Reaktor

Reprezentáció? Nem probléma!

A tavalyi év júliusában a magyar kormány nemzeti konzultációt hirdetett a koronavírusról és az újranyitásról. Az ezt kísérő plakát akkor éles kritikát kapott értelmiségi körökben: a rajta szereplő arcokat nem találták elég reprezentatívnak.

screen_shot_2021-06-11_at_13_47_10.png

Az akkor elhangzott kritikákra jó példa Kovács Blanka cikke a mérce.hu-ról:

A Fidesz csak a szép, egészséges és fehér bőrű emberek véleményére kíváncsi?

Bármennyire is igyekszik a Fidesz nem tudomást venni róla, a valóságban majdnem minden tizedik magyar lakos roma származású vagy más etnikai kisebbséghez tartozik. Ők hol vannak a képekről?

Hogy Blanka, vagy a többi, reprezentációt kritizáló hozzáértő ránézésre milyen kritériumok alapján tudják megmondani egy plakáton látott arcról, hogy roma származású-e vagy sem, azt máig nem tudjuk. Az olvasó tehet egy próbát:

screen_shot_2021-06-11_at_13_54_26.png

Ha van a plakáton elég reprezentáció szerinted, ha nincs, egy biztos: egy kellően progresszív erő ugyanezt a hibát nem akarja elkövetni!

Mit tegyen tehát egy európai, kulturálisan érzékeny, a magyarországi kisebbségek helyzetét valóban a szívén viselő ember, ha biztosra akar menni?

Az ellenzéki összefogás programját ismertető kozosalap.hu a romastratégiáját ismertető oldalon megtalálta a probléma megoldására a tökéletes képet:

screen_shot_2021-06-11_at_13_47_10_1.png

Ezzel ellenpontozva a tavalyi konzultációs plakát vélt bigottságát, egy indiai családot ábrázoló stock photoval:

screen_shot_2021-06-11_at_14_12_14.png

 Reprezentáció: pipa!

süti beállítások módosítása