Reaktor

Észak-Korea kihagyja az olimpiát - történelmi diplomáciai folyamat szakad meg

769074000097f6p6.jpg

(Kép forrása: vg.hu

2018-ban egy építő jellegű folyamat eredményeként Észak-és Dél-Korea a téli olimpiára együtt nevezte játékosait, ami a gyönyörű sportteljesítmények mellett történelmi jelentőségű találkozókat is magával hozott, melyek jelentősége egyértelműen túlmutatott azok sportdiplomáciai fontosságán. Hivatalos:

a nyári játékokon nem folytatódik a hagyomány.

Idén a tokiói olimpiát az ázsiai ország arra hivatkozva hagyja ki, hogy, bár náluk hivatalosan már nincs koronavírusos megbetegedés, ezt az állapotot fenn szeretnék tartani, és nem akarják megkockáztatni a vírus sportolóik általi behozatalát a nemzetközi játékokról. A procedúra nem idegen számukra, 1988-ban a hidegháború alatt sem delegáltak sportolókat az olimpiára. 

_100061871_gettyimages-916566404.jpg

A járvány eleje óta nem csak a sportolói mobiltást korlátozták Észak-Koreában, személyautók, buszok, vonatok sem léphetik át a határt (egyik irányba sem), ennek ellenére az egészségügyi szakértők véleménye szerint igen kicsi az esélye annak a hivatalos állaspontnak a koreai vezetés részéről, hogy náluk nincs megbetegedés.

Moon Jea dél-koreai elnöl elmondása szerint

a játékok hiánypótló katalizátorként működnek Észak és Dél között,

ezért volt rendkívüli esemény, amikor az északi sportolókat fogadhatták a téli olimpiai játékokon, bár - európai szemmel - egy igen furcsa társaságnak bonthattak vendégágyat a déliek, ugyanis a delegáció a huszonkét sportoló mellett hézagmentesen átvilágított kormánytisztviselőket, újságírókat is tartalmazott, akik eltörpültek létszámukban a küldöttség másik 230 tagjától, akik "hivatásos éljenzők" voltak, tűpontosan körülhatárolt feladatkörrel.

A diplomáciai kapcsolat meglepően mély gesztusban ért véget, hisz

a küldöttségben volt Kim Jong-un húga is, Kim Yo-jung is,

ami elnézve a családra vonatkozó szigorú szabályokat (például megszemlélve, hogy a nagyvezér felesége mai napig titkos helyre van elrejtve, ha feltételezett gyermeknek adna életet) hihetetlen kitörési pont. Annál is inkább történelmi jelentőségű volt a hölgytag a delegációban, hiszen gyakorlatilag a két ország még háborúban áll egymással, a koreaiak háborúja 1953-ban csak véget ért, de nem zárult le békenyilatkozattal, vagy bármiféle megállapodással.

Bár az amerikai és dél-koreai kapcsolatok megromlását kézenfekvő lenne az olimpiai részvétel lemondásával összekötni, tény, hogy a vírus miatti félelem nem alaptalan az észak-koreai vezetés részéről:

a házigazda japánok vízilabda csapatában lassan alig van egészséges sportoló, a fáklyaünnepség oszakai szakaszát pedig teljesen törölték a kiemelkedő fertőzésszám miatt.

A japánok már országszinten a negyedik hullámot tapossák, jönnek-mennek a mutációk, új törzsek, és az egyéb fantasztikus biosziporkák - lehet, nem csak Észak-Korea hagyja ki a nyári játékokat?

süti beállítások módosítása