Reaktor

Hol lakhat a fiatal ma Budapesten?

Albérlet, koli, kiüresedett Airbnb, vagy egy haver kanapéja. Sokan sokféle módon oldják meg a lakhatási kérdést, azonban általánosságban elmondható, hogy nem annyira egyszerű jó helyet találni jó áron. Budapesten ez főleg igaz, hiszen egyetemisták tömkelege szállja meg a várost minden szeptemberben, az opciók száma pedig véges. Mi kell ahhoz, hogy jó helyet találjunk, és mennyire nehéz fiatalként boldogulni a fővárosban?

 

A koli talán az elsődleges opció. Papírok százainak leadása, és a szociális helyzet bemutatása után lehet esélyünk bekerülni a legtöbb helyre. Egy főre jutó jövedelem, egy háztartásban élők igazolása, lakóhely távolsága az intézménytől, tanulmányi átlag és még sok-sok egyéb tényező játszik szerepet abban, hogy valaki a kollégiumi életformát folytathassa.

Legyen az modern és felújított, vagy régi és omladozó, ezek az épületek hordozzák talán a legjobb sztorikat. Bár ez a legolcsóbb megoldás, nagyon sokan esnek ki a rendszerből a korlátozott férőhelyek miatt. Talán nem mindenki vágyik az egész folyosóval közös zuhanyzó használatára, azonban a legtöbb szülő nem engedheti meg magának, hogy csemetéjük a drágább opciót, az albérletet válassza.

Jelenleg nagyjából havi ötvenezer forinttól kezdődnek a szobák, a határ pedig a csillagos ég.

Az albérlet választásnál nagyon sok tényezőt kell szem előtt tartani. Olcsóbb szoba akár napi több órányi tömegközlekedéssel, vagy egy drágább a Deáknál? Panel vagy bérház? A lakótárs/tulajdonos választás és a velük való együttélés buktatóiról pedig ne is beszéljünk. 

A lakás bérlésének számos előnye van, hiszen itt sokkal kevesebb emberrel kell osztozni a közös tereken, és a teljes függetlenség is adott. A szerződésben foglaltak teljesítése és a több havi kaució azonban sokaknál már egy albérlet lehetőségét is kizárja. Ha a szülői támogatás minimális, akkor nagyon kevés esetben képes egy friss egyetemista több százezer forintot letenni foglalóként.

top-view-human-hand-holding-house-key-grey-backdrop_23-2148203992.jpg

A mostani járványhelyzetben egyszerűbb talán egy fiatalnak szállást találni, hiszen ebben a speciális időszakban speciális szabályok szerint alakul az ingatlanpiac. Az Airbnb-k tömeges megüresedésével sorra kerültek luxuslakások az „Albérlet Budapest”, „Albérlet Egyetemistáknak”  Facebook csoportokba. Ezeket rendszerint néhány hónapra kínálják csak bérlésre, hiszen reménykednek, hogy azután újra a jól fizető turisták vehetik birtokba őket.

Új, felszerelt, belvárosi ingatlanok kerültek kínálatra – a járvány előtti összegekhez képest potom áron -, melyek bérlése a szerényebb anyagi helyzetben lévők számára is realitás lett. Bár a kollégiumok bezártak, sok egyetemista döntött a maradás mellett, már akik meg tudják fizetni. Gyakornokság, munka, vagy akár a függetlenség megtartása is lehetett döntő tényező. A fészekből frissen kirepült egyetemistáknak a jelenlegi helyzet nagy szívfájdalmat jelenthet. Az egyetemi élet egy kis szelete után újra a régi szobájukban találták magukat, ahol az újonnan jött szabadság egyelőre csak emlék.

Szállást találni könnyű is meg nem is. Az ember bárhol tud élni bizonyos ideig, nem kell a legfényűzőbb belvárosi ingatlan a felszabadult fiatalság mindennapjaihoz. Jelenleg egyszerűbb a helyzet, akár még diákmunkákkal vagy részmunkákkal is elérhetővé vált az albérlet lehetősége, és a kollégiumok bezárásával erre szükség is van. A koliból "kirugdosott", de a fővárosban maradni vágyók számára még lehetőség a jófej, saját lakásban élő haver kanapéjának igénybevétele. Nem elegáns, nem tart sokáig, de hasznos tud lenni.

Nem lehetetlen tehát a „budapesti álom lakás”, azonban a megfelelő anyagi háttér nélkül nagyon nehéz ma egy fiatalnak megoldani a lakhatását. A járványhelyzetet követő változásokat csak sejteni lehet, de ha most kínálnak hosszútávra szuper lakást olcsón, akkor lehet megéri lecsapni rá.

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása