Reaktor

Na de mi lesz a fesztiválokkal?

A legutolsó nyári fesztiválszezon lassan a két éves évfordulójához érkezik, és a jó idő közeledtével mi egyre jobban vágyunk a megszokott Budapest Parkos estékre. Esetszámok így, vakcinák úgy, de nagyon kevés szó esik az idei nyárról. Persze senki nem tud semmi konkrétat mondani, ezért a kivárásra játszunk, viszont engem nagyon érdekel: mi lesz az idei fesztiválszezonnal? Mit tartogat számunkra a nyár a jelenlegi helyzetben?

young-people-dancing-night-club-concert-festival_101731-130.jpeg

A tavalyi „ablaktól” eltekintve, az elmúlt egy év viszonylag eseménytelenül telt bulik szempontjából. Nyilván az emberek élete sokkal fontosabb mint az a pár táncolós este, de azért nagyon sokat rontott az emberek mentális egészségén a bezártság. Sok más korlátozás van jelenleg érvényben, amin fontosabb lazítani mint az éjszakai élet színterei, de már mindannyian szívesen beülnénk egy kocsmába, vagy elmennénk egy klubba.

A fokozatos enyhítések pozitívak, hiszen látjuk általuk az alagút végét. A kerthelyiségek kinyitásával kaphatunk egy csipetnyi nosztalgiát abból ami a járvány előtt természetes volt, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek pedig szinte minden elérhető már. Az átoltottság függvényében kezdhetnek készülni talán a szabadtéri színpadok üzemeltetői, és talán – nagyon talán – a fesztivál szervezők is.  

Utóbbiak nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a 2019 nyara óta vásárolt jegyeket próbálják görgetni maguk előtt.

A koncertek/színházi előadások/bulik elmaradásával az anyagi következmények szinte beláthatatlanok.

Sokan bíztatták a vásárlókat, hogy ne kérjenek pénzvisszafizetést a jegyek áráért, mert azokkal garantálják helyüket a következő alkalomra. Az így bent maradt pénzek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy el tudjon indulni újra a fesztivál élet.

A hazai fesztivál kínálatának nagyjai közül kettőről kaptunk legkorábban híreket: a Balaton Sound és a VOLT Fesztivál idén mindenképp elmarad. Mivel mindkét esemény nagy hazai és külföldi népszerűségnek örvend, ezért nem véletlen, hogy sokan hangot adtak csalódottságuknak. A közösségi médiás oldalak megteltek a dühös és szomorú bejegyzésekkel, hiszen a tavalyi elmaradt fesztiválok után idén még nagyobb volt az érdeklődés az események után.

Van még azonban remény, hiszen a jelenlegi lazítások és enyhítések okot adhatnak az izgalomra. Úgy tűnik minden a védettségi igazolványokon és a átoltottságon fog múlni, hiszen a különböző mérföldkövek, újabb és újabb engedményeket jelentenek. Most, 4.3 millió beoltott állampolgárnál már a vendéglátóegységek belső terei és megnyíltak, és a különböző szórakoztató központok, mozik is már készülhetnek a látogatókra. A szálláshelyek, edzőtermek, és fürdők is zöld utat kaptak, ami számomra azt jelenti, hogy a fesztiváloknak is van még remény. 

Látható, hogy a szervezők sem teljesen biztosak a dolgukban, hiszen a honlapokon és a közösségi médiában sem posztolnak túl sokat az idei nyárról. Emlékek, képek azért kikerülnek néhol, de a kommentekre csak szűkszavúan és nagyon ködösen válaszolnak. A legtöbben a kivárásra játszanak: május végét, vagy június elejét jelölik meg a döntés meghozására. Addigra talán kiderül a kormány szabályozása a nyár végi tömegrendezvényekkel kapcsolatban, de ez természetesen csak az átoltottság és az aktuális adatok ismeretében meghatározható. 

Hazánk legnagyobb fesztiválja - a nemzetközi szinten is rendkívül népszerű Sziget fesztivál - a napokban jelentette be, hogy nem rendezi meg az idei eseményt, és 2022-ben térnek vissza egy, az eddigieknél is ütősebb programkínálattal. A fesztiválhoz nagyon sokan igazítják a nyarukat évek óta, a magyarországi nyaralás rengeteg külföldinél egy visszatérő program. A Sziget elmaradása biztosan kimutatható lesz az országba érkező turisták statisztikáiban, de a jövő nyárra már mindenki készítheti a sátrat és a gumicsizmát.

Az EFOTT rendezői még reménykednek: ők már konkrét dátummal is rendelkeznek, és ha minden jól megy talán sikerül megtartani az idei fesztivált.  

https://www.facebook.com/efott 

Egyenlőre az egyik zenei fesztivál, ami biztosan megrendezésre kerül idén, az a júliusi Bánkitó Fesztivál. A rendezők egy kisebb, családiasabb közeget képzeltek el, ami a járványügyi előírásoknak eleget téve zajlik le. Emellett azonban több kisebb-nagyobb program is zöld utat kapott már az idei nyárra, mint például a Művészetek Völgye, a VeszprémFeszt, de az Ördögkatlan Fesztivál szervezői is bizakodóak. A Kolorádó Fesztivál szervezői is úgy készülnek, hogy az augusztusi rendezvény megtartható lesz. 

A fiatalok nagy kedvence, a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) eseménye is kattintható a Facebook-on. Ők legutóbbi posztjukban az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet. Így fogalmaztak: 

Ahhoz viszont, hogy augusztus 25-28 között együtt zárhassuk a nyarat TE is kellesz❗️ Regisztrálj az oltásra, vigyázz magadra és embertársaidra.

Úgy tűnik valóban ezen áll vagy bukik majd az idei fesztiválszezon. Bár vannak akik a lemondás mellett döntöttek, még mindig van jó pár fesztivál ami a számoktól függően kerül majd megrendezésre. Ha az oltottsági arány megnő és a fiatalok is megkapják majd az oltásukat, a szervezők nagyobb biztonsággal adhatnak zöld utat a rendezvényeknek. Ha a jelenlegi "tempót" fent tudják tartani, akkor nagy eséllyel meglátogathatjuk kedvenc fesztiváljainkat még az idei nyáron. 

süti beállítások módosítása