Reaktor

Konditermi 5+1

Jövő nyárra elkészül az új forma? Vagy csak vissza szeretnénk kapni a karantén előtt kidolgozott állóképességet?

A vírus átalakította a napi rutinunkat minden téren. Ebből nem maradhatott ki a mozgásra szánt (valószínűleg kevesebb) idő sem, hiszen egy darabig a konditermek is zárva voltak. Néhányan fittebbek lettek a karantén alatt, azonban a legtöbb ember esetében nem ez a jellemző. Ebben a témában egy szakértő lesz a segítségemre: Lalusz István, aki maradandót alkotott a konditermek világában. Sikeres személyiedző és több mint 16 év tapasztalattal rendelkezik, továbbá Superbodyn harmadik helyezést ért el. A beszélgetés helyszíne pedig a Nyíregyházán található Cutler Gym volt.

Összeszedtünk nektek néhány fontos pontot, ami hasznos lehet kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt, amelyre érdemes odafigyelni.

1.Mikor kezdjem?

 Ezt sohasem késő kezdeni, az alsó korhatár pedig 14-16 éves korban van, persze csak megfelelő segítséggel, hiszen itt még bőven fejlődő szervezetről beszélhetünk.

Merj belevágni, ha valami talán ez az, ami Pisti első tanácsa felénk.

Nagyon sok tévképzet van azzal kapcsolatban, hogy az itteni légkör rideg, és kinézik a kezdőket. Persze minden teremben egy kicsit más az újakhoz a hozzáállás, azonban összességében a helyzet korán sem olyan szörnyű, mint amilyennek kívülről tűnik. Alapvetően az emberek 99%-a nem is figyel itt egymásra, hála a zenehallgatásnak és telefonozásnak. A maradék 1% pedig csak segítő szándékkal szól majd hozzád. Semmilyen szégyellnivalód nincs, mindenki elkezdi valahol.

2. Kivel kezdjem?

Talán ez az egyik legfontosabb dolog, ha teljesen a nulláról indulunk. A gyakorlatok szabályos kivitelezéséhez, merjünk segítséget kérni.

Írni sem magunktól tanulunk meg.

Elsőre úgy tűnhet hogy, legegyszerűbb egy tapasztalt, több évet edzett barát, azonban ő sem biztos, hogy a legjobb választás. Nem biztos ugyanis, hogy szabályosan jár el minden gyakorlat esetében, ezért ne sajnáljuk az anyagiakat: legalább 3-4 hónapot töltsünk el személyi edzővel mielőtt elkezdnénk a saját utunkat járni. Persze a legjobb szakmai segítséget egy személyi edző személyében találjuk meg. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy egy jó edző kiválasztása a mai világban nem könnyű feladat, az elsődleges szempont itt a hitelesség, erre érdemes figyelni. Egy megfelelő tréner nem csak testileg, hanem pedagógiailag is hatást gyakorol ránk és segít kihozni magunkból a maximumot.

3. Miért kezdjem?

Az alapvető fittség és jó közérzet mellet a sport a hosszú élet fokmérője is. Mindemelett ad egy alapvető magabiztosságot is. Egyfajta rendszert is visz a mindennapjainkba, a testünk pedig, ami már eredendően egy jól felépített szerkezet, szereti az állandó dolgokat. Egy héten háromszor 1,5 óra az életünkből, amit egyébként az Instagrammon is eltöltünk, hatalmas változásokat hozhat. Valamint ami ebben a mai világban lényeges, hogy nincs időhöz kötve, tehát a napunk bármely szakaszába be tudjuk építeni.

4. Mit egyek?

Tényleg 70% kaja 30% edzés?  Ezt a kérdés különös gondossággal jártuk körbe,

és a válasz igen! Még ha ez hihetetlenül is hangzik.

Egy személyi edző természetesen nem táplálkozási tanácsadó, viszont az lapvető dolgokban igenis fontos információkat tud adni. Egy jó edző erre legalább annyira odafigyel, mint a gyakorlatok pontos végrehajtására. A célokhoz megfelelő étrend tehát elengedhetetlen. Csak spártai étrendnek neveztük a beszélgetés alatt azt az alapvető anyagokból áll étrendet, amelyeket érdemes követni. Ezekről fölösleges sokat írni,benne vannak a köztudatban, ezért is érdekes: az emberek tisztában vannak vele mi a helyes, és mégsem követik.

Ha tehát eddig azt hitted a kockahas a teremben készül tévedsz.

Az a konyhában készül, és nem kell séfnek lenned, csupán egyszerű és tiszta ételeket enned.

5. Mire figyeljek?

Megfelelően kell meghatároznunk a célt. Anélkül a kezdeti motiváció gyorsan elillan. Az első edzésünkön, amennyiben van szakmai segítőnk, egy állapotfelmérés történik, ahol kijelölitek, hova szeretnétek eljutni. A megfelelő mennyiségű pihenés szintén elengedhetetlen, az izmok az alvás közben történő regenerációnak köszönhetően nőnek, nem pedig az edzés alatt.

+1 veszélyek

Türelmetlenség, ebből adódnak a sérülések, vagy a későbbiekben a kor előrehaladtával egyes mozdulatok nehéz kivitelezése is. Szintén az időhöz köthető a tiltott teljesítmény fokozó szerek használata is, ami

csakis az egónk miatt szükséges.

A nem megfellelő súlyhasználat, az úgynevezett ego-edzés szintén balesetveszélyes. Soha nem a súly, hanem a szabályosság a lényeg.

 Egy héten három kondi és minden ruha jobban fog állni. Tényleg.

süti beállítások módosítása