Reaktor

SZJA-mentesség és egyéb támogatások fiataloknak

pexels-cottonbro-3943716.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök január közepén jelentett be egy újabb fontos gazdasági intézkedést, amely a fiatalokat hivatott támogatni. A tervek szerint legkésőbb 2022. január 1-jétől minden 25 év alatti fiatal mentesül a személyi jövedelemadó (SZJA) fizetése alól. Ez az intézkedés remélhetőleg megkönnyíti majd a fiatalok önállóvá válását, hisz az adómentességnek hála, többet tudnak félretenni. A megtakarított összeg így nagyon fontos összetevő lesz akkor, amikor lakás vagy autó vásárlásra kerül a sor.

Hornyák Péter adószakértő tájékoztatása szerint a statisztikai nyilvántartások alapján körülbelül hazánkban 300 ezer 25 év alatti fiatal dolgozik. Ezen fiatalok havi bruttó átlagkeresete nagyjából 300 ezer forint, így a számítások szerint megközelítőleg 45 ezer forinttal több maradna a fiatalok zsebében, ha nem kerül levonásra keresetükből a 15%-os SZJA. A szakértő szerint ezen intézkedés nyomán növekedhet a fogyasztás, hiszen éves szinten 150 milliárd forinttal többet kapnának készhez a fiatalok.

Azon túl, hogy a fiatalok több pénzhez jutnának, elképzelhető, hogy csökkenne azon munkáltatók száma, akik feketén foglalkoztatják a 25 év alatti munkavállalókat. Ezen kívül, amennyiben egy fiatal diákszövetkezeten keresztül dolgozik, ő teljes mértékben mentesülne az adók, illetve járulékok megfizetése alól, hiszen ezt a bért eddig is csak a 15%-os SZJA terhelte.

Az adómentességnek köszönhetően kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek is megnyílnának a 25 év alattiak előtt. A magasabb jövedelemmel nagyobb kamatkedvezmények párosulnak, valamint magasabb havi törlesztőrészletet is ki tudnak fizetni a hitelfelvevők.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ha az illető elmúlik 25 éves, utána már levonásra kerül az SZJA a bruttó jövedelemből,

vagyis a hitel törlesztő részletét kevesebb fizetésből kell kigazdálkodni (kivéve, ha a munkában töltött idő alatt a nőtt a jövedelme).

De nem csak az SZJA elengedésével támogatja a kormány a fiatalokat. Már eddig is számos kedvezmény, támogatás került bevezetésre. Ide tartozik például az, hogy a visszaigényelhető a sikeres felső- vagy középfokú komplex nyelvvizsga ára, illetve a KRESZ tanfolyam és vizsga díja is.

A nyelvvizsgából 2020-ban 40.250 Ft volt visszaigényelhető, míg utóbbi a 25 ezres összeghatárig vehető igénybe.

A nyelvvizsga díjának visszatérítése sokak válláról leveszi a terhet, hiszen egy komplex nyelvvizsga díja is több helyen legalább 40 ezer forintra rúg. A nyelvvizsga azonban a tervek szerint követelménnyé válik azok számára, akik a felsőoktatásban szeretnének részt venni, illetve a diploma megszerzéséhez már jelenleg is feltétel a nyelvvizsga megszerzése.

A kormány a családbarát politika keretein belül támogatja az otthonteremtést és a gyermekvállalást is. Ilyen támogatás egyebek között a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igényelt összeg fordítható új lakás építésére, új és használt lakás vásárlására, valamint már meglévő lakás bővítésére. A kedvezmény nagysága a gyermekek számától (a már megszületettekétől, illetve a születendőkétől is), illetve a ház hasznos alapterületének méretétől. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint

2020 I. félévében a folyósított CSOK összege több mint másfélszerese volt az előző év hasonló időszakával összehasonlítva.

A magyar vezetés a fenti lehetőségeken túl az Ifjúsági Garancia program (IGR) keretében támogatja a fiatalok elhelyezkedését és munkába állását. A programban a 15-24 éves korosztálynak van lehetősége részt venni, és a jelentkezőknek tanácsadók segítenek megtalálni a nekik megfelelő képzést vagy munkát. Ha a program keretében foglalkoztatja a fiatalokat a munkaadó, akkor a bruttó bér 70-100%-a támogatásra kerül, így gazdasági szempontból a munkavállalónak is megéri foglalkoztatni a résztvevő fiatalokat. Természetesen a fiatalok is nyernek, hiszen bejelentett munkaviszonnyal fognak rendelkezni, illetve szakmai tapasztalatot gyűjthetnek, megalapozva ezzel a későbbi karrierjüket.

A fenti példákból kitűnik, hogy több támogatás, hasznos és sikeres program létezik, amely segíti a fiatalokat, hogy elinduljanak az önálló élet felé, így érdemes nyitott szemmel járni és kihasználni ezeket a kedvezményeket!

süti beállítások módosítása