Reaktor

Mozi premierek a kanapéról

Popcorn illat, kényelmes fotelek. Sorban állás, tömeg. A mozit vagy nagyon lehet szeretni, vagy nagyon nem. Én abba a kategóriába tartozom, aki ha tehetné naponta beülne egy-egy filmre, természetesen egy „nagy popcorn ajánlat” kíséretében. Míg eddig természetesnek vettünk egy-egy mozis estét, addig a járványhelyzet miatt már nincs lehetőségünk így megnézni az új filmeket. Milyen módon lehet megoldani, hogy ezekben a bizonytalan időkben se álljon le a filmipar?

Ahogy minden mást is, a mozit is próbálják az online térbe átvezetni. Már eddig is nagy népszerűségnek örvendtek a különböző online filmes platformok mint például a Netflix, az HBO Go, a Hulu, a Disney+, stb. Ezen oldalak egyik hátránya azonban, hogy bár széles választék és szuper minőség jellemzi őket, sokat kell várni, hogy a moziban debütáló filmek az online felhasználóknak is elérhetővé váljanak.

Ezt a problémát igyekezné kiküszöbölni az HBO, akik nemrég bejelentették, hogy HBO Max-á alakítják az HBO Go-t. Ez a változás a szélesebb kínálat mellett egy nagyon izgalmas tulajdonságot is rejt magában. A Warner Bros. stúdió összes 2021-ben debütáló filmje, az HBO Maxon is azonnal megnézhető lesz.

Ez azt jelenti, hogy a legújabb filmek a mozi premier napján elérhetővé válnak online is.

Ez a lépés sokkolta az iparágat, hiszen a filmek sikerességének egyik legfontosabb mutatója a mozik által termelt bevétel, főleg a premier hétvégén. Megosztó vélemények övezték a döntést, hiszen a mozik látogatottsága valószínűsíthetően csökkenni fog.  Viszont az emberek így megkapták a lehetőséget, hogy zsúfolt terek látogatása nélkül is megnézhessék a régóta várt filmeket.

seamless-pattern-with-cinema-elements_225004-1154.jpg

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek az alkotások a premier napján kerülnek majd fel az HBO Max oldalára, mindössze 30 napig lesznek ott elérhetőek. Ezt követően ugyanúgy, mint eddig, megjelennek majd DVD-n, Blu-ray és digitális formában is, mielőtt újra visszakerülnének a streaming platform kínálatába.

Nézői szempontból mindenképp izgalmas ez, hiszen nem kell tartanunk attól, hogy a mozik bezárása miatt lemaradhatunk a régóta várt filmekről. Egy előfizetés és minden egy kattintásnyira vár bennünket otthonunk biztonságában.

Egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb.

Bár valóban pozitív újításnak vélem, számomra mégsem pótolható a jól megszokott mozis élmény.

Hogy valójában mennyire fog csökkenni a mozik látogatottsága, az jelenleg még nem jósolható meg. Vannak országok ahol a legszigorúbb korlátozások vannak életben, míg valahol zajlik az élet, mintha nem is egy járvány közepén tartana a világ. Akik számára csak az otthoni filmezés lehetősége adott, ők bizonyára jobban értékelik majd a Warner Bros. és az HBO Max lépését. Mi itthon még várhatunk az élet „normalizálódására”, azonban egy-egy jó film mellett talán kevésbé tűnnek borúsnak a korlátozott mindennapok.

Forrás:

https://collider.com/2021-warner-bros-movies-streaming-on-hbo-max/

https://www.theverge.com/2020/12/3/22150605/hbo-max-warner-bros-movies-2021-simultaneous-release-matrix-godzilla-suicide-squad-space-jam 

süti beállítások módosítása