Reaktor

Tömegtesztelés Ausztriában, de csak önkéntesen!

7rqovlkeegezs6eds.jpeg

Sebastian Kurz (ÖVP – Osztrák Néppárt) az osztrák szövetségi kancellár a vasárnapi ORF sajtótájékoztatóján fejezte ki lelkesedését a Szlovákiában tartott tömegtesztelés iránt: „A hihetetlen erőfeszítésük fantasztikusan jól működött”. A szomszédos országnak ugyanis sikerült több tízezer koronavírussal fertőzött embert karanténba utasítani az antigén-gyorsteszttel. „A karantén által egy időre sikerült a fertőzötteket kivonni a forgalomból és ezáltal a fertőzés jelentősen csökkenésnek indult” - mondta a szövetségi kancellár.

A kancellár úgy véli, „ez egy teljesen sikeres példa”, ahogy a szlovák kormány készül egy biztonságos, december 7-ét követő újranyitásra, és

„hasonló lépéseket terveznek” egy lehetséges biztonságos karácsonyra

Az Egészségügyi Minisztérium a bécsi lap (Wiener Zeitung) vasárnapi írásbeli nyilatkozatában világossá tette, hogy a tömeges tesztek az „újranyitás nélkülözhetetlen elemei”, mely folyamat kidolgozásán és elindításán a héten el is kezdtek dolgozni.

Önkéntesség a tömegtesztelésben

A kancellár és a szlovák miniszterelnök, Igor Matovic hétfő reggeli videokonferenciáját követően a szövetségi kancellária, az Egészségügyi és Védelmi Minisztérium továbbra is hallgat. Kurz maga is csak azt tudta meg az APA-án (Ausztriai Sajtóügynökség) keresztül, hogy a tömeges tesztelés lehetőséget kínál azok számára, akik nem engedhetik meg magunknak a legkevésbé sem olcsó PCR vizsgálatokat. Bár a tesztek csak pillanatnyi állapotot mutattak, megállapítható volt, hogy az érintett személy veszélyt jelent-e a környezetére. A kormány a további részleteket a hét végén ismerteti.

Rudolf Anschober (Zöldek) Egészségügyi Miniszter hétfőn a tömegvizsgálatok három lehetséges módjáról beszélt, amely lehetőségekről a héten szakértőkkel is egyeztetnek. Az első lehetőség a meglévő szűrőprogramok tömeges kiterjesztése az "idős- és ápolóotthonokban", a második a regionális fókuszteszteléseket tenné lehetővé, a harmadik pedig a miniszter szavaival élve "nagyon szűk területet" jelentene. Anschober hangsúlyozza, hogy egy ilyen teszten való részvételnek önkéntesnek kell lennie. A kancellár ezt meg is erősítette, hiszen úgy nyilatkozott, „önkéntességet terveznek”.

A 100 000 lakosra jutó új fertőzöttek száma pénteken Szlovákiában 239, míg Ausztriában 551,8 volt. Kérdéses tehát, hogy ez teljes egészében önként megvalósítható-e. Az aktív részvétel Szlovákiában az első fordulóban 3,6 millió, a második fordulóban az új fertőzések által különösen súlyosan érintett régiókban pedig 2 millió "önkéntes" jelentkezett. Bár a számok ígéretesek, hozzá kell tenni, hogy

az önkéntes tesztelést durva eszközökkel segítették:

akik nem akartak részt venni a teszteléseken, azoknak karanténba kellett vonulniuk, ugyanúgy, mint akiknek a teszt pozitív eredménnyel zárult. A "FAZ" (Frankfurti lap) jelentése szerint azok, akik nem tudták felmutatni a negatív vizsgálati eredményt, csak száz méteren belül hagyhatták el a lakásukat, valamint csak a nap egy meghatározott részében mehettek élelmiszert vásárolni a lakóhelyükhöz legközelebbi boltba, illetve nem tartózkodhattak az utcákon, de még a munkába járás is tilos volt. Akik nem tartották be az előírt szabályokat, azok pedig 1600 euróig terjedő bírságra számíthattak. 

Az alapvető jogokba való beavatkozásra nem terjed ki a törvény

A tömeges tesztek nemcsak azért problematikusak, mert csak pillanatnyi állapotot mutatnak és ezeket nem lehet megbízható PCR-standarddal elvégezni, valamint a gyors antigéntesztek hamis negatív és hamis pozitív eredményeket is mutathatnak, hanem

akkor is nagy problémát okozhatnak, ha "az alapjogok súlyos megsértését eredményezik" - mondta Gerald Schimpf, a válságcsapat vezetője a bécsi lapnak adott interjúban. 

Peter Bußjäger alkotmányjogász szintén nem lát jogi alapot az ilyen vizsgálatok elvégzésének kötelezővé tételére, ugyanis a járványtörvény csak a "betegek és fertőző emberek" vizsgálatára vonatkozik, a tünetmentes személyeket nem kötelezhetik semmilyen formában a teszt elvégzésére. Igaz, hogy bizonyos csoportoktól, így például a kórházakban dolgozóktól is elvárhatják, hogy rendelkezzenek negatív teszteredménnyel, de a mintegy 120 000 tanár tesztelésre kötelezése december 8-ig bezárólag nem lehetséges. A munkáltató talán távol tarthatja őket a gyermekek tanításától, de továbbra is meg kellene kapniuk a teljes  fizetésüket.

Az élelmiszerhez és egyéb termékekhez való hozzáférés korlátozása (negatív teszt függvényében) jogi szempontból is roppant nehéz feladat lenne. "A szabad piacgazdaságban elvileg nincs szerződéskötési kötelezettség, de amikor a mindennapi élet alapvető szükségleteiről van szó, az Alkotmánybíróság másképp látja." Mindig a közérdek és az észszerűség arányosságának egyensúlyáról van szó: nem tűnik valószínűnek, hogy az élelmiszerboltok a jövőben mindenkitől negatív tesztet követelnének majd meg, mielőtt belépnének az üzletbe.

süti beállítások módosítása