Reaktor

Nem tudsz angolul? LOL!

Mennyire kell tudni egy NAV-elnöknek angolul? És ha nem tud, lehet rajta röhögni? És ha ráadásul nő, fair felmosni vele a padlót? 2014-ben még az volt!

vida-goodfriend-e1460980004309.jpg

A fiatalok kedvéért volt anno egy külpolitikai balhé, vízumok, szívózás, az amerikai külügy akkor sem volt barátságos, volt a NAV elnöke, Vida Ildikó, aki beleszaladt egy nyelvi akadályba, amit a Hír TV rögzített, majd a sajtó vihogva szaladt vele. Ez olyan régi sztori, hogy akkor még Simicska Lajos rettegett oligarchának számított.

a követség felé sétálva André Goodfriend magyarul kérdezi a NAV-elnököt, hogy „beszél angolul?”, mire Vida azt válaszolja, hogy „could we have s… interpreter, tolmácsot, nagyon, kicsit”.

Akit érdekelnek a részletek, ássa mélyre magát a Goodfriend-ügyben, mi most koncentráljunk a NAV elnökétől elvárt nyelvi kvalitások 2014-es mércéjére. Ez a mérce változott azóta, hiszen a Mérce 2021-es mércéje szerint egy miniszterelnöktől sem várható el az angol nyelvtudás.

"Az angoltudás fitogtatása a professzionális-menedzseri osztály gőgje."

- Lehoczki Noémi, Mérce.hu, 2021.

Oké, én elfogadom, de emlékezzünk, hogy nem volt ez mindig így!

Vegyük végig, hogy mulat a magyar azon, ha valaki pozícióban nem tud angolul.

Népszava, 2014:

„Jól kimulattuk magunkat a bohózaton, amelyben Vida Ildikó alázta magát »baráti kamerák« előtt, tudniillik, hogy az amerikai ügyvivőnek még köszönni sem tudott angolul. Az állam vezetésének legmagasabb szintjein vajh’, hányan beszélnek idegen nyelvet, hogy direktben oktathassák ki a hazánkra törő ellent? – merült föl bennem.

Föl is tettem a kérdést – elvégre a polgároknak tudniuk kellene hányan égetik hazánkat unortodox poliglottságukkal. A kormányszóvivői iroda közölte: az érdeklődött vezetői beosztások betöltésének nem feltétele a nyelvismeret. Másfelől meg: idegennyelv-ismeretük nem minősül közérdekből nyilvános adatnak.”

- Veress Jenő: Nix angolul szpík!, Népszava, 2014. december

Mi történt velünk az elmúlt 12 hónapban?

"Íme az én rövidített listám 2014 Magyarországáról címszavakban."

[...]

"Vida »tolmácsot kérek« Ildikó"

- Szabó Tímea, 2015. január

Kettős Mérce, 2015:

"Vida Ildikó nem csak tolmács kérésével provokál. A NAV vezetője, akit még úgy se rúgnak ki, hogy köztudottan Simicska embere"

- Jámbor András: Segítünk a Fidelitas-nak: Itt a top 10 baloldali provokátor!, 2015. március

A legszörnyűbb Vida Ildikó performanszában 

"Vida Ildikó e heti, az USA nagykövetsége előtt bemutatott performanszában nem az volt a legtragikusabb, hogy nem beszél angolul. Mondjuk kellene neki szerintem, de ezen már túl vagyunk."

- Vadai Ágnes, 2014. november

Vida Ildikóval a Rádiókabaréban sem lehet viccelni

Varga Ferenc József humorista Facebook-oldalán közölte le egy Vida-Goodfriend affért feldolgozó jelenetét, mivel a szilveszteri kabaréból elutasították. A jelenetben Goodfriend megy be a NAV-irodába, hogy Vida után érdeklődjön, de nyelvi problémák miatt fennakad a két titkárnőn.

2014 legfeledhetetlenebb pillanatai

1. Tolmácsot szeretnék kérni

2014 legjelentősebb eseménye, hogy hazánk kegyetlenül összerúgta a port az USA-val. Így aztán az év mozgóképes pillanata is ehhez a hadiállapothoz kötődik. A korrupcióval megvádolt NAV-elnököt a Hír Tv-vel felfegyverkezve ráuszították az amerikai nagykövetségre, hogy menjen, és basszon oda, de mint kiderült, ő sajnos nem beszél angolul. Vida Ildikó sértődött bénázásával az egész világ előtt csinált hülyét magából és a kormányból, azt a látszatot keltve, hogy egy CBA pénztárosi képességekkel sem rendelkező emberre bízta Magyarország pénzét. Döbbenetes pillanat volt.

- Ács Dániel, 444.hu

A híres magyar gógyi!

És hát az van, hogy bár így is eléggé érdekes volt a kitiltási botrány, de ezzel a habogással Vida is elérkezett arra a szintre, amit már nem lehet fokozni. Gondolták volna, hogy a nő, aki a magyar adóhatóságot vezeti, egyáltalán nem tud angolul?

- Sarkadi Zsolt, 444.hu, 2014. november

Beindult a mémgyár Vida Ildikó tolmácskérő mondatára

Vida Ildikó NAV-elnöknek hétfőn a Hír Tv munkatársai nyújtottak fordítási segítséget, ugyanis egy szót sem értett abból, amit André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő beszélt hozzá angolul, pedig éppen hozzá igyekezett, hogy megkaphassa azokat a bizonyítékokat, ami alapján kitiltották az Egyesült Államokból. A "Tolmácsot szeretnék kérni" mondat villámgyors karriert futott be a neten és persze beindult a mémgyár is.

- hvg.hu, 2014. november

Ügyintéző se lehetne a NAV-nál Vida Ildikó

Angolnyelv-tudás hiányában a saját cégénél meghirdetett állások egyikére se felelne meg az adóhatóság elnöke. 

Persze az internet rögtön felrobbant, hogy az egyik legnagyobb állami cég vezetője még a legegyszerűbb kérdésre sem tudott reagálni angolul, és mémek tucatjai készültek. Érthető, hiszen az angoltudás szinte alapkövetelmény az állami munkahelyek irányítói posztjain.

- Bors, 2014. november

Hölgy kis retiküllel

A pánikba eső Vida tolmács után kiált, („Nem tudom, mit mond, tolmácsot szeretnék”) jelezvén, egyszerű „small talkot” sem képes angolul lebonyolítani. A testbeszéd, a bizarr mozgás, a magabiztos amerikai, a lépteit kétségbeesetten szaporázó Vida, aki maga sem tudja már, hogyan keveredett oda – a megsemmisítő bukás snittjei.

- 168 Óra, 2015. augusztus

Más világ volt.

süti beállítások módosítása