Reaktor

Koronavírus a határon

A magyarországi korlátozó intézkedések enyhítése óta a médiában is valamelyest csökkentek a koronavírusról szóló hírek. Egy-két hír, általános jellegű tájékoztató azért megjelent, de a napokban ismét lángra kaptak az ezzel kapcsolatos médiamegjelenések, sokak szerint ez a második hullámnak betudható.

Július 12-én Magyarország határozott arról, hogy a koronavírus-fertőzések tekintetében kockázatosnak minősülő országok milyen besorolásba kerüljenek.

Az egyik szomszédos országot, Ukrajnát, a vörös kategóriába helyezte, ami azt jelenti, hogy a Magyarországra való visszatérés feltétele a negatív koronavírus teszt, ennek hiányában két hét karantén letöltése. Ukrajnából Magyarországra távozva pedig egy helyett két koronavírus tesztre van szükség.

Az ukrán kormányzat augusztus 1-jétől változtatott a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán, ami miatt többek mellett Magyarországot a zöldből a vörös zónába sorolta át, majd pár hete jött a hír - augusztus 10. -, hogy Magyarország ismét zöld Ukrajna besorolási rendszerében. Ez némivel megkönnyítette a határátlépés folyamatát. Magyar állampolgárként csupán egészségbiztosítással kell rendelkezni, amely fedezi a COVID-19 fertőzés esetén szükségessé váló kezelések költségét. 

Nem sok gondolkodási időt vett igénybe, hogy úgy határozzak, hogy hosszú idő után végre hazalátogassak Kárpátaljára.

A magyarországi intézkedéseket a karantén legdurvább időszakában testközelből, a főváros központjából figyelhettem, így kíváncsi voltam, hogy a még hivatalosan mindig karantén alatt álló Ukrajna hogyan reagál a helyzetre. Természetesen, a híradásokból, és személyes kapcsolatok révén naprakész információim voltak az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, de azért ez mégsem olyan, mintha az ember személyesen tapasztalná meg.

Visszatérve a folyamat kezdetére: a határon való átkelés meglepően gyorsan és gördülékenyen zajlott, és a még megszokott, több órás várakozást is elkerültük. Átlépve a határt megdöbbentő kép fogadott: több kilométeres autóbusz sorok, veszekedő emberek, akik hajnali fél egykor arra várnak, hogy mikor engedik át végre őket. Mint megtudtam, a fenti személyek már napok óta ott várakoznak, Magyarországot pedig csak tranzit országként használják, és útirányuk leginkább Németország, Csehország, Hollandia stb.

A boltokban, benzinkutakon az eladókon kívül senki sem visel maszkot. Korlátozásként érvényesül viszont (Magyarországhoz hasonlóan), hogy vásárláskor egy-két embert engednek csak be, a többieknek kint kell várakozniuk.

A karantén legkeményebb időszakának Ukrajnában az a periódus mondható, amikor kijárási korlátozást vezettek be az országba, illetve amikor csak egyetlen határátkelő, Csap-Záhonyon, keresztül volt lehetőség a továbbutazásra.

Ez az időszak nem csak a buszsofőröket érintette rosszul, hisz kevesebb utas, korlátozott lehetőségek álltak elő stb., hanem a határmenti városok és falvak gazdasága is erősen megérezte azt. Miután a többi határátkelő felnyitása megtörtént, a kárpátaljai emberek ismét mozgolódni kezdtek, leginkább a külföldi munkalehetőség okán. A vörös kategóriájú besorolások folytán pedig újbóli visszaesés történt a határátkelés vonatkozásában – meséli az egyik helyi buszsofőr.

Annak ellenére, hogy a hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma napról napra növekszik az országban, a vírus elleni intézkedések betartása iránt továbbra sem mutat túl nagy lelkesedést a lakosság. Mondhatni, hogy Nagyszőlős utcáin, vagy boltjaiban – az egykori Ugocsa vármegye területén - sétálva az az érzés tölt el, mintha az elmúlt pár hónapban nem történt volna semmi jelentős változás. Az utcákon egyáltalán nem, üzletekben pedig elvétve viselnek csak maszkot az emberek. Egy átlagos, vasárnapi piaci napon talán még több emberrel találkozhatunk, mint a koronavírus előtti időszakban.

Egy-egy bolt ajtaján visszaköszön a Maszk viselése kötelező felirat, ám lényegesen kevés azon emberek száma, akik a kiírás szerint járnak el. Korlátozásként érvényesül még, hogy a helyi járatokat vagy teljesen megszüntették, vagy pedig korlátozottan helyezik csak forgalomba, így jelentősen megnehezítve azon emberek életét, akik egyedül tömegközlekedéssel tudnak bejutni a városba.

Ahogy már említettem, a Magyarországra való visszautazás feltétele – tekintettel arra, hogy Ukrajna vörös kategóriában van – két negatív koronavírus teszt, vagy ezek hiányában a kötelező két hét karantén. A visszaút során nem tapasztaltam, hogy a határon való várakozás ideje jelentősen növekedett volna (bár ez igen gyakran tud változni). A szokásosnak mondható 3-4 óra várakozás után sikerült átkelni a határon.

Az ellenőrzés valamelyest szigorodott a korábbiakhoz képest, különös tekintettel, ami a koronavírus teszteket illeti. Ugyanis, ahogy azt hallani lehet, egyre többen próbálkoznak hamisított negatív koronavírus teszttel átlépni a határt, melynek következménye, hogy az utasokat azonnal visszafordítják, megtagadva tőlük a Magyarországra történő belépést.

Határátkelők százainak nehezítette meg az életét a Magyarországra jutás feltételeinek ily módon történő változása: sokan vannak, akik a tesztek anyagi vonzata miatt vállalják inkább a két hét karantént, hogy annak letelte után tudjanak munkába állni, tanulmányaikat folytatni.

süti beállítások módosítása