Reaktor

Az Auróra hagyatéka

aurora_zenekar_2016.jpg

Gyerekkorom autós családi zenehallgatása az Auróra-Rammstein-Toy Dolls háromszögben zajlott. Talán még Sex Pistols is volt, meg angol gyerekdalok. Persze az Előre kurvák, gengszterek című Auróra szám édesanyámék szerint Előre durvák, gengszterek volt, az angol és német szövegeket pedig úgysem értettem. Szóval kijelenthetem, nem gyakorolt káros hatást gyermeki énemre a punk, a pop punk, se az indusztriális metál, sőt, így a huszonegyedik évemben járva úgy gondolom, még hozzám is tett!

Azok kedvéért, akik nem ismerik: az Aurora egy 1983-ban alakult győri punkegyüttes. Az első koncertjüket Terrorists néven adták, többet azonban nem játszhattak ezen a néven. Ekkor jött a képbe az Auróra Cirkáló név, amellyel már a hatalomnak sem volt baja, és amely az első demójuk megjelenésekor rövidült le Aurórára. Ekkortájt már csak álnéven koncertezhettek Magyarországon és több rendőrhatósági figyelmeztetést is kaptak. Az 1980-as években igen aktív volt az osztrák punk színtér, és ott hamar ismertté vált az Aurora neve, mivel többet koncerteztek ott, mint Magyarországon, 1988-ban pedig németországi turnéra hívták őket. Az első kislemezüket (7"), "Aurora" néven adták ki Nyugat-Németországban az Empty Recordsnál 1989-ben. A dalcímek angolul szerepelnek a borítón. Ezt a kislemezt 1991-ben a Fekete Lyuk Hangja adta ki kazettán "1988" néven, magyar dalcímekkel. A kislemezt ezen turné bevételeiből finanszírozták. Jellemzően előbb jelent meg Ausztriában, mint hazánkban. A szovjet csapatok kivonulása „alkalmából” egy remekül időzített nagylemez jelent meg, Viszlát Iván! címmel (1989). Ez a 20 000 feletti eladott lemezszámával korának legkelendőbb közép-európai punk-rock albumának számított. Hasonlóan népszerű lett a következő album, az Előre kurvák, gengszterek 1992-ben. Ennek címadó dala egyfajta "Aurora-himnusz"-ként ismert.

A családi autózások idején persze még nem nagyon értettem, pontosan miről szólnak az Auróra szövegek, bár nagyon tetszettek. A lázadás részt persze vettem, és megfogtak a minőségi, értelmesen és meghökkentően rímelő szövegek és a szerintem  zseniális hangzás. Mostanában viszont újra elkezdtem hallgatni Aurórát a kocsiban (most már én vezetek) és elgondolkodtam, mi is az, amit az Auróra képvisel és mond el, szerintem hibátlanul, a szocialistának nevezett rendszerről, amelyben a szüleim felnőttek.

Először is – döbbenetesen jól visszaadják az Auróra számok a a Kádár-kor relatív jólétét és békéjét elfogadó, „már nincs diktatúra, csak szoft, minek ugrálni?” mentalitást. Hiszen

Jó fejembe\' nincs golyó
Minden rendbe\' van
Nem hagyom magam.

(Auróra: Nem hagyom magam)

Vagy ahogyan a Helló miszter c. számban mondja a rendszer híve:

Én nem tudom mi itt a gáz,
Én nem értem mit magyaráz.
Nem kell póráz nyakam köré,
Én úgy látom, itt minden oké!

Helló Miszter,
Mi a gikszer?
Ez a rendszer nekünk jó!
A munkásőrség nem az ávó,
Elolvadt már a véres hó! 

Ki élt jól, és kik voltak az ünnepelt zenészek, akik ma, jegyzem meg, ellenálló szerepben tetszelegnek? Hát elmondja Vigi:

Szakadozik rólam a rossz ruha
Ha nem folyna Pa-Dö-Dö és Konc Zsuzsa
Az összes kibaszott csapból
Lehet, hogy hallgatnék én is arról

Hogy nekem csak bizsu és bóvli
Amit a torkán kiprésel Bródy
Hogy akkor már inkább a Korda
Azt kibírni könnyebb volna

Ha véget érne már
A táncdal-fesztivál

(Auróra: Táncdal-fesztivál)

Mi jutott azoknak, akik nem alkudtak meg? Mi jutott a proletároknak, akiknek a diktatúráját akarták megvalósítani?

A Nem hagyom magam-ban énekli Vigi:

Hidd el baby,
Nem cseréllek le
A vörösök nője
Hiába szőke,
Nem élek vele

Illetve a ’88 telén c. számban:

Nincs pénzem,
Nincs munkám,
Üvegből iszom a bort.
Nincs más, csak egy szál gitár,
Szidom a rendszert, forradalmár
én vagyok egyedül '88 telén.

Üres a kirakat, tele a kórház.
Lerágott csont a jövő.
A rendőr kutyák nyakán a póráz
Hiába rövid, az a menő,
Ha nincs rajtuk szájkosár
Szidom a rendszert, forradalmár
én vagyok egyedül '88 telén.

Lerágott csont volt a jövő - elég rendesen felélték azt az elvtársak az eljövendő generációk elől, ahogyan azt a fiatal Orbán Viktor Nagy Imre temetésén is hangsúlyozta. És zseniális az is, ahogy Vigi arról énekel, mi volt az osztályrésze a hazug rendszerrre nemet mondóknak:

Késett az 56-os járat
Levettek rólam minden lét
Kokárdát tépett szét egy állat
Ünnepnap volt november 7
...
Naponta készült rólam karton
Zajlott a táncdalfesztivál
Elcsattant pár pofon a yardon
Azt mondták röhögve: ennyi jár

És ugyanebben a számban, az Auróra precízen leírja, milyen is volt e híres gulyáskommunizmus, ahol már vetítettek gondosan kiválogatot nyugati filmeket, és beengedtek sz országba néhány nyugati hírességet, hadd vigyék hírét e csodás rendszernek.

Szenteste Templar volt az angyal
Nyaralni idejárt Belfegor
Álmodtam mézízű naranccsal
Hagytam hogy győzzön az almabor

Miközben az olyanoknak, mint az Auróra, nem jutott semmi, a rendszer működtetői kivették a részüket:

Jól élt belőlem néhány spicli
Mesélni bőven lenne mit
Nem volt a dupla jéghez whisky
Kun Bélák ittak martinit.

És múltak az évek a gyarmaton
Ó és kemény volt a tél
Zsebemben nem volt útlevél

Az Auróra nem indult a táncdalfesztiválon, ahol a“sok a sok szemét és bóvli amit a száján kiprésel Bródy”elhangzott. Megfigyelték a tagokat, előállították, megverték őket, útlevelet csak a rendszer kimúlásához közeledve kaptak. Börtönbe ugyan nem zárták őket, mint a CPG tagjait, de nem sok jót adott nekik az állítólagosan a munkásosztályt uralomra emelő Kádár-rendszer.

Javaslom, tanítsák az Auróra-jelenséget és a szövegeiket (természetesen néhány részét cenzúrázva) a középiskola osztályaiban! Többet lehet belőlük megtudni a 80-as évek végéről és arról, hogyan konvertálta át magát az akkori elit nagyrészt sértetlenül az új rendszerbe, mint egy történelemkönyvből vagy egy tucat tanulmányból.  

süti beállítások módosítása