Reaktor

Sajtószabadság-index: a svéd modell

Nehéz elhelyeznünk magyarként magunkat a világtérképen, ha az 1989-ben Nemzeti Minimumként óhajtott sajtó és szólásszabadságról van szó: ebben a történelmileg a mindenkori kormányok által - sérelmekkel indokolt - közmédia-kisajátítás sem segít, bár azt senki nem nézi. Szerencsére van alkalmunk megmérettetni magunkat a Példa Nemzetekkel, bocsánat, országokkal. Közigazgatási szektorokkal.

Vannak a tettek:

Az uppsalai rendőrség csütörtökön vette őrizetbe a Hír TV tudósítóját, Bugnyár Zoltánt, aki a szerdán történt svédországi késes támadásról forgatott anyagot a rendőrség épülete előtt.

[...]

A büntetési tétel a legszigorúbb esetben akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet, enyhébb esetekben pedig hat hónapig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbírságot szabhatnak ki.

- telex.hu

És vannak a térképek:

20200429pht78118_original.jpg

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet idén is közzétette szokásos sajtószabadság-ranglistáját, amelyen Magyarország  – tavalyi helyezéséhez képest két helyet rontva – a 89. helyen végzett.

- Index.hu

Nekünk a térkép tetszik, szép, színes, na meg a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet hitelesnek hangzik.

A svéd sajtó szabad, csak vannak bizonyos korlátok. Ez is az egyik. Moszkvában is bármikor lehetett Reagan ellen tüntetni!

Zárkózzunk fel a svéd példához?

süti beállítások módosítása