Reaktor

Belépés előtt az oltásigazolást kérem felmutatni!

2020 decemberében megérkeztek az első vakcinaszállítmányok Magyarországra, így megkezdődött az egészségügyi dolgozók beoltása. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk a tömeges oltáshoz, ezen keresztül pedig ahhoz, hogy az élet visszatérjen a vírus megjelenése előtti állapotba.

A megszokott kerékvágásba való visszatéréshez szükséges a nyájimmunitás elérése. Magyarországon ehhez a lakosság legalább 60%-ának kell/kellene megkapnia a korona vírus elleni oltást. A jelenleg rendelkezésemre álló információk szerint körülbelül 600 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu felületen vagy küldték vissza a megfelelő nyomtatványt levélben. Remélem, hogy az oltást igénylők száma tovább fog növekedni, amihez azonban le kell küzdeni a lakosság oltásokkal szembeni szkepticizmusát. Ehhez kapcsolódóan pedig bizonyos ösztönzőket terveznek bevezetni az országok.

A tervek szerint bizonyos rendezvények csak az oltásigazolással lesznek látogathatóak, illetve az utazáshoz is szükséges lesz a covid-útlevél.

pexels-miguel-a-padri_an-3936358.jpg

A megvalósításhoz már több ország, illetve légitársaság megkezdte az applikáció kifejlesztését. Az alkalmazást okoseszközre lehet telepíteni, melyben fel van tüntetve a laborban elvégzett koronavírus teszt eredménye, később pedig az is feltüntetésre kerül majd, hogy az illető kapott-e a vírus elleni vakcinából.

Az információkat az applikáció által generált QR kód beolvasásával ismernék meg a hatóságok.

A United Airlines London-Heathrow és New York között közlekedő járaton már el is indult a tesztelés önkéntesek segítségével. A Singapore Airlines szintén elindította a covid-útlevél tesztjét 2020. december 23-ától a Jakartából, illetve Kuala Lumpurból Szingapúrba közlekedő járatain. A járat utasai részére, ha a koronavírus tesztjeiket a kijelölt laborokban végzik, akkor részükre digitális vagy papír alapú egészségügyi útlevelet állítanak ki. A későbbi tervek szerint pedig applikáción keresztül, illetve a papír alapú útlevél segítségével lehet igazolni a vakcina beadását is.

Magyarország szintén dolgozik egy a fentiekhez hasonló alkalmazáson. A fejlesztés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) segítségével zajlik. Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt az operatív törzs ülése után arról számolt be, hogy az ülésen már meg is tekintették az alkalmazást. A program segítségével lehet majd igazolni, hogy az adott személy átesett-e már a fertőzésen, illetve, hogy rendelkezik-e a koranvírus elleni oltással. Remélhetőleg az alkalmazás a tömeges oltások megkezdésével együtt elérhetővé válik az okostelefont használók számára.

Szabó Bálint, az Országos Kórház-főigazgatóság ágazati és intézményi informatikáért felelős főigazgató-helyettesének elmondása szerint

a megszokott élethez való visszatérés iránti vágy növekedésével párhuzamosan megjelent az igény, hogy az emberek bizonyítani tudják a vírussal szembeni védettségüket. Ezáltal szeretnék visszanyerni szabadságukat, illetve egyfajta biztonságérzetet is nyújthat, ha például egy rendezvényre csak a védettségüket igazolni tudó emberek léphetnek be.

Több ország tervezi, hogy csak a már beoltott/ a fertőzésen átesett emberek látogathatnak rendezvényeket, mehetnek színházba, moziba. Hollandia azt fontolgatja, hogy a fesztiválokra csak a védettségüket igazolni tudó látogatók léphetnek be. A britek szintén a védettség ellenőrzése után engednék be a szurkolókat a focimeccsekre, a nézőket a színházakba. Ausztrália légitársasága pedig feltehetőleg szintén el fogja várni az utazóközönségétől, hogy azok védettségüket igazolni tudják. Ebből a néhány példából is kitűnik, hogy az oltásigazolás/ covid-útlevél a szórakozni, illetve az utazni vágyók életében játszik majd jelentős szerepet.

Természetesen már napvilágot láttak olyan vélemények, amelyek ellenzik az oltásigazolás bevezetését.

E vélemények szerint ugyanis bár az oltás beadása a tájékoztatások szerint önkéntes alapon zajlik majd, a megkülönböztetések mégis annak kötelező jellegét sugallják.

Azonban az oltásigazolások koránt sem újkeletűek. Az USA-ban már a 19. század végén a himlőjárvány kitörése miatt megjelent az igény, hogy az állampolgárok bizonyítani tudják, megkapták a védőoltást. A sárgaláz járvány miatt került bevezetésre az 1960-as években az úgynevezett sárga könyv a WHO által. Magyarország konzuli tájékoztatóit átböngészve több ország esetében került feltüntetésre kötelező védőoltás. Ilyen országok közé tartozik Nigéria vagy a Kongói Köztársaság, ahol a beutazáshoz szükséges a sárgaláz elleni védőoltás. Az oltás beadásáról pedig a nemzetközi oltási kiskönyv segítségével győződnek meg a hatóságok.

Remélem, hogy hamar kialakul majd a népesség körében a nyájimmunitás és az élet 2021-ben minél hamarabb visszatér a megszokott kerékvágásba. Addig viszont feltehetően bevezetésre kerül az oltásigazolás, amit véleményem szerint az alkalmazás mellett papír alapon is szükséges kibocsátani, hiszen nem mindenki rendelkezik okostelefonnal, illetve azokra is gondolni kell, akik nem szeretnék letölteni az applikációt.

süti beállítások módosítása