Reaktor

Hála Érted, Apa!
5 csodálatos apa története apák napja alkalmából

fathers-day-kid.jpeg

Az apa, mint jelenség, sokszor háttérbe szorul a mindennapokban. Az anyák napja méltán népszerű ünnepe mellett kevésbé tudunk néha az apák ünnepével mit kezdeni, ezért ráhangolódásképpen összegyűjtöttünk pár különleges édesapát, akik, bár különböző korokban életek, és különböző módjait találták meg annak, hogyan támogassák gyermekeiket, nagyon hasonlítanak abban, amilyen szerettet tekintettek rájuk.

1. Benedek Tibor

A vízilabdasport legendája örökül hagyta kisfiának, Mórnak a sport szeretetét. Bár a fiút édesapja először focizni vitte, az uszoda addig csábította, amíg a medencében fény nem derült tehetségére, így Mór mára apukája mintájára felküzdötte magát a legígéretesebb fiatal sportolók közé.

benedek1.jpg

2. Alessandro Montessori

Egy olyan korban, ahol a nőknek semmilyen lehetőségük nincs részt venni a felsőoktatás képzésein, és egyenlő szellemi képességeiket társadalmi szinten cáfolják, egy tehetséges kislány mellé nem árt egy olyan apa, aki nyitott gyermeke ötleteire. A gyermeknevelés úttörője,

Maria Montessori szoros kapcsolatot ápolt szüleivel,

és amikor Rómában az első női orvostanhallgató lett, édesapja a saját jó hírét és befolyását kockára téve állt ki leánya mellett, a diplomaosztón pedig ő volt az egyetlen apa, aki nem egy üveg borral, hanem egy csokor virággal érkezett.

4496754763_5b34421013_n.jpg

3. Bolyai Farkas

Bolyai János zsenijét megérteni nem volt egyszerű. Míg tehetségesebbnél tehetségesebb hallgatók és professzorok ezekben a percekben is az euklideszi matematika egyes problémáin törik a fejüket, addig az ifjú Bolyai a nemeuklideszi matematikának kidolgozását már az 1800-as években megkezdte. A magyar közönség még nem értette teljesen, ezért a fiatal tudós Gaussnak írt leveleket, amiben kifejtette az elméletet, és bár a híres matematikus megértette és helyesnek vélte a teóriát, elhallgatta ezt a világ elől.

Jánosban csak az édesapja hitt igazán,

kettejük megértésen és feltétlen tiszteleten alapuló kapcsolata meghatározta a tudós munkáját, bár vitáik évekig zajlottak szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb levelekben.

img_2881-2.jpg

4. A Cochrans családfő

Nellie Bly volt korának egyik leghíresebb publicistája, aki nem csak abban volt úttörő, hogy nőként újságíró lett, hanem az oknyomozó újságírás műfajának egyik első képviselője is volt. Édesapja pennsylvaniai munkás volt, de odavolt pici lányáért, akiről nem is gondoltuk volna későbbi karakán természete miatt, hogy gyermekként odavolt a rózsaszín dolgokért.

Az ő édesapjának mindig csak Pinky maradt,

a pici lánynak pedig sosem tudott elég rózsaszín dolgot adni az apa. Ambíciózus férfiként addig dolgozott, amíg meg nem tudta vásárolni a környékbeli földeket, helyi szinten pedig olyan befolyásos lett, hogy a városkát el is nevezték Cochran's Millsnek. Nellie édesapja még élt, amikor első cikkei "Kis árva lány" álnéven nyomtatásba kerültek, sajnos azonban édesapja korai halálával Bly hamarosan ténylegesen árva lett.

bly.png

5. Lawrence Bragg

A Cambridge egyetem két neves Bragg-et is tanulói között tudhatott, akiknek kutatása később méltónak bizonyult a Nobel-díjra. Lawrence és fia, William is a Trinity College tanulója volt.

Amikor Lawrence látta, hogy fiai érdeklődnek a fizika alapjai iránt, felújította nekik a fészert,

és az egyetemről, ahol később alkalmazásban állt, rengeteg leselejtezett műszert és anyagot hozott nekik. Bár hivatalosan a rádiumbromiddal végzett kísérletei képezték a szakterületét, a frissen diplomázott fia mellé szegődött, aki kristályos anyagok szerkezetanalízisét végezte röntgenanalízis-módszerrel. A mindössze 25 éves William apjával végzett kutatásáért a legfiatalabb Nobel-díjas lett. Általában közös kutatásban született módszerek vagy egyenletek elnevezésénél a két kutató vezetéknevét kötőjellel használják, ebben az esetben azonban a sablon alapján megalkotott Bragg-Bragg egyenlet azonnal Bragg egyenletté egyszerűsödött, így csak kevesen tudhatják, hogy nem egy tudós, hanem két nagyszerű elme apa-fia kapcsolatának gyümölcse a módszer.

braggs.png

süti beállítások módosítása