Reaktor

Vakcina-nacionalizmus, az elavult kínai vakcina és egyéb szófordulatok – beszélj a Covidról, megmondom, ki vagy!
A vakcina-nacionalista, ha megveszi a keleti vakcinát (amiről kiderült, hogy mégsem olyan rossz) minden íratlan szabályt felrúg a nyugatiak előkelő klubjában.

image_aspx_1.jpeg

(Kép forrása: hvg.hu

Divatos kifejezés lett mostanában a vakcina-nacionalizmus.  A vakcina-nacionalizmus rossz. A nacionalizmus ugye ab ovo rossz, ezt eddig is tudtuk, de azzal, hogy kiegészült a vakcina előtaggal, valami egészen ördögi képzetet kelt a kifejezés. Brr, borzasztó lehet vakcina-nacionalistának lenni, ilyesmire csak az olyan galád vezetők képesek, mint Orbán, Netanjahu, és persze Boris Johnson, majd elfeledtem. Hogy valójában semmi értelme ennek a kifejezésnek, arra hamar rájön az ember, ha egy kicsit is belegondol, miről is szól ez a jól kitalált pejoratív szóösszetétel. A lényeg, hogy szolidárisnak kell lenni, és nem szabad egymás orra elől elhalászni az oltóanyagokat, hanem szépen várni kell mindenkinek a sorára, amíg egy felsőbb entitás egyenlően elosztja a szűkös erőforrásokat, azaz a vakcinákat, és akkor előbb-utóbb mindenki jól jár. 

Persze vannak azok, akik egyenlőbbek, ők azért többet kapnak, meg hamarabb is, és fontos, hogy a felsőbb entitás nem akármit osztogat, kizárólag nyugati vakcinákat, mert a keleti rossz.

A valóságban egy adott ország vezetői elsősorban a saját népüknek tartoznak elszámolással és érte felelősek.  A valóságban nincs olyan, hogy egy felelős vezető ne akarna elsősorban a saját polgárainak vakcinát biztosítani.  A magyar miniszterelnök, hogy egy random példát mondjak, nem azzal kell, hogy foglalkozzon, mivel oltakoznak majd a portugálok vagy a horvátok, az legyen az ő miniszterelnökük felelőssége. Ha majd lesz felesleg, akkor persze szolidaritásból másnak is lehet juttatni, de addig mindenkinek a sajátjairól kell gondoskodni.

A gaz vakcina-nacionalista ráadásul nem törődik az olyan fontos elvi kérdésekkel, hogy a keleti vakcina rossz, hanem megveszi azt, ha kiderül, mégsem olyan rossz, felrúgva ezzel minden íratlan szabályt a nyugatiak előkelő klubjában. 

A vakcina-nacionalizmus kifejezés megalkotói ugyanazok, akiknek vérzik a szívük minden harmadik világbeli éhínség vagy polgárháború miatt, de akiket például a székelyek autonómia törekvései vagy a kárpátaljai szegények hidegen hagynak.

Miközben a progresszív jóemberkedés íratlan törvénye, hogy minden migráns, aki a mesés Kelet különböző országaiból érkezik, áldozat, és minden további nélkül befogadandó, azok, akik ebben a narratívában szentül hisznek, valójában mélyen megvetik a keletet. Ugyanazok, akik iszlamofóbnak és kirekesztőnek bélyegeznek mindenkit, aki kifejezi nemtetszését az iszlám radikalizmus nőgyűlölete, antiszemitizmusa és erőszak-kultúrája miatt,

lenézésüket árulják el például a keleti Egyesült Arab Emirátusokkal vagy Bahreinnel szemben, amikor nem tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy ott a lakosság millióit beoltották már a kínai oltóanyaggal.

Hiába lett immúnis a Covidra a lakosság jelentős része ezekben az amúgy nálunk nagyságrendekkel gazdagabb arab országokban a Sinopharmmal vagy Sinovac-kal történt oltásnak köszönhetően, csak legyintenek, magukban azt gondolván, „ezeknek” jó lesz, na de nekünk? Nekünk a nyugati jár! Persze, a szerbek tömegével oltják el a kínai vakcinát, így jártak, ahogy a vajdasági magyarok is - mi ugyan nem vagyunk beoltva, de legalább nyugati vakcinával nem!

Természetesen a barbár és autoriter Oroszország vakcinája sem lehet jó, hiszen keletről jön. Nincs rendesen dokumentálva, még az oroszoknak sem kell, és különben is, "Putyin!", hangzik el, mint végső érv.  Nagy csapás lehetett a felvilágosult liberálisoknak, amikor

a brit Lancet magazinban leírták feketén-fehéren, hogy a Sputnik V teljesen jó oltóanyag, hatásossága az amerikai oltóanyagokéval vetekszik. 

Nem gond, valószínűleg most azon fognak lovagolni, hogy biztosan túl drágán vette Orbán, és majd egyszer még kérnek ezért egy szívességet az oroszok, akik már amúgy is a spájzban vannak. A kínaiakról nem is beszélve, azokat akarja igazából lekenyerezni miniszterelnökünk a vakcinavásárlással, hogy majd jól éket verjen az EU országai közé. A magyarok valójában nem érdeklik, a vakcinavásárlás csak ürügy az autoriterkedésre!

Ez a liberális Covid-beszédmód csak az egyik megjelenései formája annak a kettős látásnak és kettős beszédnek, ami honi haladárjainkat jellemzi. Tettenérhető sok minden másban is, például a „saját” újságíróik mindennemű kritikáján való rettentő felháborodás és a jobboldali médiumokban dolgozók egységes „lelakájozása” közötti ordító ellentmondásban. Vagy, hogy Covid-közelben maradjunk, abban, hogy a progresszív élcsapat az asszonyság szó használatát Karikó Katalinnal kapcsolatban szexista bugrisságként bélyegzi meg, de dr. Müller Cecíia tisztifőorvost gond nélkül lenyunyókázza. A vakcina internacionalistáknak nyilván mindent szabad.

süti beállítások módosítása