Reaktor

Magyar szálláshelyek helyzete a koronavírus idején

pexels-tim-savage-573552.jpgA szálláshelyek bezárása miatt, illetve a turisták elmaradása miatt a szállodák bevétele márciusban 61%-kal, majd áprilisban 98%-kal múlta alul az előző év azonos hónapjainak bevételét.


Napjainkban a turizmus egyre nagyobb szerepet kap az országok életében, az idegenforgalmi szolgáltatások mind jobban növekvő részét teszik ki a GDP-nek. 2010-től itthon is folyamatos emelkedést mutatott ez a részarány, 2019-re pedig már a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója tájékoztatása szerint elérte a 13%-ot. Az egy főre jutó vendégéjszakák számának vizsgálatakor is felívelő tendenciát figyelhetünk meg. A Magyar Nemzeti Bank kereskedelmiingatlan-piaci jelentését tanulmányozva megállapítható, hogy évről évre nőtt a szállodaipari beruházások száma is Budapesten, illetve vidéken egyaránt. Azonban ezt a fejlődést is teljesen átrajzolta a járvány. Magyarországon az év első felében mindössze két új szálloda nyitotta meg kapuit. Bár a koronavírus ellenére is zajlik a szállodák építése, azonban az építkezések nagyban lelassultak. Valószínűsíthető, hogy a már készülőben lévő szállodák megnyitása későbbre tolódik, a még csak tervezett projektek pedig halasztásra vagy akár teljesen törlésre is kerülhetnek.

forrás: STADAT – 4.5.16. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák szállástípusonként (ksh.hu) (saját szerkesztés)

A vírus megjelenése nem csak az új beruházásokra volt hatással, hanem a már működő szálláshelyekre is, ugyanis a márciusi korlátozó intézkedések (határzár, szálláshelyek bezárása) megjelenésével ezek bevételei nullára csökkentek. Ahogy az a diagrammról is leolvasható, a nyári szezonban a belföldi vendégéjszakák száma elérte az előző évek szintjét. Sajnos ugyanez már nem mondható el a külföldi vendégéjszakák számáról. Ha készítünk egy összehasonlítást a budapesti, illetve a vidéki szálláshelyek között, akkor láthatóvá válna, hogy az idei év nagy vesztesei elsősorban a budapesti szálláshelyek, hiszen ezeket első sorban a külföldi vendégek veszik igénybe. Budapesten a 2019-es és a 2020-as év első felét összevetve 60%-kal csökkent a szobák foglaltsága.

A szálláshelyek bezárása miatt, illetve a turisták elmaradása miatt a szállodák bevétele márciusban 61%-kal, majd áprilisban 98%-kal múlta alul az előző év azonos hónapjainak bevételét. A határok megnyitásával, illetve a nyaralóknak köszönhetően a nyári hónapokban javult a helyzet, de még így is 43%-kal volt kevesebb a bevétel a tavalyi évvel összehasonlítva. Természetesen a kormány ahogy senkit, a szálláshelyeket sem hagyta magára ebben a nehéz helyzetben. 2020 április 16-án lépett érvénybe a 105/2020. (IV.10.) Kormányrendelet, amely a rövidített munkavégzés esetén igénybe vehető bértámogatás szabályait ismerteti.

A támogatás célja, hogy az alkalmazottakat ne bocsátsák el. Ez a bértámogatás három hónapig volt igénybevehető.

A rendelet szerint annak, aki igénybe kívánta venni e támogatást, alkalmazottainak munkaidejét legalább 30%-kal, de legfeljebb 50%-ra csökkenthette. A kieső munkaidőre számolt időarányos bér 70%-át vállalta át a kormány, amennyiben a munkavállalókra teljesültek a rendeletben foglalt feltételek. Ez az intézkedés pedig december 8-án meghosszabbításra került, egészen január végéig lesz érvényben.

A 2020 novemberi bezárásoknál is segítséget nyújtott a kormány. A 2020. november 8-áig beérkezett foglalások utáni nettó bevétel 80%-ának megtérítését vállalta, amennyiben a munkaadó a 2020. november 8-án már foglalkoztatottak munkaviszonyát nem szűnteti meg a hónap során. Ezen túl pedig a szálláshely-szolgáltatóknak vállalnia kellett, hogy alkalmazottai bérét megfizeti. A feltételek alapján látható, hogy a kormány most is a munkavállalók mellé állt, és a célja az, hogy minél kevesebb dolgozó kerüljön elbocsátásra.

Az igénybe vett támogatásokon túl a szálláshelyek maguk is megpróbálják csökkenteni a bevételkiesést. Számos szálláshely hirdetésével találkozhatunk, amelyek lakás, vagy munka céljára albérletként kínálják kiadásra a szobáikat. A budapesti Corvin Hotelben például egy hónapra már 89.000 Ft-tól bérelhető szoba. A szobához tartozik minibár hűtő, széf, TV, WiFi is, valamint az ár tartalmazza a takarítást, sőt igény szerint mikrosütőt is tudnak biztosítani. Ezen kívül reggeli járhat, ha ezt külön megfizeti a bérlő. A Hotel City Inn szintén hasonló feltételekkel kínálja szobáit hosszútávra. A Danubius Hotel pedig már egy napra is kiadja irodaként a szobáit, és a bérlőnek kedvezményes ebédet kínál. Szintén a Danubius Hotelnél találkoztam azzal a megoldással, hogy vállalják a karácsonyi menü elkészítést, amelyet december 24-én 12 óráig házhoz is szállítanak a megrendelőknek.

Én, mint a turizmus lelkes támogatója, remélem, hogy minél előbb megnyitnak a határok és az ország, valamint a szálláshelyek újra megtelnek külföldi és belföldi vendégekkel. Addig is, amit még tehetünk a szálláshelyek megsegítése érdekében, különösen most karácsonykor, hogy élményt ajándékozunk szeretteinknek egy-egy szálláshelyen beváltható ajándékutalvány formájában.

süti beállítások módosítása