Reaktor

Amerikai Brexit: a részvétel Trumpnak dolgozik. Elmagyarázzuk!

Az amerikai választási rendszer bonyolult, elmagyarázni lehetetlen, csak közelíteni lehet, a káoszban még a helyi megmondóemberek is elvesznek, csupa apró betű, csillagozás, és ha már csillagok: annyi féle szabályozás, ahány csillag A Zászlón!

100 millió szavazat érkezett be november 3. előtt. Levélszavazatok, mondjuk, jó közelítéssel. Ennek a tetejére jön a mai.

Kik hogy szavaztak? Most még nem tudni. Hamarosan tudjuk, de van már, amit tudunk. Az amerikai választási rendszerben regisztrálni kell, hogy szavazhasson az ember. A regisztrációnál megadható pártpreferencia: ennek a célját és a hagyományát ne firtassuk, ellenkezik a mi névtelen hagyományainkkal, más világ. Gyakorlati szemszögből az ő kétpártrendszerükben ez 3 választást jelent, amikor regisztrálnak:

  1. Demokrata
  2. Republikánus
  3. független

Hogy kire szavaznak végül, mindhárom esetben teljesen szabad, ezt nem befolyásolja. Viszont a beérkező szavazatok pártregisztrációját már a szavazatszámlálás előtt - és a levélszavazatok, előzetes szavazatok - beérkezésekor lejegyezhetik és közzétehetik (csillaga válogatja).

Ebből lehet a végeredményre következtetni, de vannak a függetlenek, akikről semmit nem tudni, és persze átszavazók is akadnak (regisztrált Republikánus, aki Demokratára szavaz, etc.).

Tudjuk még követni?

A 100 millió alapján az előzetes szavazatokban Biden vezet, 1.25-1.5 arányban. Ezt tudjuk, nagyjából. A kérdés, hogy a szavazás (urnás, bár megint csak: csillaga válogatja) napján mi lesz a mennyiség és az arány, ami ezt ellensúlyozhatja.

Trump javára, nyilván, hiszen ő bukta az előzetes szavazást, ami történelmileg is, és a COVID politikai megosztottsága kapcsán is várható volt, itt nincs meglepetés. A Republikánusok mindig idegenkedtek az előzetes szavazástól.

Az ökölszabály 2020-ban a 2:1 az urnáknál, vagyis 3 szavazatból 2 Trump, 1 Biden.

Ezt az alábbi, friss Google Trend voodoo igazolja:

screen_shot_2020-11-03_at_22_35_31.png

Grafikon: november 2-től november 3., magyar idő szerint 23:30

Az arány, 2:1 Amerika szerte adott. A volumen a kérdés, hiszen ez minél nagyobb, annál jobban ellensúlyozza az 1:1,375-ös, Bident favorizáló 100 milliót.

És persze a szokásos magyarázat az elektorokról, hogy ha Biden túlnyeri New Yorkot, az neki semmit nem ér a végén, ami mindkét jelöltre igaz.

A mai Floridai aktivitás Trumpnak kedvez

A lényeg: mindkét oldal tudja, nem is kételkedik benne, hogy Trump dominál ma. De mennyire dominál, és főleg a kulcs államokban, Florida, Pennsylvania, Texas? Rozsdaöv (mínusz Illinois). Tud-e 2:1 fölé menni, főleg ha a semlegesnek regisztráltak főként óvatos Trump-szavazók? Vagy ha tartja is, lesz-e elég volumen, hogy a levélszavazatokat megfordítsa?

Ezen fognak agyalni a következő pár órában odaát, de egy biztos: a magas részvétel a mai napon Trumpnak dolgozik, ez mindkét fél tudja.

 

süti beállítások módosítása