Reaktor

Útinapló a harmadik hullámból

e8b75c282233cbf257978bf5c08b397b26-chicago-ohare-empty-coronavirus_2x_rsocial_w600.jpg

(Kép forrása: nymag.com

A járvány harmadik hulláma tombol: rekord esetek, szigorú szabályok. Mindenki az otthon maradásra buzdít, a személyi forgalom korlátozásra került.

Mi történik azonban, ha valaki mégis el szeretné hagyni az országot?

Az elmúlt időszakban volt lehetőségem Németországban tölteni néhány napot, most szeretném cikkemben bemutatni milyen is egy utazás a legszigorúbb korlátozások idején.

Legyen szó üzleti vagy magán jellegű utazásról, rendkívül sok kitételnek kell megfelelnie a repülni vágyóknak. Nem lehetetlen, de nagyon körülményes és drága. Fontos leszögezni, hogy bár sok kellemetlen szabállyal találkozhatunk, mindez a mi biztonságunk miatt van. A járványt semmiképp nem szabad félvállról venni, mindannyiunk védelme érdekében ezekre az intézkedésekre szükség van.

Lényeges, hogy minden ország saját szabályrendszert vezetett be, illetve van, ahol akár régiókként is eltérés lehet. Utazás előtt mindenképp tájékozódni kell ezekről a szabályokról, hiszen egyes papírok és igazolások beszerzése napokba is telhet.

 20210307_164037.jpeg

Ahogy már említettem, én Németországba utaztam, az ottani szabályozások elég világos feltételeket szabnak a külföldről érkezőknek. Három kategóriába osztották az országokat, - fertőzöttségi szint, és a variánsok elterjedtségi szintje alapján – és az adott kategóriából érkezőkre egyéni szabályok vonatkoznak. Magyarország jelenleg a középső szinten van az esetszámaink emelkedése miatt.

Ha valaki ma (a cikk megírásakor) Magyarországról szeretne Németországba utazni, annak

a határátlépést megelőző 48 órán belüli negatív COVID-teszteredményt és egy kitöltött regisztrációs nyomtatványt kell felmutatnia. Az érkezést követően 10 nap karantén kötelezettség várja az utazót, azonban, ha nem szeretne ennyit várni, akkor az 5. napon „szabadlábra lehet kerülni” egy negatív teszteredménnyel.

A regisztrációs nyomtatványt online töltöttem ki, ahol meg kellett adni a karantén helyszínét, azaz a tartózkodási helyet, illetve a személyes adataimat. A COVID-teszt egy kicsivel bonyolultabb volt, hiszen a legtöbb helyen időpontot kell foglalni, és akár egy napot is kell várni az eredményre. Én a Nemzeti Oltóközpont szolgáltatását vettem igénybe, mert itt volt számomra megfelelő időpont, és a visszajelzések is pozitívak voltak. Az eredményt emailben kaptam meg 3 nyelven, amit a reptereken többször is fel kellett mutatnom.

 20210307_133344.jpeg

Várakozás a Check-In pultoknál

Arra számítottam, hogy a Liszt Ferenc Repülőtér kongani fog az ürességtől, azonban meglepően sokan várakoztak a pultoknál.

A „becsekkolásra” majdnem egy órát kellett sorban állnom, hiszen a csomagfelvétel mellett a negatív teszt eredményt és a németországi formanyomtatvány visszaigazolását is kérték.

A biztonsági ellenőrzésnél és a reptéri várakozásnál tapasztaltam meg először, hogy mennyire visszaszorult az utasok száma. Az ellenőrzésnél azonnal sorra kerültem, a Duty Free-ben pedig alig lézengett egy-két utas. A boltok többsége be van zárva, és az éttermek közül is csak egy-egy üzemel. Nagyon furcsa volt így látni az anno mindig pezsgő repteret.

20210307_144132.jpeg

Szinte üres a reptér

A tisztaságra és a higiéniai szabályok betartására nagyon ügyelnek, kézfertőtlenítő figyel minden sarkon. A gépen mindenki kapott egy saját kis higiéniai csomagot, mellyel bebiztosíthattuk ülésünk és környezetünk tisztaságát, valamint a maszk viselés betartására fokozottan ügyeltek a légiutas-kísérők.

Németországba érkezve ismét be kellett mutatni a negatív tesztet és a regisztrációt, rendőrök ellenőriztek minden utast.

Bár a „szigor” nagynak tűnt, a karantén idején senki nem ellenőrzött.

Mivel én csak pár napra utaztam, a legkorábbi időpontban elmentem teszteltetni, így a 10 nap karantént sikerült elkerülni. Az üzletek kivételével kint is minden zárva van, bárokról és szórakozóhelyekről ne is álmodjon az ember, a programlehetőségek korlátozottak.

Magyar állampolgárként a hazaút sokkal egyszerűbb volt, a reptéri ellenőrzés flottul ment. Itthon, a leszállást követően rendőrök ellenőrzik az utasokat. Más szabályok vonatkoznak az üzleti, illetve a magán utazókra. Én a magán kategóriába tartoztam, ezért ki kellett töltenem egy nyomtatványt, és megadni az elérhetőségeim és a karantén helyszínét. Az itthoni szabályok szerint vagy 10 nap karantén, vagy 5 nap karantén és két negatív teszt a „szabadság ára”.

20210317_145900.jpeg

 Adatbejelentő és tájékoztató a karanténhoz

Majdnem másfél órát kellett sorban állni, annyira hosszú folyamat az ellenőrzés és a nyilvántartásba vétel.

Az ellenőrzés előtt lázat mértek, majd megkaptam az ajtókra ragasztandó matricákat.

A sárga figyelmeztető matricát a ház kapujára, a pirosat a lakás ajtajára kell ragasztani. A matricák a többi lakót hivatottak tájékoztatni, hogy egy karanténban lévő személy van a házban. Cikkem írásakor a hatósági karanténom hatodik napján járok, eddig még nem kaptam ellenőrzést. Jöhetnek személyesen, de akár hívhatnak telefonon is. A legújabb módszer egy új applikációval működik, ahol naponta kell képet készíteni magunkról random számítógép által generált időpontokban. Fontos megjegyeznem, hogy többszöri próbálkozás után sem sikerült regisztrálnom, ugyanis valamilyen hibát jelzett a telefonom.

20210317_152428.jpeg

Érkezéskor kapott matricák a hatósági karantén jelzésére

Összességében elmondható, hogy a magánjellegű utazások jelenleg nagyon körülményesek, a szabályok betartása nehéz.

Míg itthon 10-15000 forintba kerül egy PCR-teszt, addig Németországban akár 30-40000-et is elkérnek egy-egy vizsgálatért.

Az anyagi teher tehát mindenképp jelentős, főleg, ha olyan országba megyünk, ahol minimum két negatív tesztet kérnek belépéskor. Az időfaktor is nehéz kérdés, hiszen a rövid hétvégi utazások ellehetetlenülnek a karanténkötelezettségek miatt. Számomra megérte az út a sok szervezést és „hercehurcát”, viszont már nagyon várom, hogy újra megteljenek a repterek élettel, és újra élmény legyen az utazás.

süti beállítások módosítása