 2006-ot. Az akkori ősz a genezise a ma fennálló rendszernek, és az ellenzék legkiemelkedőbb alakja is az akkori miniszterelnök. Milyen emlék él bennük, akár a családjuk elbeszélése alapján, erről a 2010 előtti korszakot meghatározó pár hónapról? Erről kérdeztük őket cikksorozatunkban.

Írnál róla? szerkesztoseg@reakt.hu

Borító: Budapest, 2006. szeptember 19. A tüntetők ostromolják a Magyar Televízió bejáratát. (MTI-fotó: Kovács Tamás)

süti beállítások módosítása