Reaktor

Oltottként a Neptun felé
Azoknak a lusta egyetemistáknak tényleg ajándék volt a távoktatás?

neptun-felvettekre_1.png

A Magyar Közlöny jelentése szerint az egyetemek rektori döntés szerint mostantól tarthatnak jelenléti vizsgákat, illetve szeptembertől ugyanilyen döntés mentén indulhat a jelenléti oktatás . Azt gondolnánk, az egyetemisták eddig két napozós kerti ivászat között csuklóból szétpuskázott zárthelyi dolgozatokkal másztak át a képzésükön, és sajnálják, hogy újra figyelő tanárok szeme kíséri őket a számonkérések közben. Amikor megkérdeztük a diákokat, meglepő dolgokat hallhattunk. Az egyetemek különféle módokon próbálnak okoskodni, az egyik magyar felsőoktatási intézmény például a Neptunra támaszkodna, és csak azokat a gyakorlatokat hozná vissza első körben a kampusz falai közé, ahol a beoltottak száma elér egy bizonyos százalékot. Na, de a Közlöny mellett a leghitelesebb mégis az, ha megkérdezünk pár diákot, mint gondolnak a helyzetről!

E: A tantermi gyakorlat nálatok csak azoknak a csoportoknak lesz megtartva, ahol Neptun szerinti csoportnévsorban 90% feletti az oltottak aránya. Szerinted ez jó megoldás?

H: Hát már engem az sem érdekel, ha paplanhuzattal a fejemen kell bemennem, de ez így nem állapot. Próbálok otthon összehozni egy minimális tudást, és egy egész átdolgozott nap után sincs akkora gyakorlati tapasztalatom, mint a felettem lévő évfolyamoknak, akik még jelenlétiben nyomták. Majd összebeszélek  olyanokkal, akik be vannak oltva, és felveszem velük a gyakot. Többiek meg maradjanak otthon.

E: Puskáztatok a zárthelyik alatt a távoktatásban?

H: Hogy a viharba' ne. Bár hozzátenném, hogy ez nem feltétlen puskázás, hiszen a számonkérések is alkalmazkodtak a távoktatáshoz. Míg jelenlétiben elég volt a jegyzetből felkészülni, itt a távoktatásban már nehezebb, jegyzetben nem fellelhető kérdésekre kell válaszolni. Szóval a helyes kifejezés inkább az, hogy megpróbáltam puskázni, de nem sikerült. 

E: Nem sajnálod, hogy újra előadókban, személyesen kell vizsgázni?

P: Azt sajnálom, hogy vizsgázni kell, azt nem, hogy jelenléti lesz. A frász sem akar még egy végigstresszelt zh után még azon is parázni, hogy a befotózott rajzom látszik-e, jó formátumban van-e, elbírja-e a rendszer a méretét, illetve nem-e veszett el az éterben. Ezt a vacakolást senkinek nem kívánom, inkább jelenlétiben lenyomom segédeszköz nélkül, csak szólhassak egy felügyelő tanárnak, hogy kell még öt perc. Emberekkel tudok tárgyalni, gépekkel nem nagyon.

E: Szerintetek lesz következménye annak, hogy az utánatok jövő évfolyam távoktatásban készült az érettségire?

S: Szerencsétlenek, nem irigylem őket. Lehet, hogy otthon jól bevágták a töri tételeket, de a gyakorlati tudásuk horribilisen gyenge lesz, tisztelet a kivételnek. Nem tudom, hogy fogja tolerálni az egyetem, hogy a szakmai gyakorlatokat jórészt elengedték, vagy a technikai ismereteket online adták nekik át. Na, de majd nálunk megtanulják, mi az a műhely, meg mi az a labor!

 

süti beállítások módosítása