Reaktor

Nincs Karácsony Kevin nélkül?

Nincs Karácsony Kevin nélkül. Ezzel a mondattal gyakran találkozhat az ember ha bekapcsolja a TV-t Karácsony környékén. Vannak ikonikus filmek, amik az ünnep velejárói, és meg is nézhetjük szinte mindet ha elég sok időt töltünk a képernyő előtt. Ilyen film például a ’Reszkessetek betörők’, amit egyszer szerettek volna levenni az ünnepi kínálatból, de annyi reklamáló üzenetet és panaszt kaptak, hogy következő évben erre a filmre építették fel a teljes karácsonyi kampányukat. Bejött? Be.

 

Három kategóriára lehet osztani a karácsonyi filmekkel kapcsolatos hozzáállást. Az első, ha valaki már a gondolatától is rosszul van, és ha valaki a környezetében merészel ilyesmit nézni, akkor mindig van egy-egy kritikus mondata a filmmel kapcsolatban. A második, aki semlegesnek mondható. Kibírja ha a barátnője egyszer-egyszer rákényszerít egy ilyen filmet, de magától sosem kapcsolná be.

És ott a harmadik, aki nem tudja elégszer megnézni ugyanazt a filmet. Már tudja kívülről, de évről évre újra és újra végig nézi kedvenceit. Ebbe a kategóriába tartozom én is. Élek halok a karácsonyi filmekért, ennek ellenére kicsit sem nehéz negatív véleményt mondani róluk.

Ha betéve ismersz egy filmet és gyerekkorod óta az ünnep részévé válik, nem kérdőjelezel meg bizonyos dolgokat.

Hogy hagyhatja otthon a család Kevint? Csak otthon hagyja és kész.

Merne bárki karácsonykor házat cserélni egy vadidegennel? Hát persze, hiszen a ’Holiday’ című filmben is így van. Ha jobban belegondol az ember, a karácsonyi filmekben semmi sem életszerű. Most tekintsünk el a Mikulásos/varázslatos filmektől és nézzük meg a szimplán karácsonykor játszódó alapdarabokat.

A Netflix ontja magából ezt a műfajt. Évente több ünnepi alkotással is előrukkolnak, amikben legtöbbször két embert a legvéletlenebb módon boronál össze, hogy nevetséges helyzetekben próbára tegye nem létező kapcsolatukat, majd karácsonykor megoldódjon minden, hiszen csak a szeretet számít. Most elmondtam az összes történetét nagy vonalakban. Upsz.

santa-claus-hat-movie-clapper_127069-898.jpg

Bár nagyon szeretem a műfajt, ezeket „egynek elmegy” alapon tudom csak megnézni. Ki merem jelenteni, hogy az IGAZI karácsonyi filmek a kilencvenes és a kétezres években készültek. A Reszkessetek betörők (szigorúan csak az első két film, attól felfelé botrány rossz), az Igazából szerelem, a Holiday, az Elf, a Polár Express, a Télapu, a Kelekótya Karácsony, és a Grincs számomra az igazi karácsonyi válogatás. Jól hangzik, de ha belegondolunk, egyiknek sincs köze a valósághoz.

Jó hír, hogy ez valójában nem tartozik a céljaik közé. A műfaj lényege, hogy szórakoztasson és elvarázsoljon. Még akkor is ha minden évben felháborodom egyes részek elrugaszkodottságán. Mit dolgozhat Kevin apja, hogy ilyen házuk van és az egész családot Párizsba repteti Karácsonykor? Jó lenne tudni, hátha még van remény számunkra is.

Számomra nincs Karácsony Kevin nélkül és nem is akarom, hogy legyen. Apró kiegészítése ez az ünnepnek ami nosztalgiát csempész napjainkba. Bár a jelenlegi helyzetben sokaknak nem úgy alakul az ünnep ahogy megszokta, egy-egy ilyen megszokott motívum visszahozhatja a karácsonyi emlékeket. Én idén sem hagyom ki kedvenceimet, családom örömére (vagy bánatára). :)

süti beállítások módosítása