Reaktor

Top 3 társasjáték, ami bármilyen társaságnak be szokott jönni

1. Bang! Kaotikus? Csak ha nem figyelsz!

A bang szó hallatán egyből az eldördülő pisztoly hangjára asszociálhatunk, ezért talán nem lep meg senkit, hogy a Bang! egy igazi westernjáték amelyben banditák küzdenek meg a sheriffel, illetve játékosszámtól függően annak helyetteseivel is. Ebben a játékban minden játékos egy-egy vadnyugati személy szerepét ölti magára.

A Bang! kártyajátékot már 4 főtől lehet játszani és maximum 7-en tudnak vele egyszerre játszani. A játék szereplői a sheriff, a banditák, a seriffhelyettesek és a renegát. A szerepek eloszlása a játékosok számától függ. A sheriff szerepét leszámítva, ami nyilvános, minden játékos inkognitó szerepben játszik, nem lehet tudni ki kicsoda.

Csak a kijátszott kártyák alapján van esély kitalálni, hogy kinek milyen szerepe van.

A banditák célja a sheriff kiiktatása, a sheriff és helyettesei akkor nyerhetnek ha lelövik az összes banditát és a renegátot, míg a renegát célja, hogy utolsóként maradjon játékban. Vagyis, hogy mindenkit likvidáljon, utolsónak a sheriffet is.

A játék kétféleképpen érhet véget: vagy meghal a sheriff – amennyiben van még élő bandita ő nyeri a játékot, ha nincs akkor a renegát– vagy a sheriff csapata lelövi az összes banditát és a renegátot, ez esetben a sheriff csapata nyer. A szerepek mellett minden játékos kap egy karakterkártyát is ami valamilyen pluszképességgel ruházza fel. Kezdőként, elsőre nehéznek tűnhet a játék, mivel elég sokféle akció kártya van benne, de 1-2 kör után már mindenki fejből tudja az összes lapot és nagyon pörgőssé válik játék.

2. Sorbanállás! Minél jobban megérted, annál durvább

Ez a lengyel társasjáték a 80-as évekbe repít vissza, amikor is a szovjet mintára létrehozott Lengyel Népköztársaságban, a szocialista tervgazdálkodás nyomán folyamatos áruhiány volt. A bevásárlás nem ment oly könnyeden mint napjainkban, hanem gyakran napokat kellett várakozniuk a lengyeleknek, hogy egy-egy árut beszerezhessenek a boltból. Ez a modern, oktatási célú termék azért jött létre, hogy bemutassa, hogyan éltek a lengyelek hosszú éveken keresztül.

Azért, hogy emlékeztessen, többek között hová vezetett a rájuk erőltetett kommunizmus.

Bár a játékot már 2 fővel is lehet játszani, de a maximális 5 fő esetén a legélvezetesebb a játék. Az elején minden játékos kap egy bevásárlólistát, amin szerepel, milyen árukat kell beszereznie. A játékban 5 különböző bolt van és mindenki olyan bevásárlólistát kap, amin a beszerzendő áruk 4 különböző boltban vásárolhatók meg. Minden játékos 5 bábut(családtagot) kap, amelyeket a játékosok a kezdőjátékostól indulva egyesével küldenek a boltok elé „sorban állni”.

Miután megtörtént a bábuk beállítása a sorokba utána derül ki, hogy aznap melyik boltokba és mennyi áru érkezett. Ezt követi a játék leglényegesebb fázisa amikor a sorban elfoglalt helyünket tudjuk változtatni akciókártyák segítségével. Nagyon ötletes akciókártyák vannak: például a „terhes anyuka” kártya segítségével rögtön a sor elejére állíthatjuk egy bábunkat, vagy éppen „téves szállítás” kártyával elterelhetjük valamelyik árut, amit így egy másik boltban lehet átvenni. Miután megtörtént az akciókártyák kijátszása (vagyis a tolakodás a sorokban), a sorban elől álló bábú tulajdonosa 1 terméket vihet haza a boltból.  A játékot az nyeri meg, akinek elsőként sikerül megvásárolnia a listáján szereplő összes terméket.

A játék esélyegyenlőség szempontjából nagyon jól kiegyenlített, mert minden játékos pontosan ugyanazzal a 10 akció kártyát tartalmazó paklival rendelkezik, de

sok múlik azon, hogy ki milyen taktikát alkalmaz.

3. Aranyásók: ahol ar arannyal együtt a rejtett konfliktusok is felszínre kerülnek

Ebben a társasjátékban törpék bőrébe bújva lehetünk szorgos aranyások akik csákányokkal mennek le a hegyek tárnáiba arany után kutatni vagy pedig szabotőrökként hátráltathatjuk az aranyásó törpéket céljuk eléréseben. Mivel a szerepek nem nyilvánosak csak sejthetjük a másik játékosról, hogy ő melyik csapatba tartozik.

Úgy kell összefogni és közösen járatot építeni a kincshez, hogy közben nem tudhatjuk ki ellenség és ki barát.

Ha az aranyásoknak sikerül eljutniuk az aranyhoz, akkor arany a jutalmuk, a szabotőrök pedig üres kézzel mennek haza. Ha a szabotálás sikeres volt akkor a szabotőr csapat kap aranyat. A játékot az a játékos nyeri akinek 3 forduló alatt a legtöbb aranyat sikerült összegyűjtenie.

Ezt a játékot legalább 3, legfeljebb 10 fő játszhatja. A kincshez való eljutás során különböző útkártyákat kell kijátszani a kezdőkártyától indulva. El kell jutni a célkártyákig de a játék elején még nem lehet tudni, hogy a 3 célkártya közül pontosan melyik rejti az kincset. Az útkártyákon kívül vannak még speciális blokkoló illetve hozzá tartozó feloldó lapok is: törött csákány,törött lámpa vagy törött csille, melyet ha valaki megkap, akkor nem tud járatot építeni, amíg feloldó kártyával fel nem oldja magát vagy egy csapattársa őt. Van lehetőség robbantó kártyával meglévő út kártya eltávolítására is.

süti beállítások módosítása