Reaktor

Kína lesz a koronakrízis győztese?

kovid-19-korona-kina.jpg

A világjárvány Kínában kezdődött és a gazdaság bedőlt, azonban Peking ismét elképesztő növekedést jelentett be. Vajon hihetőek ezek a számok – és vajon ez jó jel Németország számára? Mennyire lehetnek hitelesek a Kínából érkező gazdasági adatok? Ezt kérdezik maguktól a német közgazdászok három havonta, majd a Nemzeti Statisztikai Hivatal új negyedéves adatokat jelent be. 

A globális koronaválság közepén Peking 4,9 százalékos gazdasági teljesítmény növekedésről számolt be az előző negyedévhez képest. És ami még ennél is jóval lenyűgözőbb, az a 0,7 %-os emelkedés az előző évhez képest.

A kumulatív export szintén várhatóan magasabb lesz mint 2019-ben.

Kína máris maga mögött hagyta volna a világjárványt? Vajon a világ második legnagyobb nemzetgazdasága felhúzza a kereskedelmi partnereit, például Németországot? Vagy a számok manipuláltak?

A kétségek indokoltak, hiszen a Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal a hihetetlen gazdasági adatokban mindig is jó volt.

Forrás: National Bureau of Statistics

A pénzügyi világválság, a terrorhullámok vagy a háborúk közepette a pekingi bürokraták már a múltban is bejelentették három havonta a növekedést, ami minden esetben különbözött az előző negyedéves írásától – ami már így is magas volt. Egy szám, ami pontosan beleillik a Kommunista Párt vezetésének tervezési irányelveibe. Túl csodálatos, hogy igaz legyen.

Azonban a legfrissebb adatok a szakértők szerint hitelesek. „A számok megbízhatónak tűnnek” mondja Max J. Zenglein, a Berlini Mercator-Instituts für Chinastudien (Merics) vezető közgazdásza. „Egészen optimista vagyok, hogy Kína kifog lábalni a válságból. A kormány eddig jól teljesít – és megfékezte a gazdasági következményeket, különösen a középosztály számára."

National Bureau of Statistics of China

Az ipari termelés már hónapok óta növekszik – nem utolsó sorban az állami támogatási programnak köszönhetően. Most azonban a privát fogyasztás is emelkedik.

A pandémia kezdete óta most először emelkedik a kiskereskedelmi áruforgalom: a statisztikai adatok szerint szeptemberben a kínai eladások 3,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel ezelőttinél.

„A kormány megpróbálta támogatni különböző adócsökkentésekkel, gyors hitelekkel és vásárlási utalványokkal a kis- és középvállalkozókat, illetve a magánháztartásokat”, mondja Zenglein. „Ez nyilvánvalóan működött.”

National Bureau of Statistics of China

A statisztikai hivatal közleményében nem szereplő egyéb adatok is illeszkednek a Peking által bejelentett fellendüléshez. A nemzeti villamosenergia fogyasztás is jelentősen növekedik, csakúgy mint az eladott autók száma vagy a belföldi repülőjegyek száma az októberben kezdődő „arany hét”-re, aminek keretein belül idén több, mint 600 millió kínai lakos utazta át az országot. A megfigyelők szerint rengeteg bevásárló központ ismét megtelt, pont mint korábban a világjárvány előtt, a nagyvárosokban pedig újra bedugultak a forgalmasabb útvonalak.

Ez alkalommal, a statisztikai adatok kevésbé manipuláltak, mint korábban.

Kína volt az első ország, ahol a járvány felütötte a fejét. És úgy tűnik, Kína lesz az első, aki kilábal a válságból.

Ez a visszatérés felidézi a 2008/9-es pénzügyi világválságot. Abban az időben a pekingi rezsim egy hatalmas gazdaságélénkítő csomaggal támogatta saját népgazdaságát, majd nem sokkal később más országok is profitáltak a kínai keresletfellendülésből – mint például Németország.

Vajon még évekig fog tartani a kínai gazdasági fellendülés? Zenglein szerint ez még korántsem biztos. Az olyan problémák, mint az eladósodott vállalatok és régiók éppúgy megoldatlanok, mint az, hogy mi fog történni a külföldi munkavállalókkal, akik közül rengetegen veszítették el munkájukat a válság során. Rövid távon pedig gyors visszaesések keletkezhetnek, főleg az export terén – például új lezárásokkal a nyugati vevő országokban.

Mindenesetre Kína gazdasága legalább stabilizálódott az elmúlt hónapokban – dicséri Zenglein. És ez már egészen rendkívüli ezekben a pandémiás időkben.

link: https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/china-und-das-corona-comeback-warum-die-wirtschaft-wieder-stark-waechst-a-204c0346-29b6-470e-8060-0682cfa35d1a

süti beállítások módosítása