Reaktor

6 modell, ami Trump győzelmét jósolja

Mindjárt itt van az amerikai elnökválasztás, és a közvélemény-kutatások többsége, legalábbis azok, amelyek a fősodratú médiában megjelennek, Bident hozzák ki győztesnek.  

Persze, ha az ember republikánus oldalakat is böngész, akkor kiderül, komoly felmérések szerint Trump már jó pár, úgynevezett billegő államban átvette a vezetést Joe Bidentől. 

Főszerkesztő úr észrevett egy nagyon tanulságos posztot Twitteren, amelyet egy MN Jim nevű felhasználó tett ki, válaszul egy bizonyos Benjamin Butterworthnek, aki azt bizonygatta, hogy akkora hátrányból, amekkorát most Trumpnak mérnek Bidennel szemben, még egyetlen elnökjelöltnek sem sikerült nyernie az amerikai történelemben. Erre MN JIM (aki, utánanéztem, egy minnesotai, hardcore, Trump-párti republikánus, civilben ingatlanértékesítő, vállalkozó, az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség oszlopos tagja) beidézett neki más jellegű, nem közvélemény-kutatáson alapuló, de abszolút egzakt modelleket alkalmazó előrejelzéseket, amelyek, csodák csodája, mind Trump győzelmét vetítik elő. 

Az első modell az előválasztások eredményét vizsgálva jósolja meg a győztest, méghozzá meglehetősen precízen, a korábbi elnökválasztásokra vonatkozó előrejelzéseik pontosságát tekintve.  Az összetett modell lényege, hogy az a jelölt nyeri meg nagy valószínűséggel az elnökválasztást, aki nagyobb fölénnyel utasította maga mögé azonos pártbéli vetélytársát az előválasztás során. 

 Ennek alapján Trump magasan veri Bident.  

A modell ezen felül azt is számításba veszi, ki nyerte meg és mekkora fölénnyel az ún. korai előválasztási fordulókat.  Itt is Trump a nyerő.  Számításba veszi még az előrejelzés azt is, hogy hány ciklus óta van az adott párt elnöke a Fehér Házban – nagyobb eséllyel nyer az a jelölt, akinek a pártja még csak egy ciklusra adott elnököt, mint akinek a pártja már nyolc éve hatalmon van.  Ez is Trump javára szól. A modell még azt is számításba veszi, hogy azok az elnökjelöltek, akik a kampányuk elején nagyon vezettek, majd ez a vezetés leapadt a kampányhajrában, rendre elveszítették a választást.  Száz szónak is egy a vége:

a modell összességében 91%-osra teszi Trump győzelmének valószínűségét. 

A TrendMacro nevű vállalkozás elnökválasztási előrejelzései makrogazdasági mutatók trendjeit viszgálják. A legfőbb vizsgált trendek a munkanélküliség, az új munkahelyek számának és a nettó bérek alakulását viszgálja.  Na igen, ahogy Bill Clinton mondta egyszer állítólag: “Te hülye, a gazdaság a lényeg.”  Nem meglepő, hogy ez a modell is Trump győzelmét hozta ki.  Ha valahol vitathatatlanul jól teljesített az amerikai elnök, akkor az a gazdaság, mégha a Covid pándémia meg is tépázta kicsit az eredményeket. 

Nagyon érdekes előrejelző tényező az ún. „választói lelkesedés,” amit a választásra regisztrálók számának alakulásából szűrnek le.

Statisztikai tény, hogy azok az elnökjelöltek nyertek általában, akiknek a szavazói nagyobb számban regisztráltak a választásokra, méghozzá főként a kampány utolsó időszakában.

Nos, a demokraták jelenleg a kanyarban sincsenek a Nagy Öreg Párt, azaz a republikánis párt szimpatizánsaihoz képest.  Tehát ez a modell is Donald Trump győzelmét valószínűsíti.

A legérdekesebb szerintem a jóslások közül az, amelyik arra alapul, kiről gondolják többen, hogy győzni fog.  Miközben Trumpról egyelőre kevesebben mondják, hogy rá szavaznak majd, mint Bidenről, a dolog abszolút megfordul, ha azt kérdezik az embereketől az USA-ban, szerintük ki fogja megnyerni az eknökválasztást.  Itt 56% Trumpra, 40% Bidenre fogad, és a republikánusok 90%-a (!) biztos benne, hogy Trump lesz az elnök.  Valószínűnek tartom, hogy sokan egyszerűen nem merik bevallani, hogy Trump szavazók, majd leszavaznak rá, amikor senki sem látja. 

A magyar sajtóban is megjelent az Economist/YouGov felmérés, mely szerint többen gondolják úgy (48%), hogy most jobban élnek, mint négy éve, 36% pedig az ellenkezőjéről tanúskodott.

Állítólag ez az adat is nagy biztonsággal megjósolja a győztest. Hasonlóan megbízható előrejelző az is, hányan keresnek rá a Google-en az elnökjelöltekre a kampány során.  Mondanom sem kell, itt is Trump vezet.

Ennyit a közvélemény-kutatásokról - érdemes emlékezni rá: Trump 2016-ban gyakorlatilag az egész kampány alatt Hillary Clinton mögött kullogott a felmérésekben, majd óriási meglepetésre megnyerte az elnökválasztást. Hogy most hogyan alakul majd a verseny, nem tudom, mindenesetre a fenti modellek dacára nem mernék sok pénzt tenni Trump győzelmére.  De lehet, hogy megint lesz nagy meglepetés!

süti beállítások módosítása