Reaktor

Biden beszédéről – másként
Micsoda beszédet mondott az Egyesült Államok 46-ik elnöke beiktatásakor! A meghatottságtól még a könny is kicsordult.

106785993-1604800905370-106785993-16048008432020-11-08t015843z_2103985_hp1egb805hvkx_rtrmadp_0_usa-election-biden.jpg

(Kép forrása: cnbc.com)

Én szurkoltam Bidennek, hogy sikerüljön bakizás nélkül felolvasnia a szöveget, és sikerült is neki! (Az alelnöki és kampánybeszédeinél nem ment ez ilyen flottul. Erről érzékletes összeállítás látható itt, és az USA regnáló elnökének a nevét sem sikerült eltalálnia egy interjúban a kampányhajrában, lásd itt.) 

Ahogyan Tucker Carlson is megjegyezte, Biden egységről és egymás megértéséről prédikált, majd azzal a lendülettel, persze csak közvetve,

az ország felét a fehér felsőbbrendűség hívének és belföldi terroristának bélyegezte.

Ben Domenech, a The Federalist konzervatív portál kiadója szerint a fentiek miatt a republikánusok a „ szemüket forgatták a beszéd közben,” olyan nyilvánvaló volt a kiáltó ellentét a beszédben elmondott kenetteljes közhelyek és a valóság között. 

De nem csak ez volt a gond Biden a beiktatásakor elmondottakkal. Az persze várható volt, hogy a beszédet, melyet Domenech sommásan „érdektelennek” és „jó iparosmunkának” nevez, a kampánya során is bemutatott nagypapás, bölcs, egységteremtő pózára építik majd fel beszédírói. A sok ájult dicséret, mellyel a liberális sajtó a beszédet illette, nyilván annak is szólt, milyen sok vallásos, és konkrét bibliai utalás volt benne, ezzel is demonstrálva, Biden meg kívánja szólítani a konzervatív, keresztény szavazókat is. Csakhogy Joe Biden sosem volt híres arról, hogy különösebben hívő lett volna. Az abortuszpártisága mellett katolikussága igencsak megkérdőjelezhető amiatt is, mert egy olyan elnök mellett volt alelnök, aki elnöki rendeletekkel kényszerítette (volna) az egyházi szervezeteket alkalmazottaik fogamzásgátlásának és abortuszainak finanszírozására (ezt Trump hivatalba lépésekor eltörölte, most valószínűleg Biden újra bevezeti). 

Biden egyik első intézkedése értelmében az állami támogatásban részesülő oktatási intézmények megint be kell majd, hogy engedjék a magukat lánynak tartó fiúkat a lányvécékbe és öltözőkbe. 

Mikor legutóbb lecsekkoltam, nekem úgy tűnt, a katolikus egyház szerint Isten az embert férfinak és nőnek teremtette.  

Domenech írásában az elnöki beszéd egy konkrét, Szent Ágostontól vett idézetén keresztül érzékelteti a Biden által hirdetett egység álságosságát. Ágoston szerint a nép olyan sokaság, amelyet „a szeretet közös tárgyai” határoz meg. Majd erre alapozva Biden felsorol olyan dolgokat, mint a lehetőségek, a biztonság, a tisztesség, mint amelyek egy nép szeretetének a közös tárgyai. Csakhogy, világít rá Domenech, Szent Ágoston valójában arra mutat rá Isten városáról című művében, hogy csak az a nép marad fenn, amely közös szeretetének tárgya Isten, illetve az isteni rend és igazság.

Az, hogy az elnök „egyházának szentjét” idézte hangsúlyosan a beszédben, miközben teljesen félremagyarázta az idézet mély értelmét, Domenech szerint

„tökéletesen megmutatja Biden és a boomer generáció nemzeti egységről alkotott téves elképzeléseit. A kereszténységnek az a lebutított változata, amelyet az udvariasság és a kulturális vallásosság szemüvegén át néznek, a Biden márka alapvető jellemzője.“

Ahogyan Domenech kegyetlen iróniával megjegyzi, Bidennél a tökéletesen félreértett ágostoni egység a kampánya során kínos gyakorisággal elsütött, zavarbaejtően értelmetlen „a C’mon, man! (Ugyan már ember!)” fordulat „spirituális megfelelőjévé vált.” Az elnök sajtófőnöke simán elmondhatja, hogy Biden hívő katolikus, miközben főnöke arra készül, hogy semmissé tegye az úgynevezett Hyde törvénymódosítást és ismét lehetővé tegye az abortusz adófizetői pénzből történő finanszírozását, hangsúlyozza a szerző. “És a korrupt, szervilis sajtó kötelességtudóan asszisztál az egység e fikciójának az elfogadtatásához, majd álszenten kifejezi döbbenetét, hogy mégis tovább folytatódik a kulturális háború, mely kettészakítja az országot. Ahogyan Atticus Finch mondta, az udvarias fikciók akár hasznosak is lehetnek, de semmiképpen sem érnek annyit, hogy emberéletekbe kerüljenek,” zárja okfejtését Domenech.

süti beállítások módosítása