Reaktor

Kezd „menő” lenni a vakcina?

Az ismerősi körömben kétféle hozzáállás van a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban. Van, aki bizalmatlan, és internetes cikkekben keresi a válaszokat és van, akinek

tök mindegy, csak legyek már beoltva és nyissák ki a helyeket.

Mindkét oldalt meg lehet érteni, az elsőt is, hiszen valóban keveset tudunk az oltások hosszú távú hatásairól, viszont a bezártság a mentális egészségünket teszi tropára. Hogy alakul az emberek véleménye a vakcináról és milyen változást tapasztalhattunk az elmúlt hetekben?

Legtöbbünk nem ért az oltásokhoz és hatóanyagaikhoz, így kénytelenek vagyunk hinni a tudósok szavának. Megannyi cikk született már a témában, ezért én nem az orvosi oldaláról szeretném megközelíteni a vakcinákhoz való hozzáállást. Valljuk be: a korábban kapott egyéb oltásainkról sem tudunk sokkal többet ha nem az egészségügyben dolgozunk. Utánaolvasni persze lehet, de a fő mozgatórugója az egésznek a kutatókba és az orvosokba vetett bizalom.

A sok tesztelés, a szakvélemények, a statisztikák, a kutatások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megbízzunk egy adott készítményben. Egyszerű példa, de én például nem vagyok tisztában a kedvenc fájdalomcsillapítóm pontos összetételével és hatóanyagainak hátterével.

Amit tudok, hogy rengeteg munka, tudás és tapasztalat áll mögötte, és valóban elmulasztja a fájdalmat.

Úgy hangzik ez mintha ignoráns lennék, holott nem erről van szó, pusztán ismerem a határaim, tudom, hogy mások szakértelmében jobban bízhatom.

 A mostani járvány során is így vélekedem. Rengeteg igazság és álhír jelent meg a különböző oltóanyagok veszélyeiről, előnyeiről, kockázatairól. Bár valóban van különbség az egyes vakcinák gyártási folyamatai és hatóanyagai között, mindegyik hatásos a még mindig tomboló vírus ellen. Bár sok a kérdőjel, azt biztosra merem mondani, hogy nem egy furfangos chip beültetési tervről van szó. 

 flat-hand-drawn-doctor-injecting-vaccine-patient_23-2148869091.jpeg

Nagyon érdekes az emberek véleményének alakulása a témában. A közeli ismerősi körömből kiindulva eleinte mindenki egy kicsit kételkedett. Kevés idő volt az oltás hosszútávú tesztelésére, nem tudjuk mit fecskendeznek belénk, és a szomszéd Erzsi néni is azt mondta, hogy márpedig ez az egész gyanús. (nyilván) A kezdeti kételkedés azonban átalakulni látszik, hiszen sokan rájöttek: oltás nélkül bizony nem lesz nyitás, nyitás nélkül pedig ez nem élet.

 Az is érdekes dolog, hogy mostanában már

szinte csak a korlátozások lazításával lehet motiválni az embereket,

holott a vírus és az egyes variánsok komoly veszélyt jelentenek. Egyre többet lehet hallani az egyre fiatalabb halálesetekről és a betegségek lefolyása is nagyon durva egyes esetekben. Akinek volt a környezetében komoly tünetekkel rendelkező fertőzött, ő tudja mennyire ijesztő is ez az egész.

A kételkedőkből sokszor lesznek beletörődők, akik rájöttek: ha nem akarnak megbetegedni, és még szeretnének utazni a jövőben, akkor bizony előbb utóbb szükségük lesz az oltásra, így feliratkoznak a listára és elmennek a kijelölt időpontra. Olyat is hallottam, aki két nap leforgása alatt állt át a vakcina ellenesek oldaláról a lelkes kampányolókéra. Ez gyakran fordítva is előfordul, de a tendencia az, hogy egyre többen iratkoznak fel a sorba és mennek el az oltópontokra.

Úgy tűnik

beléptünk a „vakcina hozzáállás” harmadik szakaszába.

A kételkedés és a beletörődés mellett már kezd „menő lenni” az oltás. A közösségi oldalakat ellepték az „oltásos” story-k, és a beszélgetések egyik alap kérdése, hogy: téged mivel oltottak? A Facebook-on már a profilképedre is tehetsz egy filtert mellyel jelezni tudod, hogy te már védett vagy. Ha nem látom a saját szememmel nem hiszem el, de

már egy olyan tesztet is csinált valaki amelyből megtudhatom hozzám melyik vakcina illik. (???)

 A gyors oltási folyamatnak köszönhetően már a fiatalabb korosztályok számára is érkeznek az sms-ek, hogy mehetnek az oltópontra. Bár még mindig rengetegen vannak akik különböző okokból nem jelentkeztek az ingyenes oltásra, úgy tűnik egyre inkább hajlanak az emberek az oltás felé. Nem tudni pontosan, hogy milyen mértékű átoltottságot képes elérni az ország, hiszen az emberekre nem lehet rákényszeríteni a vakcinát. Ami biztos, hogy a védettségi igazolványoknak még fontos szerepe lesz a mindennapokban, és az enyhítések is csak az oltottsági százalékok függvényében történnek majd. 

Jelenleg majdnem 3 millió első adagos beoltottról tudunk, a következő enyhítési hullámot pedig 3-3,5 millió beoltottnál tervezték meglépni. Még nem tudunk biztosat a lazításokról, de a kerthelyiségek és bizonyos ellátó helyek már készülhetnek. A szállodaiparnak és a vendéglátásnak úgy kell ez mint egy falat kenyér, hiszen

akik eddig csőd nélkül megúszták, még egy szezont már biztosan nem bírnának ki.

Az élet minden területére hatással lesz a vakcinával kapcsolatos hozzáállás "trend", egy két hónap múlva meglátjuk mennyire vált be...

süti beállítások módosítása