Reaktor

Ami eddig a csillagos ég volt, az most 30 millió forint - mi történik a főváros lakáspiacán?

Emelkedett a 30 millió forintnál olcsóbb használt lakások aránya a fővárosban, az évekig tartó lakásdrágulás pedig megtorpanni látszik – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 100 ezer eladó lakóingatlan kínálata alapján vizsgálta a lakáspiaci trendeket.

Budapesten idén augusztus közepén a 30 millió forintnál alacsonyabb áron hirdetett lakások aránya 24 százalékos volt – szemben a tavaly augusztusi 20 százalékkal. A 20 millió alatti budapesti lakóingatlanok aránya jelenleg közel 4 százalék, szemben az egy évvel korábbi 2,9 százalékkal.

Az árak csökkenésének egyik oka lehet a rövidtávú lakáskiadás céljából ingatlant vásárlók számának csökkenése – hiszen így nem érvényesül az árfelhajtó hatásuk, illetve a korábban Airbnb-re használt lakások esetleges megjelenése az eladó lakások kínálati piacán szintén csökkentheti az árakat.

“Az öt éven át tartó nagyvárosi lakásárrobbanást követően irányváltás történt a használt lakások piacán. Ezt mutatja, hogy a múlt év elejéhez képest 5 százalékkal nőtt a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban. A folyamat részben azzal magyarázható, hogy a vásárlóerő megálljt parancsolt a drágulásnak. Idén a koronavírus-járvány miatti óvatosság is az olcsóbb lakások piacát erősíti. Elsősorban azért, mert az elmúlt 1-2 évben a vevők egy komolyabb összegű lakáshitel segítségével ellensúlyozták a drágulást, ma viszont már jóval megfontoltabban állnak ehhez” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fotó: ingatlan.com

A megyeszékhelyeken más a helyzet

Bár az ingatlan.com elemzése szerint a megyeszékhelyeken a 20 millió forint alatti használt lakások és házak aránya összességében nőtt egy év alatt 38,9 százalékról 40,6 százalékra. “Ez azonban összesített adat, a különböző városokban viszont eltérőek a számok, ami arra utal, hogy bizonyos városokban még tavaly is kitartott a lakásdrágulás lendülete” - fogalmazott a szakértő.

Debrecenben például jelenleg 15 százalékos a részesedésük, míg egy évvel ez az érték csak 11,8 százalék volt. A legjelentősebb bővülés Kecskeméten volt ahol 22,6 százalékra emelkedett a szóban forgó lakások részesedése a korábbi 15 százalékról. De a tendencia nem igaz az Ausztriához közel fekvő megyeszékhelyre. Győrben például most 11 százalékot hasítanak ki a kínálatból ezek a lakások, ami minimális visszaesést jelent a tavalyi 12 százalékhoz viszonyítva. Szombathely esetében viszont jelentősen, 30 százalékról 24 százalékra csökkent a 20 millió forint alatti használt lakások és házak aránya.

süti beállítások módosítása