Reaktor

Anyu, hozd a tankot!
Még tart a fegyveramnesztia a cseheknél

465567_tank.jpeg

Ritkán vezet az élet a cseh rendőrség Twitter oldalára, azonban most nem is bukkanhattam volna szívderítőbb látványra. Máshol mostanában úgysem jön velünk szembe rózsaszínű tank, nézzük hát, mi inspirálta a prágai rendőrök rózsaszín posztját!

Európában, bár a legtöbb ország az Európai Unió része, nincs olyan tagállam, akinek ne lenne egy témája, amiben újra meg újra összetűzésbe kerül a brüsszeli bürokráciával. Míg nekünk a bevándorlás és az oltóanyagok a fő témáink, addig a csehek 2017 óta konstans a fegyvertartási szigorításokban mondanak nemet. 

Hosszas viták

A tágabb értelemben vett Prága-Brüsszel konfliktus még 2015-ben kezdődött. A Dániában és Franciaországban elkövetett terrortámadásokra reagálva az Európai Parlament minden tagállamra kiterjedő szigorításokat vezetett be a fegyvertartásra vonatkozólag. Ez kiterjedt a magánszemélyek háztartásától kezdve egészen a közintézményekig, melyben bennfoglaltatott több olyan sportegylet és vadász-közösség, akik elsőként adtak hangot nemtetszésüknek a témában. A helyzet mindkét oldalon árnyaltabb a szalagcímnél:

a szigorítás mellett szól, hogy nem tiltották be a lőfegyverek mindennemű birtoklását, csupán csökkentették a tagországok saját önrendelkezését a kérdésben.

Továbbá technikai paraméterek mentén húzták meg a határokat, tehát bizonyos fegyvertípusokat nem is betiltottak, csupán engedélykötelessé tettek, illetve elkülönítettek olyan eszközöket is a kategóriában, melyek nyilvánvalóan nem szolgálnak egy békés polgárnál semmiféle sport-vagy önvédelmi célt, hiszen nincs kategóriájuk a verseny-vagy hobbisportban, önvédelemre pedig nem célszerűek. A csehek oldaláról viszont sérelmezhető volt az, hogy a részükről jól működő szabályozás jogát elvette tőlük az EU olyan precedensekre hivatkozva, amikhez semmi közvetlen kapcsolódásuk nincsen. 2017-ben a fellebbezésüket az Unió elutasította, arra hivatkozva, hogy ha kivételt tesznek, azzal legális csatornákat nyitnak a terroristák és egyéb offenzív szerveződések számára fegyvertartás és fegyverbirtoklás terén. Itt is két oldala van az éremnek: a csehek joggal hivatkoznak arra, hogy aki eddig fegyvert akart szerezni, eztán is fog (ha nem így lenne, ennek a vitának is hiányozna a precedens alapja), az ő rendszerükkel sokkal átláthatóbb és számontarthatóbb a fegyverek holléte, ezáltal globálisan biztonságosabb.

Az Európai Parlament pedig joggal félti a cseheket,

akik éveken át olyan fegyvervásárlók célországává válnának, akiket jobb szeretnének nem vendégül látni, bár a kevésbé naiv magyarázat az, hogy semmi oka kivételt tenni. 2017 óta az országban apró apró sikereket könyvelhetnek el a politikusok, hangtompító, éjjellátó, és egyéb kiegészítők legalizálása van napirenden, de az igazi áttörés eddig váratott magára.

Hirtelen ötlet

Mindeközben a cseh polgárok a maguk természetességében szemlélték a lőfegyvereiket a sarokban.

Tudták, hogy a hatályos EU-s jogszabályok szerint illegálisan vannak tartva,

vagy engedély hiányzik hozzájuk, de azt is tudták, hogy a brüsszeli állásponttal nem ért egyet a kormányuk, aki ezáltal a büntetést sem fogja rájuk vasmarokkal mérni.  Ezek után az eszközöket sem beszolgáltatni, sem újrapapíroztatni nem lett volna értelme. Mivel ez a helyzet értelemszerűen nem volt tartható, így egy kompromisszumos megoldásra volt szükség. Ennek értelmében tavasztól záros határidőig fegyveramnesztiát hirdetett a cseh kormány. Ebben az időszakban az illegális eszközöket mindenki büntetlenül bemutathatja az illetékes hatóságoknak, a szankciók a tartásért csak a határidő lejárta után érvényesek. A hatóság engedélyezhet vagy beavatkozhat, attól függően, milyen eszközről van szó. Megesik, hogy vagy a kivitelből, vagy az állapotból adódóan csak egy nyilvántartásba vételről van szó, van olyan eset is, amikor a tulajdonos csak hatástalanítva viheti haza a szerkezetet (amennyiben úgy még kell neki). Utóbbi történt a cseh sztártankossal is.

Lássuk a sztártankost

A legkedvesebb történet még a tavaszi szezonban történt, amikor egy úriember jelentkezett az illetékes hatóságoknál, és töredelmesen bevallotta, hogy véleménye szerint az kertjében lévő T-34/85-ös tigristank és hű társa, egy SD-100-as löveg nem kellőképpen legális. Sikeresen megegyeztek, hogy, bár hatástalanítva, de a bácsi megtarthatja mind a löveget, mind a tankot Utóbbival különösen gondosan kellet eljárni, hiszen egy esetleges balesetnél még megsérült volna az egyébként tetőtől talpig rózsaszínű külhéj.

 

süti beállítások módosítása