Reaktor

2021 kedvenc új hobbija: a Twitch

A „streamelés” kifejezéssel - az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésével - egyre gyakrabban találkozhatunk. A tavalyi év szinte mindenkit a négy fal közé száműzött, így a streaming platformok népszerűsége is megnőtt. Míg hazánkban még viszonylag gyerekcipőben jár a dolog, addig az USA-ban például már egy teljes iparág épült ki az élő videós tartalmakra.

pexels-lucie-liz-3165335.jpg

Mit is jelent a stream mint műfaj? Élőben közvetíteni bármit lehet, bárhonnan. Stabil internetkapcsolat szükséges, és akár már a telefonunkkal is bejelentkezhetünk egy koncertről, vagy egy nyaralásról. Bár ez is „live stream”-nek minősül, most én mégsem erről szeretnék beszélni. Napjainkban az élő közvetítés az egyik legnépszerűbb formája az online szórakoztatásnak, sokan teljes mértékben ebből élnek. Már léteznek külön erre a műfajra specializálódott oldalak, ahol lényegében bárki élőben közvetíthet bármit.

Streamelni lehet videójátékot, főzést, éneklést, beszélgetést, edzést, sminkelést... lényegében a határ a csillagos ég.

A tartalomgyártók az oldalra felregisztrálva kialakítanak maguknak egy imázst. Felvesznek egy jól hangzó felhasználónevet, és meghatározzák, hogy ők milyen tartalmakat szeretnének előállítani, kiknek és hogyan.

 A legnépszerűbb streaming platform a Twitch, de egyre népszerűbb a YouTube, és a Facebook Gaming is. A Twitch 2011-ben startolt el, és népszerűsége a mai napig töretlen. Eleinte csak e-sportokra és a videójátékokra korlátozódott az oldal, napjainkban azonban szinte bármilyen témával találkozhatunk rajta. Mivel 2014-re már több mint havi 55 millió felhasználót jegyzett a honlap, felkeltette olyan nagyobb vállalatok figyelmét is, mint például a Google. Végül az Amazon lett a befutó, aki felvásárolta és tovább fejlesztette a már akkoriban is rendkívül sikeres koncepciót.

Napjainkban a Twitch elképesztő népszerűségnek örvend. A 2020-as évnek ebben jelentős szerepe volt, hiszen a megnövekedett szabadidő és a kötelező otthonmaradás sokakat az online szórakozás új formái felé terelt. Nem csak a nézők száma emelkedett meg, de a streamelés mint munka is egyre vonzóbb lett az emberek számára. A tömeges leépítések, a gazdasági nehézségek, és a rengeteg szabadidő új, eddig talán kevésbé ismert pénzkereseti lehetőségek felé vezette az embereket.

twitchstatisztikacikk.png

Streamelők számának alakulása 2018 január és 2020 november között

Jól hangzik nem? A kedvenc videójátékod játszod, beszélgetsz a nézőiddel és ezért még pénzt is keresel. A dolog kicsit bonyolultabb, hiszen ahogy a diagramon is látszik, a streameléssel próbálkozók száma a tavaly márciusi adatokhoz képest megduplázódott. Nehéz kitűnni a tömegből, és nehéz eljutni egy olyan szintig, ahol az élőzés anyagi biztonságot jelenthet.

A tartalomgyártók három módon juthatnak pénzhez a közvetítéseknek köszönhetően. Kaphatnak pénzadományokat (donation), kaphatnak biteket (a Twitch „fizetőeszköze”, 100 bit 1 amerikai dollárnak felel meg) és a feliratkozások árának felét is megkapják. Itt kicsit máshogy megy a dolog mint a YouTube felületén. Itt ingyenesen lehet követni egy kreátort, és egy bizonyos összegért (kb. havi 2300 Ft) lehet feliratkozni valakire.

 A feliratkozás egy hónapig tart, és hasonlóan működik mint egy Spotify vagy egy Netflix feliratkozás. A feliratkozással rendelkező nézők bizonyos előnyöket kapnak, mint például reklámmentes tartalmak, egyedi emojik stb. A streamerek ennek a feliratkozási díjnak a felét kapják meg, a másik fele a Twitch-hez kerül. Ez egy elég stabilan működő rendszer, ami számomra rendkívül furcsa volt elsőre.

Fizetni egy idegennek, hogy videójátékokkal játsszon élőben? Nem a megszokott 8-tól 4-ig tartó munka, de valahogy mégis működik a rendszer.

Ennek okát abban látom, hogy egy online világba elbújni egyszerűbb mint saját problémáinkkal szembenézni. Ezek a Twitch közösségek befogadók és valóban jó érzés közéjük tartozni, ezért sokan szívesen támogatják fennmaradásukat. Fontos azonban a helyén kezelni ezt, hiszen – személyes tapasztalatból mondom - a valóságos emberi kapcsolatainkat nem pótolhatják az online kialakított „haverok”.

 A streamelésről lehet nagyon pozitívan és nagyon negatívan is nyilatkozni, azonban úgy érzem nekem nem feladatom véleményt nyilvánítani. Az biztos, hogy egyre gyorsabban nő a műfaj jelentősége az online világban, így nehéz figyelmen kívül hagyni. Hazánkban is vannak már nagyobb csatornák és híres kreátorok, akik a Twitch-en találták meg követőbázisuk, és a bevételeik nagy százaléka származik ebből. Ahogy más országokban is, úgy hazánkban is berobbant a „Twitch láz”, a külföldi példákat szemlélve pedig a lelkesedés csak nőni fog.

Forrás:

https://www.statista.com/statistics/746173/monthly-active-streamers-on-twitch/#:~:text=Active%20streamers%20on%20Twitch%20worldwide%202020&text=This%20statistic%20presents%20the%20number,active%20streamers%20in%20December%202020.

https://www.cnbc.com/2019/02/26/history-of-twitch-gaming-livestreaming-and-youtube.html

süti beállítások módosítása