Reaktor

Akik nélkül kevesebbek lennénk, és kevesebbek lettünk
Néhány tény a Holokauszt emléknap kapcsán

shutterstock791317015_0_bd04ab5b.jpg

(Kép forrása: hetek.hu

Nincsen magyar kultúra magyar zsidó kultúra nélkül. Zsidó magyar honfitársaink nélkül az országunk nem volna az, ami. Kevesebbek lennénk mindannyian.

Nem lenne világhírű, hazánk hírnevét öregbítő turkológusunk, orientalistánk, aki az újkorban elsőként jutott el a török birodalom és Közép-Ázsia országaiba.

Vámbéry Ármin szegény zsidó családból származott, középfokú iskoláit a piaristáknál, majd a soproni evangélikus líceumban járta ki. Báró Eötvös József segítségével jutott el Isztambulba, ahol 1858-ban jelent meg első műve, a német-török és török-német szótár. Bár hároméves korában egyik lába megbénult, gyalog járta be belső Ázsiát, hogy a magyarok nyomait kutassa. 1865–1904 között a Budapesti Tudományegyetemen a keleti nyelvek tanítója, majd tanára lett, és megalapította a világ első turkológiai tanszékét. Külföldön is széles elismerésre talált, művei több idegen nyelven is megjelentek, a Royal Geographical Society is tiszteletbeli tagjául választotta, a brit királyi udvarban is fogadták. Református templomban fogadott hűséget feleségének. Jó barátja volt Arany Jánosnak, szívesen sétáltak együtt a Duna-parton.

Zsidó magyar honfitársaink nélkül nem lenne sem Pick, sem Herz szalámink. A világhíressé vált csemegéket Pick Márknak és Herz Árminnak köszönhetjük.

Pickhez hasonlóan Herz Ármin is terménykereskedő volt, aki 1882-ben hozta létre önálló cégét a budapesti Soroksári úton, s nyomban bejegyeztette "H" betűvel kombinált horgony védjegyét "aszalt szilvát, kolbászt, szalámit és sódart tartalmazó hordóira, ládáira, zsákjaira".
A Herz-szalámi a Pickhez hasonló népszerűségre tett szert, Monarchia-szerte ismerték, és kedvelték a császári udvarban is. Az 1922-től részvénytársaságként működő cég a harmincas években konzervgyártással is foglalkozott. 1949-ben államosították a gyárat, 1994-es privatizációja óta a Pick-csoport tagja.

Édesanyám lázát sem tudta volna gyerekkorában csillapítani a nagyi, ha nem lett volna egy Richter Gedeonunk.

A zsidó származású, világszerte ismert Richter Gedeon korán árvaságra jutott, és saját erejéből lett először gyógyszerészgyakornok, majd gyógyszerész. Több európai városban tanulmányozta a gyógyszergyártást, majd 1907-ben alapította az első magyar gyógyszergyárat. Ő szabadalmaztatta az ugyancsak világhírű Kalmopyrint, valamint a Hyperol fertőtlenítő tablettát. Egyik készítményét, a vérnyomást növelő mellékvese-hormon kivonatát még ma is használják a gyógyászatban.

Richter Gedeont 1944. december 30-án a Dunába lőtték a nyilasok.

Zsidó honfitársaink zsidótörvényekkel történő megbélyegzése, fokozatos jogfosztása, majd a közreműködés a vidéki zsidóság haláltáborokba való deportálásában szégyenfoltja országunk történelmének. Akiket akkor elvittek, azok is mi voltunk. A Holokauszt miatt kevesebbek lettünk.

A magyar zsidóságnak országunk gyarapodásához és hírnevéhez tett óriási hozzájárulásairól sosem szabad megfeledkeznünk. Ma van a Holokauszt magyarországi emléknapja.

süti beállítások módosítása