Reaktor

Egyéni felelősség a klímavédelem? Nem!

klima2.jpg

Alig pár napja, hogy beiktatták az új amerikai elnököt, Joe Bident. Nagyon sokan fellélegeztek, hogy hurrá, megmenekült a Föld, Biden is meghirdette a Green New Dealt. Mindennek hátterében Trump azon intézkedése áll, miszerint kiléptette az Amerikai Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezményből. Trump klíma-szkepticizmusa sokakból ellenszenvet váltott ki, másokban pedig kételyeket támasztott a globális felmelegedés létezésével kapcsolatban. Miért annyira kényes kérdés a klímaváltozás?

Minden nap kapunk rémisztő híreket a médiából, miszerint 50 év múlva már élhetetlen lesz a Föld, a tudósok által becsültnél sokkal gyorsabban melegedik fel a Föld légköre, 1 éven belül teljesen klímasemlegessé kell tenni az egész Föld gazdaságát, hogy visszafordíthatók legyenek a folyamatok stb. Ezekben a hírekben az a legrosszabb, hogy igazak. Erre jó példa, hogy manapság jóformán már nincs tél Magyarországon, karácsonykor a hőmérséklet rendszerint 10 fok fölött van.

De valójában megoldódott minden azzal, hogy Trumpot Biden leváltja?

Joe Biden bejelentette, hogy az egyik első lépése lesz az, hogy visszalép a Párizsi Egyezménybe. Barack Obama léptette be anno az USA-t a Párizsi Klímaegyezménybe, melynek célja, hogy a globális felmelegedést 2 °C alatt tartsa. Ez elsőre nagyon jól hangzik, azonban azt meg kell említeni, hogy a klímavédelemre már korábban is kötöttek egyezményeket, ilyen volt például a Kiotói Egyezmény. A probléma viszont ott kezdődik, hogy bár az államok az egyezmények ratifikálásával elkötelezik magukat a klíma védelme mellett, ténylegesen azonban nem tartják be az ígéreteiket. Kb. mint én, amikor újévkor mindig megfogadom, hogy az idén lefogyok, aztán az év végével megfogadom, hogy „na majd jövőre!”. Az egyezmények megszegését nem tudják szankcionálni (egyszer merült fel, hogy megbírságolják Kanadát a Kiotói Egyezmény súlyos megsértéséért, de Kanada még előtte kilépett az Egyezményből), így teljesen a tagállamok belátására van bízva, hogy tesznek-e ténylegesen bármit is.

Maga a Párizsi Klímaegyezmény sem köti a feleket, sokkal inkább a „kellene” szóra épít.

A legrosszabb az egészben a képmutatás! Politikusok a saját népszerűségük növelésére eljátsszák, hogy nekik mennyire fontos a klímavédelem. Vegyük példának Barack Obamát! Ő a 8 éves ciklusa végén írta alá a Klímaegyezményt, ezzel beírva magát az amerikai történelembe. A baj az, hogy ezt elnöksége végén tette meg, mindezzel a kemény munkát az utódjára hagyva, míg ő tetszelgett a világmegváltó szerepében. A semmittevés legfőbb indítórugója, hogy a legszennyezőbb országok nem akarják bevállalni, hogy a gazdaságukat komoly veszteségek érjék, inkább megölik a Földet, csak a pénz maradjon meg! Trump legalább nyíltan kimondta, hogy nem hisz a globális felmelegedésben, és nem is fog tenni semmit azért, hogy megakadályozza.

Mi nem tetszik ebben a klímavédelemben?

Állandóan az egyénre akarják terelni a felelősséget.

Érezd rosszul magad, amiért műanyag szívószállal szürcsölöd a kólát a mekis pohárból, és  érezd magad rosszul, amiért műanyag zacskóba teszed a krumplit! Nem telik 30 milliós Teslára? Akkor neked nem fontos a Föld jövője! Úgy adnak elő mindent, mintha csak rajtad múlna. Ebben kétség kívül van némi igazság, de ki kell mondani a tényeket, ezzel a politikáról akarják elhárítani a felelősséget!

Használj faszívószálat, ne használj nejlonzacskót! Ezzel az a baj, hogy az egyén szubjektív elhatározásán múlik, hogy zölden él-e vagy sem, és valljuk be, a társadalom 100%-a nem fogja magát elhatározni a zöld életmód mellett. Nagyon sok tudatos fiatalt látok a boltokban, akik megtagadják azt, hogy nejlonzacskóba tegyék a zöldség-gyümölcsöt, és inkább rátapasztják a matricát a gyümölcsre. Megértem, hogy ez megnyugtatja őket, hogy tesznek a jövőért, csak az a baj, hogy ez semmit sem ér! Mert eközben India évente több millió tonna szemetet termel.

A klímavédelem nem egyéni, hanem globális probléma!

greenpeace.jpg

Greenpeace

A Greenpeace sem tökéletes! A Greenpeace teljesen szervezetlen, nincs semmi akcióterve a bolygó megmentésére. Petíciókat, kiáltványokat irattat alá, ezen kívül sok rémisztgető videókat gyárt, mellyel az a céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy mekkora a probléma. Illetve szoktak támogatást is kérni, amiből még több ilyen videót tudnak készíteni. Az sem ritka, hogy installációkat helyeznek ki jól látható helyekre, amivel szintén a figyelmet akarják felkelteni.

Ezzel csak az a baj, hogy a videók semmivel sem járulnak hozzá a globális felmelegedés megakadályozásához.

A fiatalok nagyja ugyanis égető problémának tartja a klímaváltozást. Azaz, ezeknek a videóknak semmi értelme. Ezek a videók nem lélegeznek, nem lesz zöldebb tőlük a bolygó! A klímasztrájkoknak sincs túl sok értelme. Dühös fiatalok, akik aggódnak a felmelegedés miatt, menetelnek az utcán, hogy a kormányok többet tegyenek a klímavédelemért. Ehelyett (vagy emellett) akár faültetési akciót is szervezhettek volna.

A Greenpeace-nél a petíciók helyett áttérhetnének a népszavazásokra vagy az európai polgári kezdeményezésre, mivel a petíciónak egyáltalán nincs semmi kötőereje.

Gondolj csak bele, az EU be fogja tiltani az eldobható műanyagot, így 500 millió embert fog elszakítani a nejlonzacskó használatától. Az emberek ha akarják, ha nem, nem fogják tudni beletenni a zsömlét ilyen zacskókba, vagyis nem az egyén szubjektív belátásán fog múlni! Tehát ezt a problémát csakis globálisan lehet megoldani! Ezért kell európai polgári kezdeményezés, mivel az 500 millió emberre van hatással! Képzeljük el, hogy Magyarország teljesen zölddé válik, 0 károsanyagot bocsát ki, 0 gramm szemetet termel. A 10 millió magyar klímasemlegessége sajnos nem érne túl sokat, amíg egész Kína, a maga 1,5 milliárdos lakosságával semmit sem tesz a levegő megtisztításáért.

Tehát elsősorban Kínában, Indiában, az USA-ban, és az EU-ban kell felsőbb szinten intézkedéseket foganatosítani, vagyis megint csak oda jutunk, hogy ez globális probléma.

A központban a pénz!

Az ok, amiért még nem zöldült át a gazdaság, az nem más, mint a PÉNZ! A nagy multicégeket, a leginkább szennyező országokat (Kína, USA) csak a profit érdekli. Ha a zöldebb gyártás olcsóbb lenne, azonnal áttérnének a zöld működésre.

A klímavédelemben éppen ezért először a gondolkodásmódot kellene megváltoztatni! Például már évekkel ezelőtt volt egy cikk, ami arról szólt, hogy egy fiatal srác biológiailag lebomló, természetes anyagokból készült palackot tervezett, ehhez képest én még mindig PET palackból iszom a kólát.

lebomlo_palack_2.jpg

Nem erőszakos sztrájkokkal, meg a gazdaságra negatívan ható korlátozásokkal kell védekezni, hanem profitálóbbá kell tenni a zöld működést a hagyományos, szennyező tevékenységnél!

Ráadásul mindezt úgy, hogy az eddigi gyártásnál olcsóbb legyen, ne okozzon plusz költségeket, sőt egyáltalán olcsóbb legyen a zöld tároló legyártása, mint a hagyományosé. Az algából készült PET palack esetében például az alga beszerzése olcsóbb lehet, mint a műanyag legyártása. A kormányok is tudnának segíteni, ebben az esetben például azzal, hogy a zöld palackot teljesen adómentessé tennék, míg a hagyományos PET palackra kemény adót szabnának ki.

A Greenpeace foglalkozhatna fejlesztésekkel. Mire gondolok itt? Például végezhetne fejlesztéseket, kutatásokat, amiknek az lenne a célja, hogy hogyan lehetne olyan gyárakat tervezni, amelyek teljesen zölden működnek, vagy olyan erdőparkokat tervezni a gyárak mellé, amelyek semlegesítenék ezen gyárak károsanyag-kibocsátását. De ez nem működik mindaddig, amíg a Greenpeace csak rémisztgető videók gyártásával foglalkozik!

Túlnépesedés

De a legnagyobb probléma, és minden rossz forrása a túlnépesedés! Hiába teszünk meg mindent a Föld kizöldítésére, egyszerűen be kell látnunk, hogy a bolygót nem 7 milliárd emberre teremtették! Képzeljük el, hogyha ugyanígy szennyeznénk a bolygónkat, de csak 1 milliárdan élnénk a Földön! Lehet, hogy nem is lenne globális felmelegedés, a Föld klímája öntisztító lenne. A kevesebb gyár, kevesebb autó annyival kevesebb károsanyagot is bocsátana ki. Tehát elsősorban a túlnépesedést kell megállítani, mivel ha ennél is többen leszünk, lehet, hogy a most tervezett klímavédő akciók semmit sem fognak érni!

süti beállítások módosítása