Reaktor

Ahogyan ők látnak minket: Sopov Gennady

Beszélgetés egy orosz barátommal, Genaval, aki néhány éve a hazánkban él. Hogy látja egy Oroszországból érkező ember a mi helyzetünket?

Ha jól tudom Oroszországban születtél. Mit gondolsz felnőttként, van bármi különbség egy orosz és egy magyar gyerek élete között?

Így van ott születtem, Oroszországban, azon belül Saratov városában. Nehéz megközelíteni ezt a témát az én oldalamról mert nem tudok túl sokat arról, milyen gyereknek lenni Magyarországon. Ugyanakkor, ha összehasonlítom azokat a tényeket, amiket felnőttként is láttam eddig a Magyarországon töltött életem során, úgy tűnik, hogy az orosz és a magyar gyerekek nagyon hasonlónak tűnnek. Az mondhatom, hogy az iskolák szinte ugyan olyanok mindkét országban és a gyermekeket itt és ott is nagyon szeretik a szüleik. Ha egyszer Oroszországba utaznál, látnád, hogy a gyerekek ott is ugyan olyanok, mint itt, Magyarországon.

Alig pár éve jöttél ide. Milyen volt az első benyomásod? Volt bármi olyan itt, ami meglepett?

Mikor először Magyarországra utaztam, nem tudtam róla valami sokat, így azt se tudtam, mire is számítsak. Csak egy példaként, kilenc óra repülés és utazás után érkeztünk meg a lakásunkba, a lakás bérbeadója pedig előre készített nekünk vacsorát és borral is kínált. Nagyon kedvesek és vendégszeretők voltak, azt is megkérdezték, milyen volt az utunk Oroszországból Magyarországra. Úgy éreztem, mintha valamelyik rokonommal beszélgetnénk.
Természetesen nem csak ők voltak ilyenek, azóta is nagyon sok kedves és segítőkész emberrel találkoztam. Ez volt az első tapasztalatom magyarokkal, akikről az előbb említett tulajdonságok tapasztalatom szerint általánosságban elmondhatók. A második dolog, ami valamennyire meglepett, az a helyi konyha. Ha valami, ez teljesen más, mint az általam megszokott orosz étel, és néhányat még mindig inkább kihagyok. Persze van olyan is, ami nagyon is megtetszett ilyen például a pogácsa és a gulyás.

A következő kérdés a koronavírus. A családod, ahogy tudom, Oroszországban él. Mik az ő tapasztalataik, hogy érzik a vírushelyzetet ott?

A vírushelyzet Oroszországban nem olyan jó, mint most a legtöbb országban. Szerencsére a családom és a barátaim egészségesek, szóval tudnak dolgozni is. Ugyanakkor hallottam pár esetről, és durva megbetegedésekről is. Számos kórházat átalakítottak járványkórházzá, így azok csak a koronavírussal fertőzött betegeket fogadják. Ezért sokaknak nehéz szabad kórházi helyet találni. Az embereknek maszkot kellene viselni és követni az összes szabályt, mint itt Magyarországon.

Külföldiként hogyan teltek a karantén napok? Ki tudtál mozdulni otthonról vagy alapvetően otthon töltötted a szabadidőd?

Elég unalmasan teltek azok a napok. Többnyire otthonról dolgoztam a karantén időszakában és csak rövid sétákat tettem a belvárosi utcákon. Néha azért jobban is kimozdultam, meglátogattam más városokat, például voltam Egerben is. Nyáron pedig elautóztam Horvátországba is. Habár mostanában szabadon mozoghattam, épp úgy, mint a vírus előtti időkben, viszont megpróbáltam magamnak határt húzni, és elkerülni azokat a helyeket, ahol jellemzően nagy a tömeg. Az egyetlen komolyabb problémám az az, hogy most nem tudom meglátogatni a családomat, mert nagy a kockázata, hogy valahol félúton leragadok, és nem tudok időben visszatérni ide. Márpedig a munka miatt muszáj időben visszatérnem. Szóval remélem hamarosan javul a helyzet.

Beszéljünk kicsit az orosz és a magyar kultúráról... Milyen hasonlóságokat és milyen különbségeket találtál a kettő között?

Hasonlóságokat tekintve az orosz emberek is szeretnek saját házban élni a családjukkal, épp úgy, mint a magyarok. Néhány esetben a magyar népi viselet is nagyon hasonlít az oroszra. Itt is rengeteg színház és múzeum van, pont mint ott. Különbségeket nem igazán tudok kiemelni. Az is lehet, ha még pár évet itt élek, akkor már találok, és tudok is mondani erre példát.

A vírus előtt merre utaztál? Ha egy barátod két hétre Magyarországra jönne, melyik városokat, látnivalókat ajánlanád neki?

Mióta itt élek meglátogattam néhány várost, települést. Ha a barátaim eljönnének, elkísérném őket Budapestre, hogy megmutassam a várost és az ott található látnivalókat. Miskolcon is van sok jó hely: Barlangfürdő, Lillafüred és persze a belváros. Továbbá ott van a Balaton, Eger és Debrecen is, nem is beszélve a kisebb falvakról, ahova szintén érdemes ellátogatni. Egyébként nem csak a helyszíneket, hanem az ételeket és italokat is megmutatnám a barátaimnak.

Mi a véleményed a magyar emberekről? Sokak szerint a magyarok jellemzően pesszimisták. Ezzel egyet tudsz érteni?

Nekem nagyon jó tapasztalatom van a magyar emberekkel, és kellemes a társaságuk. Az igazat megvallva, nem érzem azt, hogy a magyarok depressziósak és pesszimisták lennének. Néhányuknak biztosan van rossz napja, esetleg egy-egy nap rossz kedve, de ez nem tart sokáig.. Azt is szeretem, hogy itt nagyon barátságosak az emberek, ez segít abban, hogy sose unatkozzak, és jó kapcsolatot ápoljak a kollégákkal, illetve az emberekkel, akikkel a mindennapok során találkozok.

A magyar nyelvet egyedi nyelvtan és kiejtés jellemzi. Orosz származásúként meg tudtál tanulni magyarul valamennyire? A másik kérdésem pedig az, hogy találkoztál olyan magyarral, aki tudott oroszul beszélni?

Nagyon jó kérdés. A magyar nyelv nehéz számomra, sajnos még nem tudom beszélni. Nyilván tudok néhány alap szót és kifejezést, de ez nem elég arra sem, hogy egy keveset beszélgessek magyar nyelven. Viszont találkoztam több olyan emberrel is, akik beszéltek oroszul, ez mindig kellemes meglepetés volt számomra. Sosem számítok rá, ezért meglep az ilyen eset.

A legtöbb nemzetnek megvan a maga erős itala, nálunk a pálinka az. Oroszország ebben az értelemben a vodkáról híres. Oroszként melyik vodka márkára tudod azt mondani, hogy az az igazi orosz vodka?

Több száz márka van az orosz boltokban. Egy jó minőségű vodka ára 3000-6000 forint között van. Márka alapján tudom ajánlani a Carskaya-t, Grey Goose-t, és a Beluga-t, de a fő titok az, hogy tartsd a vodkát olyan hidegen, amennyire csak tudod.

Az utolsó előtti kérdés az ismert transzszibériai vasútvonalról szól. Egy nap szeretnék utazni azon a vonaton, hogy működik pontosan? A weboldal nem valami informatív.

Ez egy szuper ötlet, ha egyszer felszállsz rá, nagyon bátor srác vagy. Ha végigcsinálod, lesz orosz állampolgárságod és talán orosz feleséged is, mert az utazás több, mint hat napig egy irányba fog tartani. Két opció van, tudsz venni speciális utazást utazási irodánál idegenvezetéssel és jó programokkal. Meglátogattok különböző helyeket is. A másik lehetőség, hogy veszel jegyet Moszkvából Vladivostok-ba és akkor a saját utadat járod. Szóval rajtad múlik, melyik opciót választod, de szólj nekem is, ha mész, mert lehet csatlakozok hozzád, esetleg adok pár jó tanácsot, ami biztosan segítségedre lesz.

Gena egyik kedvenc saját képe

És az utolsó kérdés: Hogyan indult a fotós karriered? Jól értenek a magyarok angolul, vagy ez okozott nehézséget?

A fotózás régi hobbim, rajongok a folyamatért, ahogy egy fénykép készül. Mikor ide jöttem, volt némi szabadidőm, és nem akartam unatkozni szóval úgy döntöttem, készítek pár fotót. Jelenleg a munkám és a vírus miatt nem tudok valami sok időt fordítani erre, de ha mégis jut erre egy kis idő, akkor a barátaimnak szoktam készíteni még mindig. Egyébként az angolt meglepődnél, milyen sokan beszélik Magyarországon. Még olyan idős emberrel is találkoztam, aki az angol mellett az oroszt is nagyon jól beszélte. Ő azt mondta, magától tanulta az angolt hanganyagok alapján, mikor még nem volt internet és számítógépek. Az én korosztályomból pedig szinte már mindenki beszéli az angolt, kellő szinten.

Egy másik nagyszerű művészkép tőle

Ha szeretnél több általa készített képet látni keresd fel az instagram profilját.

süti beállítások módosítása