Reaktor

Ismeretlen ismerősök - kik a rejtélyes gerilla fotósok?

maxresdefault.jpeg

Ha képzeletben kiállna mindenki annak a háznak a tetejére, amiben most ül, körbefordulna, és kinyújtaná a karját, körülbelül a gyűrűs ujja magasságában a horizonton valahol találna egy épületet, ami - bár kívülről illik a környezetébe- egy ideje lakatlan. De a titkait mesterien őrzi. 

Nap mint nap megyünk el akár évtizedeken keresztül is olyan épületek mellett, melyek egykor valakinek az élete részét képezték, vagy nagy állami beruházások nyüzsgő központjai voltak, de ma már csak üres terek, tele emlékekkel. Általában egy mezei polgár nem mehet be ezekre a helyekre, de a legtöbbre nem is igazán vágyik a szívünk, mert ha még az életveszélyes lehulló vakolatdarabok nem is riasztanak el, nem mindenkit varázsol el a nosztalgikus rémképek serege - és az a fülsüketítő csend. 

Van viszont, akit ez éltet, ilyenek azok a gerilla fotósok, akik álnéven művészeti profilokon tárják elénk legszebb képeiket arról, miként fagy meg a valóság egy olyan környezetben, ahol az ódon falakon kívül a gyomrunkon megy át a négyes-hatos. Elhoztam 5 meglepő helyet a The Voyager alkotóitól, amik mondanám, hogy újak lesznek, de sokan már látták őket - csak éppen egy másik szögből.

1. Villa Botanica

Bár valószínűleg nincs az élők sorában senki, aki még emlékszik arra a botanikusra, akinek a tulajdonában volt a villa, a nevét mégis a természettudósról kapta a lenyűgöző épület. Az arisztokrata lakókat 1948-tól mellőznie kellett a komplexumnak, mivel kórházzá alakították a helyet (erre lehet, kicsit többen emlékeznek).

TBC-ben és más légzőszervi megbetegedésekben szenvedő gyermekek lakhelye volt a kastély, mígnem 1998-ban magára hagyták.

haz1.jpg

haz11.jpg

haz111.jpg

2. Ez az épület az egyik legkiemelkedőbb nehézipari létesítményünk volt a leszerelésig. A fegyver és lőszergyár mellett sokan elsétálnak egy hosszabb pillantás nélkül. Helyieknek csak (ironikusan) Újgyár.

haz222.jpg

haz2222.jpg

haz22.jpg

3. VITUKI toronyház - kár lett volna nem felrobbantani (?)

haz33.jpg

haz3.jpg

haz333.jpg

4. Elődeink még nem a legközelebbi pincekocsmába mentek lazítani, hanem a Vörösesbe, ami korának legnagyobb bálterme volt, bár aki egyáltalán beszél róla, az moziként jelöli meg. Igaza is van, később a legimpozánsabb magyar mozik egyike volt ez a városi dáma.

haz4.jpg

haz444.jpg

haz4444.jpg

5. A "hattyús szálloda". Lehet az igazi neve impozánsabb, de a rejtélyes körülmények között elhunyt hoteltulajdonos valószínűleg elvitte magával, és a helyén inkább csak ezt a becenevet hagyta. A képeket a misztikus fotós pár egy éjszakával a bontás előtt készítette. 

szoba555.jpg

szoba55.jpg

szoba5.jpg

szoba5555.jpg

Bár úgy látszik, a srác(?)ok(?) kifogyhatatlanok ötletek terén, biztos mindenkinek a fejében van egy hely, amit szívesen megnézne belülről. Mit ajánlanánk Nekik további izgalmas fotózások helyszínéül?

süti beállítások módosítása