Reaktor

Mindenszentek, Halloween, mindkettő, egyik sem?

Számomra mindig október volt az első igazi őszi hónap. Míg szeptemberben az év utolsó napsugarait igyekszünk elcsípni, addig októberben már beköszönt az igazi őszi hangulat. Esős napok, hulló falevelek, és puha takarók alatt teát kortyolgató emberek képe ugrik be nekem róla. Ha valaki szeretné ezt a sztereotipikus hangulatot átélni, már szeptember elejétől beszerezheti a falevél illatú gyertyákat és a „Pumpkin Spice Latte”-kat, azonban októberben már másé a főszerep.

Bár nálunk már főleg a karácsonyi kavalkádra hangolódnak az üzletek, sok helyen találni az angolszász országokban népszerű Halloween-hez kapcsolódó dekorációkat. Gyerekkoromban a barátaimmal nagyon vágytunk a filmekből híres csokigyűjtésre. Tetszettek a jelmezek, a „kísértetjárta” házak, és az egész hangulat ami az ünnepet körülveszi. Amikor ezekről beszéltünk a szüleinknek, legtöbb esetben ugyanazokat a válaszokat kaptuk: Ott a farsang, majd csinálunk jelmezt akkor! A Halloween nem ünnep nálunk! Magyarországon Mindenszentek van!

A Halloween maga egy kelta hagyományokból tovább formált ír ünnep, amit Mindenszentek előestéjén, október 31-én tartanak. A kelták úgy gondolták, hogy ezen a napon a halottak szellemei visszatérhetnek a földre, ezért ijesztő maskarákba öltözve próbálták távol tartani a kísérteteket.

Mára ez lett az egyik legnépszerűbb ünnep az angolszász országokban, a boltok tömve vannak a legkülönfélébb Halloweenre hangoló termékekkel.

A gyermekek jelmezbe öltözve járnak házról házra, hogy édességért cserébe „megkíméljék” az ott lakókat a halloweeni csínyektől. („Trick or Treat”)

Magyarként az október egy valóban jeles hónap, hiszen ekkor emlékezünk az Aradi vértanúkra, az 1956-os forradalomra, valamint elhunyt szeretteink emléknapját is felöleli. Az egész hónapot átjárja egyfajta tiszteletteljes csendesség, legalább is én mindig ezt érzem. Iskolai műsorok, koszorúzás, gyertyagyújtás. Ezek mind olyan dolgok, amik ezen időszaknak velejárói, és megadják az ünnepi hangulatot. Én mégis azt gondolom, hogy a Halloween-i szokásoknak is helyet lehet hagyni a sorban.

Egyrészt azért, mert nem egy ünnepet cserélünk le, csupán néhány mókás szokást veszünk át.

A csoki gyűjtés, a beöltözés önmagában szerintem nem lenne probléma, amennyiben ez nem társul a Mindenszentek és Halottak Napja elhanyagolásával. Néhány éve volt szerencsém Írországban eltölteni néhány hónapot, és nagyon érdekesnek tartom az ottani szokásokat. Karnevállal, tánccal és mókás jelmezekkel készülnek ilyenkor gyermekek és felnőttek egyaránt. Náluk is van Halottak Napja, de néhány hónappal korábban, Augusztusban ünneplik, így míg az íreknek úgymond „könnyű”, addig nekünk magyaroknak nehéz különválasztani az ünnepeket egymástól.

Másrészt azért sem bánom ezeket a szokásokat, mert ezekben a hónapokban sokan szomorúnak és levertnek érzik magukat. Az óraátállítás miatt rövidebbek a nappalok, az idő egyre hidegebb, és ilyenkor mindenkinek jólesik egy kis vidámság.

Mindenki maga dönti el, hogy szeretne-e töklámpást gyártani, vagy jelmezes partit rendezni, azonban fontosnak tartom, hogy tartsuk meg a tiszteletet egymással szemben.

Rengeteg utálkozó posztot és kommentet látok ilyenkor a különböző közösségi média oldalakon. A „Magyarországon Mindenszentek van” bejegyzések miatt már nincs is kedvem néha megnyitni ezeket az oldalakat.

Miért ne öltözhetnénk be ilyenkor is? Miért ne dekorálhatnánk ajtóinkat szellem mintás kopogtatóval, ha épp úgy tartja kedvünk? Lehetünk hagyománytisztelők akkor is, ha néhány vidám angolszász szokást beleépítünk a napjainkba.  Tudom, hogy a Halloween-hez mint ünnephez nincsen semmi „közünk” nekünk magyaroknak, viszont ha boldogságot tud csalni az arcunkra néhány mókás szokás ezeken az esős, hideg őszi napokon, akkor úgy gondolom már megérte.

süti beállítások módosítása