Reaktor

A budapesti albérletek buktatói

businessman-putting-wooden-cubes-block-which-print-screen-red-white-house-select-house_50039-1911.jpeg 

Korábbi cikkeimben már írtam a budapesti lakáshelyzetről, illetve, hogy mennyibe kerül az élet a fővárosban. De mire kell figyelni, ha megtaláltuk az "álom albit", illetve hogyan is lehet megtalálni azt? Mi történik ha tényleg oda kerülünk, hogy egy albérleti szerződés vár aláírásra és miként könnyíthetjük meg dolgunkat? A Budapesten töltött 8 évem során 6 különböző helyen laktam, így most a közben megszerzett tapasztalatokat szeretném megosztani, hogy mi is történik, ha költözünk. 

Költözni vagy sem?

Amikor oda kerülünk, hogy egy szerződés megkötése előtt állunk, valószínűleg már több tíz-száz Facebook csoportos hirdetést nyálaztunk már át, és talán meg is néztünk egyet kettőt. Szokták tanácsolni, hogy sose vegyük ki az első lakást amit megnézünk. Na én erre azt tudom mondani, hogy azt a lakást vegyük ki ami az igényeink legalább 80%-át kielégíti. Ha az első lakásnál úgy látjuk, hogy a környék, a tulajok és a lakás is stimmel, akkor nem szabad sokáig habozni. 

A "talán lesz jobb" hozzáállás tapasztalataim szerint kevés esetben kifizetődő, hiszen egy szinte tökéletes lakást eldobni egy jövőbeli álomképért butaság. Én egy hónapon keresztül bújtam az ingatlanos oldalakat, és a lakáshirdetős Facebook csoportokat, mire találtam négy olyan lakást amelyeknél a fenti kitételek teljesültek. A négy időpontból kettő lett, ugyanis az elsőt már az időpontom előtti nap kivették, a másodiknál pedig már a ház kapujában álltam mikor a tulaj közölte, hogy az előző megtekintő készpénzben hozta a kauciót és az egyhavi lakbért, így az övé a lakás (a kp ereje...).

A harmadik lakás annyira kicsi volt, hogy az ágyból felkelve egyből a tűzhely elé lehetett volna állni (ez is gyakori Budapesten, amit nem annyira értek), és mindezért egy kisebb vagyont kellett volna fizetni. A negyedik lakáshirdetés volt a második lakás amit meg is tudtam nézni személyesen, és egyből szerelem volt. Minden szempontból sikerült megtalálni a tökéletes lakást, a megfelelő szerződéssel, jófej tulajokkal és a tökéletes lakással és környékkel. Hogy miért kell ezeknek mind teljesülnie? Lássuk csak!

Szerződés

A legalapabb dolognak tűnik, és mindenki ezzel kezdi a beszámolót, de a bérleti szerződést EL KELL OLVASNI. Nyilván - gondolhatja mindenki - ki az az idióta aki nem olvassa el mit ír alá. Az ilyen fajta szerződések azonban elég komplikáltak sok esetben, és néhány kitétel, kiskapu figyelmen kívül hagyásával akár komoly pénzektől is eleshetünk. Ismerjük meg a kaució befizetési - és visszatérítési feltételeket, a lakbér és a rezsi térítésének módját, a villany/víz/gáz órák pontos állását, a lakás összes hibáját, stb. 

Soha nem szabad a tulajdonos vagy a főbérlő jóhiszeműségében bízni, hiszen sok esetben csalódhatunk. Az a tiszta, hogy ha minden aktuálisan fennálló problémát, hibát a szerződésben is megemlítünk, így később a kaució visszaigénylése során nem varrhatják a nyakunkba. Ugyanez vonatkozik a közüzemi díjakra is. Nem egyszer fordult elő velem korábban, hogy az előző lakó felhalmozott gázszámláit is próbálták kifizettetni velem a sajátomon felül. Ilyenkor jól jön a költözéskor készített óra állás fotó, és a szerződés lobogtatása.

Tulajdonosok

 Hiába tökéletes egy lakás, ha a főbérlő vagy a tulajdonos nem megy "át a teszten", nem szabad odaköltözni. Egy rossz tulaj-albérlő kapcsolat rányomhatja a bélyegét a mindennapokra és folyamatos frusztrációt okoz majd a hét minden napján. Annyi ilyen esetről tudok, hogy ez vált az egyik legfontosabb "tulajdonsággá" a megnézett lakásoknál. Egy tökéletes lakás is lehet rémes, és egy szerényebből is válhat nagyon szuper hely a megfelelő tulajokkal.

Egyik barátnőm tulajdonosa az ő megkérdezése nélkül járogatott be a lakásba a kulcsával, ha kellett neki valami az egyik tároló szekrényből. Egy másik ismerősömnél a tulaj a szomszédban lakott, és konkrétan a falon át hallgatózott, majd panaszkodott a zajra. Egy közeli barátnőmnél a szerződésben volt foglalva, hogy csak heti egyszer használhatja a mosógépet, illetve nem hívhat át semmilyen vendéget. Egy negyedik esetben az ismerősömnek jogi lépéseket kellett tennie, mert a tulajdonos nem akarta visszafizetni a teljesen jogosan visszajáró kauciót.

Szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis velem nem történt ezekhez hasonló horror sztori (van még RENGETEG ilyen történetem) és a jelenlegi albérletem tulajdonosai is nagyon kedvesek. Fontos, hogy biztosítva legyünk arról, hogy megbíznak bennünk és nincs igényük bejárni a lakásba minden hónapban. Azt is célszerű leszögezni, hogy mit változtathatunk a lakáson (például festés, szögek a falba stb.) illetve, hogy vannak-e speciális kéréseink. Ha ezekben egyezik az álláspont és még a lakás is megfelelő, akkor lehet is költözni.

Környék

Egy lakást nem nehéz otthonossá, a sajátunkká tenni. Egy környék azonban nem változik pár nap leforgása alatt, így mindig az az egyik szűkítő tényező a lakáskeresésnél. A költözés előtt mindenképp érdemes sétálni pár kört a környező utcában, hogy lássuk milyen a hangulat nappal, és estefelé is. Meglepően más képet tud mutatni egy utca nappal és a sötétben. A nyolcadik kerület bizonyos részei például nappal nagyon barátságosak sok virággal, és futkározó gyerekekkel, de amikor ott éltem megtapasztaltam, hogy vannak még azért problémák ha lemegy a nap.

A környék témakörbe tartoznak a szomszédok, hiszen már akár egy problémás lakó is tönkretehet egy amúgy ígéretes házat. Egyik ismerősöm szomszédja például hajnali 2 és 5 között ordibált szinte minden nap, illetve üres italos üvegeket dobált le a gangról. A ház lakói hiába tettek panaszt, illetve próbálkoztak bármivel, a család mozdíthatatlan volt, ami a ház szinte teljes kiürüléséhez vezetett. Jelenleg az ott lévő 16 lakásból csak 4-ben laknak, és a tulajdonosok olcsóbb bérleti díjakkal és egy éves fix szerződésekkel próbálják "orvosolni" a helyzetet. Mindenképp kérdezzünk körbe a házban mielőtt döntést hozunk, hiszen egy ilyen helyzetben ha az egy év letelte előtt szeretnék költözni, akkor bukjuk a kauciót. 

pexels-pixabay-276724_1.jpg

Összességében nekem ezek azok a dolgok amik az albérletek buktatói lehetnek. Nyilván fel lehet sorolni még több apró részletet, de ha a fenti kritériumoknak megfelel az adott ingatlan, akkor nyugodt szívvel lehet aláírni a szerződést. Nem egyszerű ezt mind egy helyen megtalálni, ugyanis nagy szerencse kell egy-egy jó lakás kifogásához, azonban ha sokat bújjuk a hirdetős oldalakat, akkor hamar lecsaphatunk a legjobb ajánlatokra. Hajrá hajrá! :)

süti beállítások módosítása