Reaktor

Bizonytalankodó albérletpiac: tulajdonosi tartalékolás enyhe drágulással fűszerezve

Áprilisban, márciushoz képest emelkedett az átlagos lakbér, mind Budapesten, mind az ország többi részén. Az országos átlag az 1,3 százalékos emelkedést érte el, mely a fővárosra azonos számot ért el, derül ki az ingatlan.com legfrissebb ingatlan piaci elemzéséből. Mindamellett, hogy az előző hónap számai növekedést mutattak, éves szinten még mindig csökkenő tendenciát mutatnak a lakásbérleti díjak. Ennek persze oka a koronavírus-járvány első hulláma, ami növelte az árakat, idén áprilisban, a tavalyihoz képest viszont 0,3 százalékkal kedvezőbbek a számok.

Az albérletpiaci tendenciákról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

Bár még mindig nem lehet tartós drágulásról beszélni, az egy évvel korábbi szinthez képest bekövetkezett változást tükröző indexek szerint a bérleti díjak fokozatosan dolgozzák le hátrányukat. Ez mutatja, hogy legutóbb tavaly márciusban volt emelkedés, azóta minden hónapban negatív volt a mutató. Az idén januárban még majdnem 13 százalékos, februárban majdnem 10 százalékos volt a visszaesés, márciusban már csak 5,5 százalékot tett ki, ezt követte az áprilisi 0,3 százalékos mérséklődés.

lakber_index_valtozas.png

Drágulás az újak miatt

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy május közepén Budapesten átlagosan 135 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakásokat a tulajdonosok, ami elmozdulást jelent az előző hónapra jellemző 130 ezer forintos szinthez képest. Ehhez viszont Balogh László hozzátette:

A használt lakásoknál ugyanis májusban 3000 forint volt az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, ami ugyanakkora mint áprilisban volt.

havi_berleti_dij.png

budapesti_havi_berleti_dij.png

A lakásbérleti kínálat nőtt, az idén több, mint 20 ezer hirdetést tettek fel a különböző ingatlannal foglalkozó honlapokra. Ez az egy évvel korábbihoz képest bővülést jelent, azaz nagyobb volt a választék, mint 2020 májusában, amikor a járvány miatt a hosszú távra kiadó lakáshotelek miatt megnőtt az albérletpiaci kínálat. Idén áprilishoz képest viszont május közepére szűkült a kínálat, amiben szerepet játszhat az, hogy sok tulajdonos tartalékol. Azaz várják az albérletpiac csúcsidőszakát, mivel a kereslet erejétől függően a felvételi ponthatárok kihirdetése után júliusban és augusztusban feljebb kúsztak az árak 2015 és 2019 közötti időszakban. Balogh László szerint a kérdés az, hogy vajon az idén nyáron is hasonló lesz-e a trend vagy a növekvő kínálat lefelé nyomja-e a bérleti díjakat majd. A szakértő kiemelte:

A bérlők egyelőre kedvező helyzetben vannak, mert tavalyhoz képest még mindig nyomottabb áron találhatnak kiadó lakást, ehhez viszont alaposan fel kell térképezniük a teljes kínálatot.

süti beállítások módosítása